Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ubuntu, ktore sciagac? :)
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Stron: 1, 2
Daimos
Witam
mam zamiar przeniesc sie na linuxa winksmiley.jpg
znajomy doradza mi auroxa
natomiast czytajac fora i rozne strony widze ze duzo ludzi poleca ubuntu, wiec moze na to sie skusze winksmiley.jpg
tylko pytanie mam
jest zagraniczna strona ubuntu... ubuntu.com i tam moge sciagnac wszystko
ale jest tez polska, ubuntu.pl gdzie pisze ze jest spolszczona i podrasowana (o kodeki etc.)

czyli ta z serwera com, nie bedzie zawierala polskiego jezyka?
ktoro sciagac ? smile.gif
pozdrawiam
Black-Berry
Radziłbym Ci zapomnieć o UBUNTU. To fajne w teorii ale w praktyce klapa. Zamówiłem sobie raz Ubuntu. Przysłali mi 10 płyt. Okazało się ze nie dało się zainstalować na mojej płycie (Asus P5B Deluxe + core 2 duo). Straciłem 2 dni próbując coś wymyślić.

Odradzam sad.gif sad.gif
kwiateusz
Wow jaki rzeczowy argument... rozumiem że można odradzać gdy: trudno sie go konfiguruje, coś nie działa, żeby coś zrobić trzeba ze 2 dni szukać. A nie że zwyczajnie sie nie chciał zainstalować...
Black-Berry
To nie, że instalacja UBUNTU jest trudna ale że jest to zupełnie niemozliwe na nowych komputerach. UBUNTU nie działa na niektórych płytach głównych.
Daimos
no ok, ale zalozmy ze bedzie dzialac (jesli nie to sprawa jasna - auroxa)
przypuszczalnie wiec - oba systemy mi dzialaja, wiec ktory wybrac?
i ponawiam pytanie, ktore ubuntu sciagac jesli juz smile.gif
Black-Berry
Najlepiej zamów obie. Przysyłają za darmo ile tylko chcesz. Ubuntu odpala się nawet z płyty bez instalacji więc sobie sprawdzisz która bardziej Ci odpowiada.

Tak na marginesie Ubuntu i jego idea jest zajebista o ile masz hardware który będzie do nie go pasował bo nawet jeśli już zainstalujesz to może się sypnąc. ( Czytałem kiedyś takie opinie na jakimś forum ).

Pozdrawiam
dr_bonzo
Tylko napisz po jakim czasie otrzymasz plyty. Mi przyslali po 6 tygodniach. A sciagnac mozna w jedna noc.

Ubuntu uzywa wiele osob, jest wiele serwisow, for specjalnie dla ubuntu, wiec dla poczatkujacego bedzie to dobry system.
Daimos
no zamowilem sobie juz z ubuntu.com
dam znac kiedy przyjdzie, wiem ze mozna wczesniej sciagnac, ale z ciekawosci zamowilem biggrin.gif

tylko czy tam bedzie polski jezyk?
bo dalej nikt nie odpowiedzial mi na pytanie ktore ubuntu
znaczy sie z :
http://ubuntu.com
czy z:
http://ubuntu.pl
bo na .pl jest jak pisalem (i jak pisza na stronie) spolszczenie i kodeki
angel2953
Miałem Ubuntu (okienka Gnome), Kubuntu (okienka KDE) i Xubuntu (okienka XFCE4) polecałbym Ubuntu całkiem fajny. Z kodekami nie miałem problemu a i z płytą czy procesorem też poszło gładko (Asus i AMD 64 X2). Obecnie przesiadłem się na Debiana (na tym bazuje Ubuntu) bo teraz bardziej mi się podoba ręczne grzebanie w systemie niż za pomocą kliknięć...
Z linuksami jest tak, że masz kilkadzieścia języków do wyboru i w czasie instalacji sobie wybierasz. Jest jedna sprawa na płytach Live najczęściej jest wszystko po angielsku. Ale normalny system instalowany na dysku jest w języku jakim chcesz.
Daimos
czyli rozumiem ze bez znaczenia jest czy bede mial to ubuntu ze strony zagranicznej czy polskiej
w takim razie czekam na przesylke, przez ten czas akurat sobie partycje przygotuje winksmiley.jpg
dzieki za pomoc
sztosz
@Black-Berry: Co to znaczy nie działa?

