Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: forum php.pl - propozycje
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum
Stron: 1, 2
Dominik
Mam kilka propozycji, ktore sie ze soba wiaza.
1. Bardzo nie podoba mi sie nazwa "Po stronie przeglądarki". To naprawde dziwny podzial z roznych powodow (pomijam fakt ze JavaScript pisze sie razem a nie "Java Script" a tak naprawde to powinno byc ECMAScript). Po pierwsze duza czesc XML tez jest "po stronie przegladarki" wiec troche to dezinformuje... Po drugie podzial jest zupelnie nielogiczny. Teraz jest troche tak: samochody dzielimy na dizle i terenowe... mysle, ze mowinno byc albo "Po stronie serwera" i "Po stronie przegladarki" albo normalny, zwykly podzial na jezyki czyli XHTML, php, XML itp. (przeczym jestem za drugim tozwiazaniem - punkt 2)
2. Wiaze sie to z punktem 1. Poniewaz jest duzo tematow dotyczacych ECMAScript (JavaScript, JScript i innych wynalaskow) a jest to temat rzeka. To proponuje roznic "Po stronie przegladarki" na dzial "ECMAScript" oraz XHTML i CSS" (tutaj mialem watpliwosci czy warto rozdzielac CSS z XHTML. O zastanowienu jednak doszedlem do wniosku ze nie warto poniewaz te jezyki coraz bardziej sie do siebie zwracaja i uzupelniaja - jeden nie moze istniec bez drugiego...)
Wankster
Hmm.. Ale chyba zapomnialeś, że to jest forum o php?
Dominik
Cytat
Hmm.. Ale chyba zapomnialeś, że to jest forum o php?

A to pytanie moge odpowiedziec dwojako:
1. Tak, to jest forum php dlatego powinniscie wywalic dzialy o Bazach danych, po stronie przegladarki, XML, Serwery, i caly offtopic... ale chyba tego nikt nie chce.
2. Wszystkie jezyki o ktorych pisalem (XHTML/CSS i EMCAScript) sa bardzo mocno powiazane z php. Wlasciwie bez nich czym by bylo php.

Dlatego Twoj argument absolutnie mnie nie przekonujsze. Szczegolnie, ze przyjeliscie za swoj cel wspieranie nowych technologii takich jak XML i XHTML za co Was bardzo szanuje i nie chcem zeby to sie zmmnienilo.
adwol
Cytat
2. Wszystkie jezyki o ktorych pisalem (XHTML/CSS i EMCAScript) sa bardzo mocno powiazane z php. Wlasciwie bez nich czym by bylo php.

Językiem programowania, czyli tym czym jest teraz. php absolutnie nie potrzebuje HTMLa, CSS i innych tego typu upiększaczy.
Działy Bazy danych i XML są po to że często te sprawy powiązane są z PHPem, co nie znaczy, że jest to głowny cel forum.
Cytat
Po pierwsze duza czesc XML tez jest "po stronie przegladarki" wiec troche to dezinformuje...

Analogicznie, XML to nie tylko strony WWW. Jest to język strukturalizacji dowolnych dokumentów, a można go traktować nawet jako drzewiastą bazę danych.

Ogólnie, nie widzę sensu rozdrabniania forum Po stronie przeglądarki.
Dominik
Cytat
Językiem programowania, czyli tym czym jest teraz.

No to tak jak JS (oczywiscie wedlugo Twojego zdania).
Po za tym zalezy jak sie na to patrz jesli bedziemy na to patrzec oglone czyli rozdzielamy poszczegolne jezyki (nie wazne czy programowania czy czego kolwiek) to XHTML, SQL i php jaknajbardziej spelniaja ta definicje.

Cytat
php absolutnie nie potrzebuje HTMLa

Oczywiscie ze nie potrzebuje, poniewaz aktualnym standardem jest XML czyli XHTML.

Cytat
CSS i innych tego typu upiększaczy.

Jesli przyjac ze php potrzebuje XML-a a XML potzrebuje stylow (np CSS) do php potrzebuje stylow (normalna implikacja)

Cytat
Działy Bazy danych i XML są po to że często te sprawy powiązane są z PHPem, co nie znaczy, że jest to głowny cel forum.

Oczywiscie ze nie jest to glowny cel tego forum ale te "poboczne" (w stosunku do php) jezyki sprawiaja calkiem sporo problemow (dla webdeweloperow).
Co do Baz danych nie sa one niezgedne z php (mowiac Twoim jezykiem) a jednak doczekaly sie wlasnego dzialu.
Co do XML to wyjasnilem juz wyzej.

Cytat
Cytat
Po pierwsze duza czesc XML tez jest "po stronie przegladarki" wiec troche to dezinformuje...

Analogicznie, XML to nie tylko strony WWW.

Masz racje. Ale standardem XML-owym usnandaryzowanym przez W3C do stron internetowych jest XHTML a nie well-formated XML. I wlasnie dlatego jesli ktos na zamiar zrobic dynamiczna strone www wedlug standardow musi ja rabic przynajmniej na bazie XHTML-a.

