kam_23
20.08.2007, 12:34:50
Witam.
w PHP na razie jestem zielony - kupiłem książkę i staram sie dopiero z tą tematyką zaznajomić. chciałbym uskuteczniać to na tak chwalonym tutaj edytorze - eclipse. w tym celu ściągnąłem (zgodnie z tym co było zalecane na stronie eclipse):
- Eclipse sdk v3.3;
- Eclipse test framework v3.3;
- EMF SDO XSD 2.3.0;
- GEF 3.3 ;
- DTP 1.5 SDK;
- WTP 2.0;
- oraz oczywiście: org.eclipse.php_feature-sdk.
Nie chciałem ściągać All-in-One, gdyż oprócz PHP chciałbym też pisać w JAVIE w Eclipse (w ten sposób mam jedno i drugie). Po rozpakowaniu niby wszystko OK, pojawia się zakładka PHP, ale jak próbuje uruchomić jakiś projekt, to albo wyskakuje mi, że nie może wyświetlić strony, albo że Debugger nie jest skonfigurowany. Trochę się już z tym męczę, a na forum niestety nie znalazłem jak sobie z tym poradzić, więc zwracam sie do was o pomoc. Jak należy skonfigurować ustawienia serwera w eclipse, oraz ustawienia debuggera??
Z góry THX za pomoc.
biopaliwo
21.08.2007, 21:16:45
Ściągnij sobie EasyEclipse for LAMP albo PDT+zend debugger.
Projekty w Javie możesz tworzyć w obu.
No chyba że jesteś bardzo ambitny ...
mike
21.08.2007, 21:23:13
Przenoszę z Przedszkola na Komputery i Oprogramowanie.
kam_23
22.08.2007, 18:15:55
Ściągnołem ze strony Zenda debugger do ide i zaczęło wszystko działać:
1) uruchamianie plików już działa, choć nie do końca tak jakbym chciał... pliki przenoszę do katalogu serwera, choć żeby chciało to działać, muszę w "PHP web page" zmieniać za każdym razem nazwę pliku (wskazywać, który z nich chcę uruchomić). Dopiero wtedy poleceniem "Run" plik jest przenoszony na serwer i wyświetlany w przeglądarce. i tu mam pytanie, czy da się zrobić tak, żeby automatycznie jak wybiore jakiś plik (np. edytuję go) i dam "run" to żeby został on od razu przeniesiony na serwer, i uruchomiony w przeglądarce?
identycznie sprawa ma się do Debuggera - debuguje tylko wskazany plik w PHP Script (jak wezmę debuggowanie przez "PHP web page" to wyświetla tylko stronę www), a nie cały projekt i za każdym razem trzeba to zmieniać, gdy chcę debuggować różne pliki. i też mam pytanie o automatyczne "wybieranie pliku" przez debugger.
2) co do tego dubbera Zenda, to nic nie zmieniałem w konfiguracji serwera ani php (nie wklejałem żadnych dll'ów ani nie edytowałem php.ini) - może to mieć jakiś wpływ na działanie tego debuggera??
3) słyszałem coś jeszcze o xdebugu. czym on różni się do tego Zendowego i czy można mieć ten i ten??
NuLL
22.08.2007, 20:41:27
Moze bys poczytal o XDebugu zanim zadajesz glupie pytania ?
kicaj
22.08.2007, 22:17:48
Jak zainstalowales Zend Debugger bez edycji php.ini?
Jak uruchomisz plik php z funkcja phpinfo() to obok loga Zend2 zostanie dodany text "with Zend Debbuger...", masz go?
kam_23
23.08.2007, 17:02:48
Cytat(NuLL @ 22.08.2007, 21:41:27 )

Moze bys poczytal o XDebugu zanim zadajesz glupie pytania ?

Na usprawiedliwienie mogę powiedzieć, że na forum nie udało mi się dużo na ten temat znaleźć. Choć muszę przyznaję ci rację, lenistwo wzięło górę

.
Cytat(kicaj @ 22.08.2007, 23:17:48 )

Jak zainstalowales Zend Debugger bez edycji php.ini?
Jak uruchomisz plik php z funkcja phpinfo() to obok loga Zend2 zostanie dodany text "with Zend Debbuger...", masz go?
Rzeczywiście nie miałem tego napisu, dodałem więc tego dll'a i zedytowałem php.ini i ów napis się pojawił, ale nie zauważyłem żadnej różnicy w pracy debuggera...
Ale dalej pozostaje pierwszy problem, który mnie najbardziej irytuje :/
NuLL
23.08.2007, 18:28:00
Cytat
Na usprawiedliwienie mogę powiedzieć, że na forum nie udało mi się dużo na ten temat znaleźć. Choć muszę przyznaję ci rację, lenistwo wzięło górę .
Nie chce Cie martwic - na tym dla wielu osob debugger to cos przerazajacego a niestety poziom forum jest taki a nie inny i max 5 % uzytkownikow tego forum wie co to XDebug, PHPUnit czy inne zabawki tego typu....