Bo dla mnie argument śmieszny winksmiley.jpg Swego czasu ie dało się zainstalować XP, mając jedną z kart graficznych z kilku serii nvidii, panaceum był SP2 zintegrowany z instalką (problem do tej pory występuje). Wiec czy to znaczy że XP jest do dupy bo nie chce działać z niektórymi kartami graficznymi?

Ja swego czasu miałem problem z Fedorą i moim Bartonem. A problemem nie była Fedora, tylko nie przeczytanie kilku ważnych informacji winksmiley.jpg Przeczytałem i nagle... zadziałało smile.gif

A Ubuntu jest proste, przyjemne i nieproblemowe. osobiście najbardziej lubię Xubuntu, bo XFCE jest bardzo wydajnym, pięknymi szybkim shellem graficznym.
Daimos
a moze przy okazji, ktos mi wyjasni roznice pomiedzy kubuntu, xubuntu i ubuntu?
i ktora wersja jest waszym zdaniem lepsza?
Sokal
Ubuntu - środowisko graficzne GNOME
KUbuntu - środowisko graficzne KDE
XUbuntu - środowisko graficzne Xfce

Nie ma tak, który lepszy, który gorszy...
Zależy co Ci się podoba smile.gif

Ja kilka razy modziłem z Ubuntu i dla mnie straszliwa lipa. Pod moją kartę graficzną (Riva TNT) nie idzie zainstalować sterowników. A jeżeli już to bez configu, w którym się da zmieniać rozdzielczość, odświeżanie, etc. Dzisiaj skończyłem (od poniedziałku kombinowałem, po raz hmm... 3-4) i siedzie na razie na Windowsie. Ktoś może powiedzieć, że się nie znam, ale próbowałem wszystkiego (Envy, z rezpozytoriów, ze strony NVIDI, i jeszcze z paru miejsc...). Albo instalowały się bez nvidia-settings, albo serwer x-ów się wywalał, albo zacinały system... :/

A jeszcze polskie forum ubuntu (to chyba oficjalne) to porażka (modki jakieś p*******). Jak opisałem im mój problem to zaraz zamknęli, że nie szukam, chociaż w treści topiku napisałem, że nic z tematów na forum mi nie pomogło...
Turgon
my salsa: Sam korzystam od roku z Kubuntu. Szczerze polecam winksmiley.jpg Ponieważ:
-ma KDE
-wolę KDE ;]
-KDE jest lepsze niż XCFE i Gnome (bez wojny)

Kubuntu - KDE
Xubuntu - XCFE
Ubuntu - Gnome

A Auroxa nie polecam - zamknięta dystrybucja, która wymiera!

To są tacy, ale jak ja już się po nich przejechałem.

Sokal, 2 minuty szukania "Do obsługi starszych kart czyli Riva 128 lub Riva TNT 32 (Którą posiadam) służy sterwonik nvidia-glx-legacy." Testowałeś?
Daje cały topic: http://forum.ubuntu.pl/viewtopic.php?t=680...hlight=riva+tnt
Jarod
A ja zaproponuję zamiast ?Ububtu ArchLinux - świetny winksmiley.jpg
Black-Berry
@sztosz

Możliwe że wyszła już wersja Ubuntu obsługująca nowsze płyty. Pół roku temu kiedy próbowałem było to nie możliwe. A to że się nie dało to nie znaczy że nie umiałem tylko tak mi napisali na forum Ubuntu i nie jacyś kolesie tylko support Ubuntu. Ufff.... Czy to zamyka sprawę ? dry.gif
Sokal
@Turgon
Lol, no chyba

edit:
@Turgon
masz w KDE możliwość "klikanego" zmieniania rozdziałki i odświeżania bez instalowania czegokolwiek?
Cysiaczek
Skakałem z kwiatka na kwiatek... raz Mandaryna*, raz Zuzia**. Miałem również okres Buntu***.

