owy skrypt php:
<html> <body> <!-- kod wyświetlający formularz na stronie i pobierający dane od użytkownika --> <form method="POST"> Autor: <input type="text" name="autor" size="20"><br> Tytul: <input type="text" name="tytul" size="20"><br> Rozmiar: <input type="text" name="rozmiar" size="20"><br> Czas: <input type="text" name="czas" size="20"><br> Gatunek: <input type="text" name="gatunek" size="20"><br> Rok: <input type="text" name="rok" size="20"><br> Plik: <input type="text" name="plik" size="20"><br> <br> <input type="submit"> </form> </body> </html> <!-- skrypt php pobierający dane z formularza i zapisujący do pliku --> <?php $autor=$_POST['autor']; $tytul=$_POST['tytul']; $rozmiar=$_POST['rozmiar']; $czas=$_POST['czas']; $gatunek=$_POST['gatunek']; $rok=$_POST['rok']; $plik=$_POST['plik']; $dane='<?xml version="1.0"?> <?xml-stylesheet type="text/xsl" href="styl.xsl"?> <BAZA> <MP3> <AUTOR>'.$autor.'</AUTOR> <TYTUL>'.$tytul.'</TYTUL> <ROZMIAR>'.$rozmiar.'</ROZMIAR> <CZAS>'.$czas.'</CZAS> <GATUNEK>'.$gatunek.'</GATUNEK> <ROK>'.$rok.'</ROK> <PLIK>'.$plik.'</PLIK> </MP3> </BAZA> '; ?>
Poniżej przedstawiam, to co zostaje stworzone przez powyższy skrypt, czyli plik baza.xml
<?xml version="1.0"?> <?xml-stylesheet type="text/xsl" href="styl.xsl"?> <BAZA> <MP3> <AUTOR>Mika</AUTOR> <TYTUL>Relax, Take It Easy</TYTUL> <ROZMIAR>3</ROZMIAR> <CZAS>3:12</CZAS> <GATUNEK>POP?</GATUNEK> <ROK>2007</ROK> <PLIK>Mika_-_Relax,_Take_It_Easy.mp3</PLIK> </MP3> </BAZA>
Jak do tej pory wszystko działa.
Mój problem polega na tym, iż chcialbym mieć możliwość dodawania kolejnych plików do mojej niby bazy.
Na podstawie index.php chciałem zrobić dodaj.php przy użyciu fseek(), tak by sekcja między <MP3> a </MP3>, została zapisana przed </BAZA>. Na fseek() wpadłem tu na forum i troszke poczytalem w manualu.. ale nic z tego nie wyszło. Czy możecie mi pomóc, tak by za pomocą pliku dodaj.php można było stworzyć takie coś:
<?xml version="1.0"?> <?xml-stylesheet type="text/xsl" href="styl.xsl"?> <BAZA> <MP3> <AUTOR>Mika</AUTOR> <TYTUL>Relax, Take It Easy</TYTUL> <ROZMIAR>3</ROZMIAR> <CZAS>3:12</CZAS> <GATUNEK>POP?</GATUNEK> <ROK>2007</ROK> <PLIK>Mika_-_Relax,_Take_It_Easy.mp3</PLIK> </MP3> <MP3> <AUTOR>Shazza</AUTOR> <TYTUL>Baja bongo</TYTUL> <ROZMIAR>2,5</ROZMIAR> <CZAS>3:23</CZAS> <GATUNEK>disco polo</GATUNEK> <ROK>1994?</ROK> <PLIK>shazza.mp3</PLIK> </MP3> </BAZA>