Cytat
Ale dalej pozostaje pierwszy problem, który mnie najbardziej irytuje :/
Mam pytanie - lubisz sobie komplikowac zycie ? To ze zbudujesz sobie Eclipse'a z osobnych pakietow nie spowoduje ze bedzie on lepszy od all-in-one ( cos jak analogia do Gentoo i np Mandrake'a czy czegos takiego - ona w tym wypadku nie istnieje )
kam_23
23.08.2007, 19:07:55
Cytat(NuLL @ 23.08.2007, 19:28:00 )

Nie chce Cie martwic - na tym dla wielu osob debugger to cos przerazajacego a niestety poziom forum jest taki a nie inny i max 5 % uzytkownikow tego forum wie co to XDebug, PHPUnit czy inne zabawki tego typu....
Mam pytanie - lubisz sobie komplikowac zycie ? To ze zbudujesz sobie Eclipse'a z osobnych pakietow nie spowoduje ze bedzie on lepszy od all-in-one ( cos jak analogia do Gentoo i np Mandrake'a czy czegos takiego - ona w tym wypadku nie istnieje )

Zrobiłem tak, jak zrobiłem, motywację już podałem wyżej....
Odnośnie mojego pytania: czyli mam rozumieć, że zbyt wiele wymagam od Eclipse?? Bo to o co mi chodzi, wydaje się tak naturalne i oczywiste, że nie wyobrażam sobie żeby nie było to możliwe... No chyba, że Visual mnie rozpieścił(?).
NuLL
23.08.2007, 19:15:51
Nie wymagasz zbyt wiele - z tym ze konfigurowanie samodzielnie nie jest zajecie dla uzytkownika ktory dopiero go poznaje. Ja go uzywam rok - moze teraz dopiero bym sie skusil na robienie czegos takiego jak Ty. Po roku dopiero wiem do czego mniej wiecej wypisane pluginy przez Ciebie pluginy sluza i dlaczego ten a nie inny jest potrzebny i dlaczego cos nie dziala. Uprzedzajac pytanie dlaczego tak nie robie ? Bo wole marnowac czas na inne rzeczy niz siedzenie przed kompem
kam_23
23.08.2007, 19:23:48
Czyli sugerujesz, że coś robie źle?? Bo też miałem takie podejrzenia, że coś zwaliłem i ściągnąłem All-in-One, ale to nic nie pomogło (dalej wszystko musiałem ustawiać ręcznie dla każdego pliku)...
kam_23
28.08.2007, 17:42:11
sprobowalem dzisiaj EasyEclipse for LAMP, i wysztstko byloby calkiem OK, gdyby nie to ze nie moge dodac servera (i przenoszenia plikow na server) - jak w preferncjach, w zakladce Server chce dodac serv i biore Add to nie moge wprowadzic go, gdyz nie mam do wyboru rodzaju serva (to samo jest jak wezme New->Other->Server - tez nie mam nic do wyboru, przyciski zablokowane). Search tez nie dziala:/. Czy jest jakis sposob zeby dodac ten server (w runtime enviroment)? Bo juz naprawde nie mam na to pomyslu...
pytanie 2: czy EasyEclipse for LAMP jest na phpEclipse czy php ide??
PS. sorka za pisanie pod swoim postem, ale chcialem zeby ten topic podskoczyl do gory...
NuLL
28.08.2007, 21:24:48
Ad.2 PHPEclipse -
http://www.easyeclipse.org/site/plugins/index.html - wystarczy poszukac.
Ad.1 O czym ty mowisz ? O debugerze ? Polecam XDebug2 + PDT
kam_23
28.08.2007, 21:49:48
Cytat(NuLL @ 28.08.2007, 22:24:48 )

Ad.1 O czym ty mowisz ? O debugerze ? Polecam XDebug2 + PDT

Chodzi mi wogole o uswienia servera apache w EasyEclipse. Nie moge dodac go w preferencjach, przez co nie moge ustawic przenoszenia plikow na ow server, a co sie z tym wiaze nie mam podgladu w przegladarce...
intol
7.09.2007, 01:24:12
Wybierz Eclipse + PDT i przeczytaj
http://www.eioba.com/a74961/getting_starte...pment_tools_pdt . Cały opis konfiguracji jaki jest Ci niezbędny.
schift
6.06.2008, 13:15:33
Witam, widzac ze temat : eclipsa a konkretnie chodzi o easyeclipse + debian echt, w takiej konfiguracji dzialam, mam pytanie czy udalo sie Wam skonfigurowac tak easyeclips'a zeby dzialal z apache'm ?
mam zainstalowanego apache2 i nie dziala z nim za bardzo... pewnie kwestia ustawien, czy uzytkownik nie powienen byc uprawniony do odpalania tego apache'a ? bo tylko root to moze zrobic.. tylko pyt. jak to zrobic ?

dziekuje
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.