Cytat
Ogólnie, nie widzę sensu rozdrabniania forum Po stronie przeglądarki.

No coz widze ze chyba moj udzial w XHTML-u i CSS (teraz podan 80 postow) jest raczej traktowany drugorzednie. Chyba trzeba bedzie poszukac czegos innego...
wassago
Cytat
[...]
No coz widze ze chyba moj udzial w XHTML-u i CSS (teraz podan 80 postow) jest raczej traktowany drugorzednie. Chyba trzeba bedzie poszukac czegos innego...

to jest zdanie adwol'a z ktorym sie absolutnie nie zgadzam, za to w 99% zgadzam sie z toba - tak samo nie podoba mi sie nowa nazwa dla forum XHTML etc. juz sie wypowiadalem na ten temat. poza tym warto doceniac takich ludzi jak Dominik bo jest malo takich specow od XHTML'a na tym forum, z reszta prawie wogole ich nie ma...
Jabol
W sumie to nazwa forum może nie jest piękna ale to kwestia nazwy. Osobiście bym się już tutaj bardziej nie rozdrabniał. Chyba, że phpBB ma możliwość robienia podfrów ( jak np. vBulletin ) to wtedy można by było już taki numerek zastosowac, aczkolwiek myślę, że jest dobrze tak jak jest ( no, może oprócz tej nazwy ).

btw. @Dominik: looknij sobie php-gtk, ncurses albo readline to zrozumiesz czemu php nie potrzebuje html'a. Ale ogólnie w zastosowaniu webmasterskim uważam, że jest to bardzo dobrze, że osoby zainteresowane mogą zapytać tutaj o sprawy client-side.
Dominik
@Jabol: Absolutnie Cie rozumiem tylko ze mi troche o inna rzecz chodzilo. php jest prost stworzony dla XML-a (czyli rowniez XHTML-a) a dowoden ma to sa projekty projektowania aplikacji w w ktorym gui oparte jest na XUL-u (taka aplikacja XML-a znana za projektowania wygladu w Mozilli).
Dominik
No wiec jakies decyzje, konkluzje?
Seth
Narazie nie dodamy nowych podfor ale mozemy zmienic nazwe na jakas bardziej "przystepna". Jakies propozycje ?
scanner
Może, żeby już był spokój:
Cytat
Inne technologie Web-owe
Wsadzić w to można JAVA, JS, XHTML, CSS, Perl, Python... czy co tam chcecie...
adwol
Cytat
Wsadzić w to można JAVA, JS, XHTML, CSS, Perl, Python... czy co tam chcecie...

IMHO, to jest przesada w drugą stronę. O ile XHTML, CSS i JS tworzą jedną grupę (ew. powiększoną o Javę) to wsadzanie tam Perla czy Pythona zrobi więcej bałaganu niż pożytku. Powinno być albo osobne podforum o alternatywnych (w stosunku do php) językach skryptowych server-side (Perl, Python), albo w ogóle nie powinno się o tym mówić poza Hydeparkiem.
Dominik
Cytat
Jakies propozycje ?

XHTML, CSS i ECMAScript
FiDO
Przyjdzie poczatkujacy i nie bedzie wiedzial co to znaczy... a mysle ze to wlasnie dla nich zostala zmieniona nazwa na taka jaka jest obecnie.
adwol
Cytat
ECMAScript

Fajnie, że znasz historię tego języka, ale dla większości to jest JavaScript, znają to pod taką nazwą i szukają informacji o JavaScripcie. Już nie przesadzajmy z tą precyzją (analogicznie powinno się mówić TLS a nie SSL). Ew. w przyklejonym wątku możnaby zaznaczyć o co chodzi w tym nazewnictwie.

Co do całej propozycji jestem za, ponieważ ludzie szukają materiałów po haśle kluczowym, natomiast z rozróżnieniem co jest server-side a co client-side bywa różnie (co zapewne wszyscy na tym forum zauważyli).
scanner
a może (z lekką nutką żartu): Nie całkiem php ?
Pozatym zgadzam się z adwolem. Niestety specyfiką forum ejst to, że tak jak w gazetach, słowa-klucze muszą być:
a) rzucające się w oczy
cool.gif intuicyjne.
Dominik
Cytat
Fajnie, że znasz historię tego języka, ale dla większości to jest JavaScript, znają to pod taką nazwą i szukają informacji o JavaScripcie.

Ale sekunde przeciez nizej sie wyjasni, ze chodzi o JavaScript i JScript.
Po za tym jest w tej propozycji jest jeszcze aspekt edukacyjny winksmiley.jpg to znaczy ile razy spotkaliscie sie z tym ze ktos mylil Jave z JavaScript? Pewnie tysiace? Po co to wszystko skoro to totalna nieprawda.

Cytat
Już nie przesadzajmy z tą precyzją (analogicznie powinno się mówić TLS a nie SSL).

To samo jest z XHTML-em. Czy skoro wiekszosc szuka informacji o HTML (bo nie wie nic o istnieniu XHTML) to forum ma sie nazywac HTML a nie XHTML?
Po za tym ECMAScript to standard a JavaScript to tylko nazwa, ktora w gruncie rzeczy nic nie znaczy (oczywiscie oficjalnie).

