Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Router] Konfiguracja :-)
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
matix
Witam,

Może nawet piszę w nieodpowiednim dziale, nie wiem, ale myślę, że w dobrym. Jeśli jednak się mylę - to wielkie sorry biggrin.gif

A teraz do rzeczy:

Kupiłem sobie router Pentagram Cerberus ADSL Lite. Wszystko działa idealnie, poza jedną, małą rzeczą - a więc mam IP wew: 10.0.0.5 oraz IP zew: 83.30.**.** (neostrada, zmienne). Mam odblokowane porty poprzez port forward. Wiem, że wszystko działa, gdyż znajomi mogą wejść na mojego serwa z Apache poprzez IP zewnętrzne, a ja poprzez Localhosta.

Lecz jest także jeden, dla mnie ogromny problem (dla niektórych z pewnością śmieszny): a więc ludzie z zewnątrz mogą wbijać na mojego serwa Apache (domyślny port: 80) poprzez IP zew. Ja niestety nie mogę na niego wejść. Wchodząc poprzez swoje zewnętrzne IP otrzymuję komunikat w stylu - "nie ma takiej strony". Z kolei wchodząc poprzez localhost'a - wszystko gra.

Myślę, że jest to problem Proxy lub DNS, tylko... jak to zrobić, abym mógł widzieć swojego serwa poprzez IP zewnętrzne, a nie localhost ?

Jest to dla mnie uciązliwe dlatego, że jak nie jeden z was (nas) lubi sobie pograć. Mam dość dobre łącze (nie zabijcie mnie śmiechem) - 1,3 mb, więc bez problemu mogę "postawić" ( laugh.gif laugh.gif ) serwer na ok. 8 os. Nie jest to dużo, ale można pograć. Niestety, gram w grę (medal of honor- wiem, śmiejcie się tongue.gif) która wymaga ręcznego dodania swojego serwera do przeglądarki serwerów (The All Seeing Eye) zaraz po 'postawieniu' serwera.
Ja niestety, nie mogę go sobie dodać, bo mój komp jakby nie widział mojego serwa, więc zawsze jakiś kolega musi go dodać. Ale co w przypadku gdy nie ma kompetentnej osoby na GG ?...

Mam nadzieję, że ktoś miał podobny problem i jest w stanie pomóc,

Pozdrawiam,
Matix.
dr_bonzo
To nie proxy czy dns, tylko niepelne sforwardowanie.

Ja robie zmiane adresu docelowego (w iptables pod linuxem) tak ze jesli lacze sie od siebie na zewnetrzne IP (83....) serwera to przepisuje to IP na lokalne IP (u ciebie 10.0.0.5)
Sprobuj dac forwarda z 83... -> 10.0.0.5 dla wszystkich poilaczen z 10.0.05...
Jabol
linux czy win? jak linux to /etc/hosts jest chyba dobrym punktem zaczepnym.
matix
Windows ;-)
SongoQ
W windowsie jest podobnie ten sam plik
dr_bonzo
CZezmu tak to dziala:

(SRC IP,DEST IP)

wychodzi pakiet (10.0.0.5, 83.1.2.3)
trafia do routera gdzie jest przepisywany na (10.0.0.5, 10.0.0.5)
trafia do serwera
serwer generuje odpowiedz i odsyla na odres nadawcy (czyli 10.0.0.5)
odbiorca otrzymuje pakiet od 10.0.0.5 i GO ODRZUCA bo przeciez wysylal na 83.1.2.3

no i zawias :/ chwilowo nie wiem jak to dokladnie rozwiazac, ale bedzie potrzebny SNAT dla takich pakietow
Jabol
Cytat(Wikipedia)
Microsoft Windows (NT/2000/XP/2003/Vista) %SystemRoot%\system32\drivers\etc by default[1][2]
Nie wiem jaka jest struktura tego pliku. Ale spróbuj go otworzyć i może uda Ci się coś wykombinować (spróbuj dodać siebie do tego pliku, jakoś skojarzyć adres zewnętrzny z wewnętrznym).
matix
Mam tutaj coś takiego:

Cytat
# Copyright © 1993-1999 Microsoft Corp.
#
# To jest przykładowy plik HOSTS używany przez Microsoft TCP/IP
# w systemie Windows.
# Ten plik zawiera mapowania adresów IP na nazwy komputerów
# Każdy wpis powinien być w osobnej linii.
# W pierwszej kolumnie powinny być umieszczone adresy IP, a następnie
# odpowiadające im nazwy komputerów. Adres i nazwa powinny być oddzielone
# co najmniej jedną spacją
#
# Dodatkowo, komentarze (takie jak te) można wstawiać w poszczególnych
# liniach lub po nazwie komputera, oznaczając je symbolem '#'.
#
# Na przykład:
#
# 102.54.94.97 rhino.acme.com # serwer źródłowy
# 38.25.63.10 x.acme.com # komputer kliencki x

127.0.0.1 localhost

Dodałbym tutaj moje IP, z tym ze ja mam zmienne, i co teraz;p ?
Jabol
kurcze, racja przegapiłem te szkopuł... no idea for now... (swoją drogą, czyli za każdym razem sprawdzasz, jakie Ci przydzielili IP żeby wejść na swoją strone?)
matix
Na swoją wchodzę poprzez localhosta lub IP wewnętrzne (10.0.0.5). Nie potrafię połączyć się natomiastpoprzez IP zewnętrzne. Z kolei inne osoby wprost przeciwnie - wchodzą tylko przez IP zew i działa.

Tak, muszę sprawdzać IP zew. i podawaj je temu kto chce wejsc do mnie na serwa biggrin.gif
SongoQ
To ja proponuje dyndns i wyeliminujesz sprawdzanie ip. Wiele routerow ma obsluge. I pytanie czym ma sie wejscie na Twoje zewnetrzne ip roznic od wejscia z sieci wewnetrzenej?
Jabol
ip. Bo kończy się tym, że albo ip odpowiedzi jest inne niż ip requesta albo albo ip nadawcy i odbiorcy jest takie same i router się gubi...
matix
Ok, fajnie, tylko może mi ktoś powie jak to zrobić, abym widział swojego serwa pod IP zewnętrznym ? DYNDNS itp nie pomaga bo to nadal przekierowuje na moje IP, ktorego moj komp NIE WIDZI !
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.