Poważniej.
Oceniam Linuksa poprzez jego dystrybucje, bo na samym systemie znam się słabo. Ważne, aby zaraz po zainstalowaniu i przeprowadzeniu prostej konfiguracji (profilowaniu) system działał stabilnie, szybko i dostarczał maksimum użytecznych funkcji.
Auroxa nie widziałem, lecz rację ma przedmówca twierdząc, że dystrybucja umarła - tak, zaprzestano prac, wiec nie warto się w to pakować.
Rodzina Ubuntu jest prosta w instalacji - niemal cały system instaluje się przez Internet, więc gdy podasz jezyk, zainstaluje polskie wersje większości aplikacji. Nie polecam ubuntu, gdy bywasz odcięty od sieci.
Mandriva jest dystrybucją prostą i przyjemną, chociaż zauważyłem, że wsparcie techniczne "społeczności" jest znikome - za część informacji każą sobie płacić. Nawet z forów, które nadzorują usuwają przydatne informacje, gdy analogiczne znajdują się w płatnej cześci serwisu - lipa.
Suse - dawno już nie pracowałem na tym, więc nie wiem, co się zmieniło... tak Novell ma pakt z diabł... ee z Microsoftem, więc róznie może być.

Obecnie uważam, że zaraz po instalacji i przy stosunkowo niewielkim nakładzie sił poświęconych konfiguracji, najlepiej sprawuje się Fedora 7. Duży nacisk położono na aplikacje dla developerów, więc naprawdę warto zastanowić się nad instalacją.
Nie ma też problmów ze sterownikami dla kart graficznych (empathon masz :* za open driver) i z partycjami ntfs.

uff : >

Pozdrawiam.

* Mandrake, Mandriva 2006/2007
** Sused
*** Kubuntu
Turgon
Sokal: Mam, a czo biggrin.gif?
muffy
Ja ściągnąłem sobie Ubuntu Elokwentny Emu 6.12 i mimo iż miałem problemy z konfiguracją - 3 formaty robiłem, teraz jest super. Siedzę na Gnomie, może kiedyś popróbuję zabawy z KDE lub XCFE. Aktualnie czekam na polską wersję Feisty Fawn'a (7.10). Szczerze polecam. Nawet jeżeli będziesz miał problemy, warto próbować, bo jest to system naprawdę bardzo fajny. Jest także dość popularny, dlatego rozwiązanie większości problemów znajdziesz w internecie. Co do reszty się nie wypowiem, bo Ubuntu to mój pierwszy Linux - wcześniej siedziałem tylko na windzie.

Pozdrawiam.
Daimos
a czy nie da sie zainstalowac KDE GNOME i co tam jeszcze razem?
znaczy sie KXUBUNTU winksmiley.jpg
nie 3 rozne systemy tylko 3 rozne nakladki graficzne w jednym, z mozliwoscia przelaczania
mialem przez pare dni mandrive i tak wlasnie bylo, w ten sposob moglem sobie swobodnie wybrac
muffy
Da się ;-) Przed logowaniem do systemu możesz wybrać jakiej sesji chcesz użyć.
angel2953
Cytat("my salsa")
a czy nie da sie zainstalowac KDE GNOME i co tam jeszcze razem?
znaczy sie KXUBUNTU winksmiley.jpg
nie 3 rozne systemy tylko 3 rozne nakladki graficzne w jednym, z mozliwoscia przelaczania
mialem przez pare dni mandrive i tak wlasnie bylo, w ten sposob moglem sobie swobodnie wybrac

po prostu w konsoli wpisujesz
Kod
apt-get install kde gnome xfce4
i powinno się zainstalować... Tylko, że to będzie maaasaaa paczek to ściągnięcia z sieci...
Turgon
Tyle co drugi system, dlatego lepiej zrobić sobie na samym począteczku 3 instalki. Skasujesz dwie pozostałe jak Cię wkurzą winksmiley.jpg
Sokal
@muffy
Ubuntu 7.10 już jest? Może 7.04, już jest polska wersja, a zwie się Frywolny Fulmar smile.gif
sztosz
@Black-Berry: Zamyka smile.gif

