Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: konwersja HTML do XML
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
gumbas
Witam,
Jak można przekonwertować zwykłego html do xml??

Pozdrawiam,
Gumbas
Cysiaczek
Możesz podac więcej danych? Jaki html? Bo jeśli xhtml, to to już jest (powinien być) XML.
Poczytaj o DOM.

Pozdrawiam.
gumbas
Ok,
Już pisze o co mi chodzi.
Za pomocą curl'a ściągam sobie kontent strony, która jest w zwykłm HTML'u. Z tej ściągniętej strony chcem wybrać tylko określone elementy. Gdybym miał xml'a to byłoby to łatwiejsze i wydaje mi się, że dzięki temu uchroniłbym się przed taką sytuacją, że gdyby zmienił się szablon tamtej strony, ściągane dane zawsze będą właściwe.
Nie wiem czy jasno się wyraziłem i czy dobry mam pomysł. Jak się mylę, to proszę o sugestie jak można to zrobić.

Z góry dziękuje
gumbas
Tibod
No to będzie problem bo HTML nie jast aż tak restrykcyjny jak XML i strona może zawierać błędy które parser XML wyłapie.
Kiedyś robiłem tego typu projekt. Zdefiniuj sobie jakie pola chcesz pobrać a potem opisuj je wyrażeniami regularnymi. Ta najlepsze rozwiązanie. Możesz też co prawda szukać poprzez strpos itp. ale jest to mniej wydajne i mniej uniwersalne rozwiązanie.
Zajec
Ale w jaki sposób ma to działać po stronie przeglądarki?

Jeśli PHP to prosto:
http://pl2.php.net/manual/en/function.dom-...nt-loadhtml.php
http://pl2.php.net/manual/en/function.dom-...oadhtmlfile.php
mild
A od kiedy PHP dziala po stronie przegladarki?
mike
Odpowiedź na zagadnienie przynosi rozszerzenie Tidy.
tidy_repair_string()
tidy_repair_file()
Zajec
Cytat(mild @ 15.06.2007, 22:19:46 ) *
A od kiedy PHP dziala po stronie przegladarki?

To do mnie? Jeśli tak, to wyraźnie zaznaczyłem właśnie swoje zdziwienie że nie rozumiem jak ma to działać po stronie przeglądarki.
mild
Wybacz jesli nie zrozumialem Twojego niezrozumienia tongue.gif
Chodzi mi po prostu o to, ze sam sobie zaprzeczasz w poscie.
Zajec
Może jakoś dziwnie napisałem :-)

Jeśli PHP to prosto: → Jeśli chodzi o sposób w PHP, a post przypadkowo jest w dziale "Po stronie przeglądarki" to można to zrobić tak:
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.