The Night Shadow
4.07.2007, 11:41:27
Co może być powodem tego, że plik JPG tudzież gif widziany w colreu wygląda ok, a widziany na stronie jakby tracił ilość barw. Gradient zamienia się w bardzo szarpany kształt...
niestety - exporter corela do jpg czy gif jest nieco dziwny.
Fachowcy zapewniają, że 'this is not bug, this is feature', jednak ja wychodzę z założenia, że coś jest nie tak.
Na szczęście opracowaliśmy prosty 'hack' na problem konwersji barw.
Jeśli jakieś elementy grafiki np. z designu mają trafić na stronę w postaci jpg lub gif, przed ich pocięciem całemu designowi robimy print screen, a następnie wklejam go do tego samego dokumentu.
Następnie ustawiam przezroczystość otrzymanego dokumentu na 50%, i ustawiam, by grafiki dokładnie się pokrywały.
Następnie można dowolny fragment zapisywać do jpg - wszystkie kolory będą takie, jakie widzisz.
Trochę to zakręcone - pojawia się więc pytanie, dlaczego nie skorzystać z innego softu?
Niestety - żaden inny program, z którym udało mi się spotkać, nie pozwolił mi na wygenerowanie tak małych objętościowo i tak dobrych jakościowo jpg jak właśnie Corel, a na dodatek - ma interfejs który bardzo mi odpowiada.
sztosz
8.07.2007, 19:55:16
Cytat(DeyV @ 8.07.2007, 18:31:14 )

Niestety - żaden inny program, z którym udało mi się spotkać, nie pozwolił mi na wygenerowanie tak małych objętościowo i tak dobrych jakościowo jpg jak właśnie Corel, a na dodatek - ma interfejs który bardzo mi odpowiada.
Ale Corel Draw czy Photopaint? Czy coś jeszcze innego? Pytam z ciekawości.
DeyV
10.07.2007, 10:53:45
z uwagi na to, ze chodzi o jpg albo gif'y - sądzę, że chodziło o PhotoPaint, i dokładnie na jego temat się wypowiedziałem.