To znaczy dla większości śmiertelników zamyka. W GNU\Linuxie prawie nie ma rzeczy niemożliwych, ale czasem (często?) gra jest nie warta świeczki winksmiley.jpg
dzobert
Używałem Ubuntu przez 1 miesiąc. Po tym czasie chciałem spróbować czegoś nowego. Zainstalowałem kubuntu, lecz ten w pewnym momencie mnie wkurzył(gubił ustawienia niektórych programów. Pokazywał, że coś jest zainstalowane, a nie można z tego skorzystać). Próbowałem zainstalować openSuse, lecz wywalał błąd przy instalacji bootloadera. Od wczoraj instaluje mi się gentoo, zobaczymy co z tego będzie. Dobrym rozwiązaniem może być ubuntu z kde.
Jabol
Wczoraj zainstalowałem Ubuntu na oddzielnej partycji, bo miałem problem z jednym konfigem i byłem ciekawy jak taka user-friendly dystrybucja której nie trzeba konfigurować samemu sobie z tym poradzi. Tak więc nie poradziła sobie. Teraz czas na FreeBSD, może on będzie dobrze obsługiwał moje IDE/SATA.
Dla kogoś kto nie ma ambicji wchodzić w linuxa a po prostu korzystać, Ubuntu to świetny wybór (Live CD nawet nie ma powłoki na Alt+Fx! myślałem, że padne!). Również jako wstęp w świat linuxów jest dobre. Z łatwych dystrybucji zawsze najlepiej leżał mi Mandrake (dzisiaj Mandriva).

Jeżeli jest polska wersja Ubuntu to bym ściągał polską. Może nie będzie 100% aktualna ale za pomocą apt-get na pewno da się nadgonić (tak, apt-get to świetne narzędzie, 2. po emerge ;P ). A conajmniej na start będzie łatwiej zrozumieć. Choć osobiście wole oryginalną wersje językową.
Turgon
Jabol: Jakoś dziwne u mnie pod tym skrótem są powłoki. Zabawne winksmiley.jpg
Daimos
Cytat(dzobert @ 7.06.2007, 13:33:04 ) *
Używałem Ubuntu przez 1 miesiąc. Po tym czasie chciałem spróbować czegoś nowego. Zainstalowałem kubuntu, lecz ten w pewnym momencie mnie wkurzył(gubił ustawienia niektórych programów. Pokazywał, że coś jest zainstalowane, a nie można z tego skorzystać). Próbowałem zainstalować openSuse, lecz wywalał błąd przy instalacji bootloadera. Od wczoraj instaluje mi się gentoo, zobaczymy co z tego będzie. Dobrym rozwiązaniem może być ubuntu z kde.

no zaraz, wczesniej mi pisaliscie ze Kubuntu to wlasnie Ubuntu z KDE
wiec jak to jest, bo juz mam metlik i nie wiem co instalowac
chce sie zapoznac z linuxami, przyszlosciowo, niechce na rozmowie o prace mowic ze nie mam pojecia o linuxach, wiec tez dlatego nie odpowiada mi mandriva itp. bo jak dla mnie to jest po prostu darmowy, gorszy, odpowiednik windowsa

---
widze ze jednak lepszy jest Ubuntu niz Kubuntu
LINK LINK LINK
Cysiaczek
Cytat
wiec tez dlatego nie odpowiada mi mandriva itp. bo jak dla mnie to jest po prostu darmowy, gorszy, odpowiednik windowsa

Skąd takie informacje czerpiesz? Mandriva to normalny pełnowartościowy linux. NIe widze róznic w korzystaniu z Kubuntu, czy Mandrivy. Jedyne zmienne rzeczy to programy zarządzające instalacją i usuwaniem aplikacji, czy programy updatujące system. Te różnice dotyczą 90% dystrybucji. Wyjątkiem może być np. Slackware, który wymaga dużo pracy (podobno). Decydując się na dystrybucję, wybierasz "skórkę". Niekiedy układ katalogów jest inny, gdzie indziej są zainstalowane biblioteki itp.

