Może nawet piszę w nieodpowiednim dziale, nie wiem, ale myślę, że w dobrym. Jeśli jednak się mylę - to wielkie sorry

A teraz do rzeczy:
Kupiłem sobie router Pentagram Cerberus ADSL Lite. Wszystko działa idealnie, poza jedną, małą rzeczą - a więc mam IP wew: 10.0.0.5 oraz IP zew: 83.30.**.** (neostrada, zmienne). Mam odblokowane porty poprzez port forward. Wiem, że wszystko działa, gdyż znajomi mogą wejść na mojego serwa z Apache poprzez IP zewnętrzne, a ja poprzez Localhosta.
Lecz jest także jeden, dla mnie ogromny problem (dla niektórych z pewnością śmieszny): a więc ludzie z zewnątrz mogą wbijać na mojego serwa Apache (domyślny port: 80) poprzez IP zew. Ja niestety nie mogę na niego wejść. Wchodząc poprzez swoje zewnętrzne IP otrzymuję komunikat w stylu - "nie ma takiej strony". Z kolei wchodząc poprzez localhost'a - wszystko gra.
Myślę, że jest to problem Proxy lub DNS, tylko... jak to zrobić, abym mógł widzieć swojego serwa poprzez IP zewnętrzne, a nie localhost ?
Jest to dla mnie uciązliwe dlatego, że jak nie jeden z was (nas) lubi sobie pograć. Mam dość dobre łącze (nie zabijcie mnie śmiechem) - 1,3 mb, więc bez problemu mogę "postawić" (

Ja niestety, nie mogę go sobie dodać, bo mój komp jakby nie widział mojego serwa, więc zawsze jakiś kolega musi go dodać. Ale co w przypadku gdy nie ma kompetentnej osoby na GG ?...
Mam nadzieję, że ktoś miał podobny problem i jest w stanie pomóc,
Pozdrawiam,
Matix.