drbane
21.07.2007, 00:04:19
Dzisiaj zostałem zobligowany do współpracy z 2 programistami (niestety z innego kraju) poprzez SVN.
I nie wiem jak to ugryźć. Tzn. wiem o co chodzi, mam klienta graficznego RapidSVN, sciągnąłem sobie rezpozytorium, ale mam pewne wątpliwości co do zasady działania (tzn nie jestem pewien).
Jak to działa? Ja edytuję sobie lokalnie plik, daję "commit" i... ? Co sie dzieje, jezeli w tym samym czasie inny programista edytowal ten sam plik i wprowadzal w nim zmiany?
NuLL
21.07.2007, 00:10:58
To zalezy - plik mozesz zablokowac tylko dla siebie przez pewien czas. A jesli obaj zrobicie commit to wszystko pojde do repo i wasze zmiany zostana polaczone.
kwiateusz
21.07.2007, 00:28:53
Jest tak:
jeśli edytujecie ten sam plik, ale różne linijki i jest to plik tekstowy to po obu commitach zostanie to połączone w 1 dokument jesli zmieicie ta sama linijke to występuje konflikt i trzeba go ręcznie poprawić a potem zwyczajnie opalić commit

jak masz troche czas uto poczytaj Version control with Subversion albo rozne arty na temat svn.
Jak ja zaczynałem to pomogły mi te linki:
http://del.icio.us/normanos/svn
drbane
25.07.2007, 12:20:18
Witam, minelo kilka dni zabawy SVN.
Pytanie: zrobilem sobie lokalnie 2 katalogi ktore odnosza sie do tego samego projektu, jednakze w jedbym sporo namieszalem (ale nie zrobilem commit), wiec zrobilem sobie drugi do ktorego pobralem sobie jeszcze raz SVN. Jednakze Tortoise (slusznie) pokazuje zmiany w obu katalogach, ja bym chcial zaakceptowac tylko te z nowego katalogu. Czy jak dam commit, to nie bedzie "kraksy"?
kwiateusz
25.07.2007, 16:42:16
a po co robić 2? trzeba było wyczyścić ten w ktorym namieszałeś i wcisnąć update

każda lokalna kopia jest niezależna, więc jak commitujesz 1 to 2ga sie nie wyśle
drbane
27.07.2007, 08:39:28
No właśnie tak zrobiłem i wszystko jest OK.
Inne kwestia: goście którzy zarządzają projektem powiedzieli mi że wszystkie poprawki które commituje SVN muszę za każdym razem ręcznie kopiować na FTP.
Czy to normalne że to nie jest zsynchronizowane (SVN->FTP) ?
kwiateusz
27.07.2007, 16:13:32
a skad niby svn mialby wiedziec ze ma to wrzucac na ftp? na ftp musisz sobie zrobic lokalną kopie i po kazdym commicie odpalac tam update i bedzie sie aktualizowało
drbane
31.07.2007, 21:35:48
No wlasnie i o to mi chodzilo, sadzilem ze w przy ustawianiu serwera SVN mozna zrobic tak ze robi update na FTP, ale wszystko sie wyjasnilo...
PiotrLegnica
31.07.2007, 23:13:57
Zainteresuj się mechanizmem hooków, post-commit w tym wypadku.
http://svnbook.red-bean.com/nightly/en/svn...in.create.hooks
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.