Kubuntu to po prostu Ubuntu, tyle, że domyślnym interfejsem graficznym jest KDE. W Ubuntu domyślne jest Gnome. W każdej chwili możesz doinstalować sobie Gnome do Kubuntu i odwrotnie - KDE do Ubuntu.
~dzobert mówi jedynie, że Kubuntu gubi ustawienia. Też tego doświadczyłem, a ponadto problemy z twardym dyskiem - ciągle przy starcie znajdował jakieś urojone błedy i próbował naprawiać. Z tych właśnie powodów wywaliłem Kubuntu, bo nie dało sie pracować na moim sprzęcie. Ściągni/zamów płytki z Ubuntu i z Kubuntu, uruchom obie jako LiveCD i rozejrzyj się, który interfejs bardziej Ci odpowiada. Gdy się zdecydujesz, to na pulpicie znajdziesz ikonkę Instaluj - reszta to kwestia kilku kliknięć i szybkości Twojego łącza internetowego.

Nie daj się nabrać na wszystkie twierdzenia w stylu: Mandriva to śmieć/Windows/noobSystem

Pozdrawiam.
Daimos
hmmm no nie bede sie spieral bo mam mala wiedze na temat linuxow, ale z tego co widze, mandriva idzie w kierunku windowsa

a co do roznicy miedzy kubuntu i ubuntu, sam zaprzeczasz swoim przekonaniom
piszesz ze to tylko inny tryb graficzny, ale jednak sa problemy na kubuntu, ktorych na ubuntu niema
wiec cos jeszcze musi w tym byc
mysle ze w takim razie lepiej jak zainstaluje sobie ubuntu i dorzuce nakladke KDE

i jeszcze jedna sprawa
czy na ubuntu, moge znalesc jakies czcionki windowsowe? odpowiedniki? slyszalem ze mialy wyjsc odpowiedniki (legalne) na red hata
pytam bo na mandrivie (KDE) czcionki mnie strasznie denerwowaly
od lat pracuje na windowsie i nagla zmiana fontow zle dziala na moje oczy winksmiley.jpg az mnie bola jak widze inny antyaliasing (ktory wiem ze mozna wylaczyc, ale i tak fonty sa inne niz na XP)
dr_bonzo
my salsa: jesli linux ma byc twoim drugim systemem (tzn zawsze bedizesz mial jeszcze winde zainstalowana) to instaluj cokolwiek, jesli ci nie bedzie pasowal to go zmienisz.
Daimos
no jestem pewny ze to bedzie moj drugi system bo z windowsa z wielu przyczyn nie moge zrezygnowac calkowicie
no ale chcialbym zeby ten linux stal sie moim glownym systemem, chce sie zmusic do nauki winksmiley.jpg zapoznania tego srodowiska
moglbym dowolny zainstalowac, ale przykladowo zainstalowalbym auroxa, a sami powiedzieliscie ze to projekt wymarly, wiec faktycznie odpada, popelnilbym blad smile.gif

inna sprawa
przykladowo wybralbym sobie jakiegos linuxa
bylbym bardzo zadowolony, wszystko by dzialalo dobrze
zostalbym przynim nie wiedzac, ze moga byc lepsze - dlatego chce sie upewnic, ze na start juz wybieram cos konkretnego smile.gif

no i ja sie czesto przywiazuje do programow biggrin.gif winksmiley.jpg (dlatego wogole ciezko mi bedzie przejsc na lina)
wiec jak juz sie zmusze do ktoregos z linuxa, to juz przy nim zostane, nie zapoznajac sie nawet z innymi wersjami
Cysiaczek
Cytat
a co do rożnicy miedzy kubuntu i ubuntu, sam zaprzeczasz swoim przekonaniom
piszesz że to tylko inny tryb graficzny, ale jednak sa problemy na kubuntu, ktorych na ubuntu niema
wiec cos jeszcze musi w tym byc
mysle ze w takim razie lepiej jak zainstaluje sobie ubuntu i dorzuce nakladke KDE

Gdzie sobie przeczę? Zresztą - nie mówię w porównaniu do Ubuntu, bo tego nie instalowałem. Błędy są, bo są różnice sprzętowe - ktoś inny nie ma takich problemów. Być może w wersji 7.10 juz tego nie ma - nie wiem - nie sprawdzałem.
Mandriva nie idzie w kierunku żadnego Windowsa... jeszcze raz pytam - skąd masz takie informacje?
Ona idzie w kierunku takim jak każda inna dystrybucja - w kierunku bycia bardziej przyjazną użytkownikowi.

Jeszcze mantra: Fedora 7 Fedora 7 Fedora 7 Fedora 7 Fedora 7 Fedora 7
Daimos
Cytat(Cysiaczek @ 7.06.2007, 15:38:32 ) *
Kubuntu to po prostu Ubuntu, tyle, że domyślnym interfejsem graficznym jest KDE. W Ubuntu domyślne jest Gnome. (...) Kubuntu gubi ustawienia. Też tego doświadczyłem, a ponadto problemy z twardym dyskiem - ciągle przy starcie znajdował jakieś urojone błedy i próbował naprawiać. Z tych właśnie powodów wywaliłem Kubuntu, bo nie dało sie pracować na moim sprzęcie.

no tu napisales ze kubuntu to jest to samo co ubuntu, ale jednak na kubuntu byly problemy ze sprzetem, ktorych na ubuntu nie bylo snitch.gif z tego co zrozumialem

teraz sie poprawiles i powiedziales, ze tu nie chodzilo o porownanie z ubuntu, wiec cofam co pisalem smile.gif

co do informacji na temat mandrivy hmmm moze tu tez chodzi o to ze zaczal sie handlem mandriva, robia paczki, sprzedaja je, robi sie taka komera i to wplywa chyba na opinie ludzi od ktorych wlasnie sie na sluchalem ze mandriva idzie w kierunku windowsa
muffy
Cytat(Sokal @ 7.06.2007, 10:19:04 ) *
Ubuntu 7.10 już jest? Może 7.04, już jest polska wersja, a zwie się Frywolny Fulmar :)

1. Mój błąd, zamotałem się ;).
2. Rzeczywiście jest, przeoczyłem jej wydanie (30.05) - dzięki za informacje ;). Z tym, że Frywolny Fulmar oznaczony jest numerkiem 7.05.

@my salsa: nie zauważyłem czy odpowiedź na Twoje pytanie padła, ale w Ubuntu można zainstalować dodatkowe czcionki (Verdana, Trebuchet MS, Times New Roman i kilka innych).
Cysiaczek
Zacytuje sam siebie.
Cytat
Kubuntu to po prostu Ubuntu, tyle, że domyślnym interfejsem graficznym jest KDE. W Ubuntu domyślne jest Gnome. W każdej chwili możesz doinstalować sobie Gnome do Kubuntu i odwrotnie - KDE do Ubuntu.
~dzobert mówi jedynie, że Kubuntu gubi ustawienia. Też tego doświadczyłem, a ponadto problemy z twardym dyskiem - ciągle przy starcie znajdował jakieś urojone błedy i próbował naprawiać. Z tych właśnie powodów wywaliłem Kubuntu, bo nie dało sie pracować na moim sprzęcie

Nic nie poprawiam, bo nie ma co poprawiać. Cały czas pisałem o Kubuntu. ~dzobert i Ja mamy zapewne na myśli gubienie ustawień KDE i aplikacji pisanych dla tego środowiska. Mi np. przywracało domyślny wygląd i wielkośc tzw. kickera, czy ustawiania podwójnego klikniecia myszką, kolory, obramowania okien itp.

Mandriva ma po prostu kilka wersji - w najprostszej - Free nie ma paru rzeczy, takich jak zamknięte sterowniki do kart graficznych, czy np. Skype lub niektóre kodeki video. To nie znaczy, że nie możesz mieć tych pakietów - po prostu nie dostajesz ich w standardzie, co jest zarezerowwane dla komercyjnych wersji dystrybucji. Ponadto otrzymujesz support dla systemu, co jest właściwie jedyną formą zarabiania pieniędzy na Free Software, czy Open Source. Skoro sie płaci, to ma sie prawo wymagać paru udogodnień prawda? : >
RedHat, Suse też są płatne.

Pozdrawiam.
Daimos
ok wracajac do tematu, zdecydowalem sie poki co, m.in dzieki wam (thx winksmiley.jpg na:
KUbuntu 7.05 Frywolny Fulmar

z tego co widze jest lepiej spolszczony i w pakiecie ma dodatkowe pakiety...
Cytat
Dodano:
- pełny polski język i więcej
- kodeki, niemal wszystkie (bez w32codecs) w tym obsługa szyfrowanych płyt DVD
- banshee jako odtwarzacz muzyczny, a to dlatego, że przy okazji
- gtkpod do obsługi iPodów
- syncropated do obsługi pozostałych odtwarzaczy przenośnych
- obsługa partycji ntfs jednym kliknięcie
- Pidgin w miejsce gaima
- wine
- skrypt instalujący resztę potrzebną do pracy (java, flash, czcionki Windows, rary, kodeki .wmv etc. etc - jednym slowem: wystarczy kliknąc, wpisac hasło i system gotowy)
- krótki przewodnik, tym razem w postaci jednak rozbudowanej strony www

----
odpalilem live cd tego Kubuntu i mam blad
"Drive is not ready to command"
moze ktos wie o co chodzi?
--- znalazlem gdzies ze to prawdopodobnie wina cdromu, to sproboje pozniej zainstalowac, mam nadzieje ze bedzie ok winksmiley.jpg
Cysiaczek
A widzisz : > Mówiłem, że wszystko zależy nie od systemu, ale od sprzętu. Mi OpenSuse 10.1 po włożeniu płytki do napędu wywala
kernel panic i nie idzie obejsć ; [
Wykrywacz
Wykorzystam ten temat.
Problem:
Na ubuntu 6.12 nie mogę wyjść na zewnątrz sieci. Z routerem, przez przeglądare łącze się ślicznie, dhcp przydziela dobrze ip komputerowi, ale ni cholery nie mogę wyjść na zewnątrz. Dodam że do tego samego routera wpięta jest winda na drugim kompie która chodzi bez problemu.

Co dziwne, bo pierwszej instalacji wszystko działało (na ubuntu i xp).

Po czym ni z pietruchy przestało na ubuntu działać, przywracanie fabrycznych na routerze też nic nie daje. Router Asmax (taki za 90zł tongue.gif )
Jabol
Cytat(Cysiaczek @ 8.06.2007, 01:52:09 ) *
A widzisz : > Mówiłem, że wszystko zależy nie od systemu, ale od sprzętu. Mi OpenSuse 10.1 po włożeniu płytki do napędu wywala

Nie umiesz obejść winksmiley.jpg. Na pewno jest tzw. boot commandline. Jeżeli nie ma to jest to po prostu dupna dystrybucja. I w tej commandline możesz zdefiniować pare rzeczy, jak np. nodma, acpi=off hdc=noprobe itp... Pewnie jakieś dwa moduły blokują sobie dostęp do jakeigoś urządzenia...
@Wykrywacz: to dwa różne komputery czy nie? Zmieniałeś *jakiekolwiek* ustawienia w ostatnim czasie? Jeżeli to dwa różne kompy to może trzeba zrobić MAC-Spoofing (albo wyłączyć na routerze sprawdzanie MAC).
SongoQ
@Cysiaczek kernel panic - dla chcacego nic trudnego.

@Wykrywacz Prawdopodobnie dns, zobacz czy masz ustawione na routerze a jak dalej cos nie tak to wpisz recznie dns.
Wykrywacz
2 różne. inaczej router by nie był mi potrzebny. Zobaczę dzięki, ale dziwne dla mnie jest że po 1 konfiguracji wszystko szło, a nie podejrzewam własnej matki żeby złamała moje hasło do routera a potem jeszcze w nim grzebała...
SongoQ
@Wykrywacz Pingi dzialaja czy tylko www nie dziala? cat /etc/resolv.conf i zobacz co masz na routerze ustawione.
sztosz
Cytat

Jak masz AMD K7, to być może NOAPIC w linii parametrów kernela pomoże.
dzobert
my salsa: kubuntu na początku rozwija się niezależnie od ubuntu. Teraz wszystko jest w rodzinie. W kubuntu szczególnie denerwowała mnie superkaramba, która pokazywała, że zainstalowała desklet, a nie można było go użyć, nie było go na liście dostępnych deskletów. Pozatym ciężko było mi się przystosować do konquerora po miesięcznej zabawie z nautilusem.

Niestety instalacja gentoo się nie powiodła sad.gif. Wywaliła się 3 pakiety przed końcem. Nie mógł zainstalować xine-ui.

P.S. Znacie jakiś dobry dock pod gnome?
Jabol
Cytat(dzobert @ 8.06.2007, 12:03:24 ) *
my salsa: kubuntu na początku rozwija się niezależnie od ubuntu. Teraz wszystko jest w rodzinie. W kubuntu szczególnie denerwowała mnie superkaramba, która pokazywała, że zainstalowała desklet, a nie można było go użyć, nie było go na liście dostępnych deskletów. Pozatym ciężko było mi się przystosować do konquerora po miesięcznej zabawie z nautilusem.

Niestety instalacja gentoo się nie powiodła sad.gif. Wywaliła się 3 pakiety przed końcem. Nie mógł zainstalować xine-ui.
I co za problem? Przecież możesz spróbować powtórzyć instalacje (tzn. tylko tego co się nie powiodło). Poza tym instalowaleś xine-ui przy instalacji? Zazwyczaj instaluje tą paczke dopiero jak systemik już chula... Zawsze bardzo to lubiłem w gentoo, że instalacje można przerwać w każdym momencie i zacząć w tym samym w późniejszym terminie. Napisz jak to wyglądało to napisz Ci co zrobić, żeby kontynuować instalację w tym miejscy gdzie padła.

Co do nautiliusa i konquerrora to polecam ff i nie będzie problemów (a poza tym skąd wziąłęś nautiliusa, czy teraz ephiphany nie jest domyślną przeglądarką?).
dzobert
Instalowało się bez problemów przez graficzny instalator. Trwało to trochę. Gdy się rano obudziłem zobaczyłem "Installation failed". W logach zobaczyłem, że nie mógł znaleźć xine-ui i przerwał instalację. Narazie korzystam z ubuntu. Do instalacji pozostało tylko firefox i openoffice. Nautilus, przynajmniej u mnie, jest domyślną przeglądarką plików. I tak w miejsce gentoo stoi obecnie ubuntu, więc nie ma z czego wznawiać.

P.S. Dzisiaj instaluje od nowa gentoo. Tym razem będę bardziej ostrożny i rozważny.
Daimos
znajomy ma tez wielki problem z tym kubuntu, live cd mu wywala jeszcze inne bledy
jak probowalem odpalic na innym kompie to tez calkowicie nowe errory biggrin.gif
hmmm ciekawe czy z instalacja nie bedzie problemow
na wszelki wypadek wypale sobie tez fedore 7 (ktos polecal)
jak nie pojdzie ubuntu to wtedy fedore zainstaluje
---------------------------------

Jeszcze mam pytanie
sciagac chce ta fedore i widze cos jak i686
http://torrent.fedoraproject.org/
to bedzie dobre dla mojego pentium 4??

na wikipedii znalazlem taki spis:
http://pl.wikipedia.org/wiki/I686
wiec niby tak, ale dla pewnosci chce spytac

i jeszcze co to za wersja Fedora ppc? moze to tez bedzie dobre
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.