Uwazam ze wszelkie wyjasnienia tylu ze rowniez HTML, JavaScript warto raczej zamiescic w opisie (w wyjasnieniu) niz w nazwie.
DeyV
Sądzę, że nie głupim wyborem będzie
Cytat
XHTML, CSS i ECMAScript
a w opisie:
Cytat
Czyli wszystko, co dzieje się po stronie przeglądarki...
Seth
Jest nowa nazwa i zmieniony podpis.
spenalzo
A niech ktoś rozszyfruje skrót ECMA??
adwol
Cytat
A niech ktoś rozszyfruje skrót ECMA??

European Computer Manufacturers Association
Dominik
A dla mnie wypada tylko podziekowac wyszystkim smile.gif
piku
A ja uważam, że przy pierwszej rejestracji powinien być swego rodzaju test ze znajomości regulaminu.
2 Pac
heh, forum na ogół dobre, jednak moim zdaniem mało ciekawych tematów, ale fakt że na forum jest dużo użytkowników jest piękny!!!! winksmiley.jpg
Bakus
2 Pac: Uważasz to forum za forum ogrodnicze, czy programistyczne??
Ja w pisaniu o programowaniu nie widzę wyjątkowych ciekawostek...
(Wiesz, że Matrix został napisany w php 6.0-beta2 ? )

To są głównie rozmowy na temat problemów jakie napotykamy w naszym codziennym programistycznym życiu...

Cytat
Zapraszam na moje forum! Myśle że z waszą wspaniałą współpracą można by je nieźle rozkręcić!!! - www.forumpiciu.prv.pl

Tytuł forum: "Wszystko o wszystkim" wskazuje jednoznacznie (nazwą) na coś w rodzaju Kółka Gospodyń Wiejskich - proponuję to zmienić...
spenalzo
Cytat
heh, forum na ogół dobre, jednak moim zdaniem mało ciekawych tematów, ale fakt że na forum jest dużo użytkowników jest piękny!!!! winksmiley.jpg

Mało ciekawych tematów... Wszystko zależy od Was - jakie tematy napiszecie, takie będziecie mieć.
2 Pac
Cytat
Tytuł forum: "Wszystko o wszystkim" wskazuje jednoznacznie (nazwą) na coś w rodzaju Kółka Gospodyń Wiejskich - proponuję to zmienić...

A jaką nazwe proponujesz?questionmark.gif
kurtz
Hej
Cytat
Mam kilka propozycji, ktore sie ze soba wiaza.
1. Bardzo nie podoba mi sie nazwa "Po stronie przeglądarki". To naprawde dziwny podzial z roznych powodow (pomijam fakt ze JavaScript pisze sie razem a nie "Java Script" a tak naprawde to powinno byc ECMAScript)
Nope. procz puryzmu wg mnie nalezy pamietac o uzytkownikach.
Cytat
Masz racje. Wiec proponuje dodac XML do tego podforum i zrezygnowac z podforum XML.
Cytat
Po drugie podzial jest zupelnie nielogiczny. Teraz jest troche tak: samochody dzielimy na dizle i terenowe... mysle, ze mowinno byc albo "Po stronie serwera" i "Po stronie przegladarki" albo normalny, zwykly podzial na jezyki czyli XHTML, php, XML itp. (przeczym jestem za drugim tozwiazaniem - punkt 2)
Nie.
Forum php.pl jak pewnie kilka osob zauwazylo zajmuje sie glownie php (stad php, php dla poczatkujacych, skrypty i php pro). chcac niechcac krazy sie tez wokul kilku innych tematow - dlatego serwery, bazy danych. no i zostalo ostatnie czyli po stronie przegladarki.
Cytat
2. Wiaze sie to z punktem 1. Poniewaz jest duzo tematow dotyczacych ECMAScript (JavaScript, JScript i innych wynalaskow) a jest to temat rzeka. To proponuje roznic "Po stronie przegladarki" na dzial "ECMAScript" oraz XHTML i CSS" (tutaj mialem watpliwosci czy warto rozdzielac CSS z XHTML. O zastanowienu jednak doszedlem do wniosku ze nie warto poniewaz te jezyki coraz bardziej sie do siebie zwracaja i uzupelniaja - jeden nie moze istniec bez drugiego...)
nope. Wg mnie jedno zbiorcze forum na te wszystkie tematy starczy. sadzac po ilosci pytan na podforum mam racje ;)

Pozdrawiam
menic
Dodatkowo przydalo by sie stworzyc forum śmietnik smile.gif Bo wszystkie posty nie zwiazane bezposrednio z jakims tematem trafiaja do Hypark, przez co robi sie straszny galimatias :?
Seth
Cytat
Dodatkowo przydalo by sie stworzyc forum śmietnik smile.gif

Juz dawno jest winksmiley.jpg
menic
Cytat
Cytat
Dodatkowo przydalo by sie stworzyc forum śmietnik smile.gif

Juz dawno jest winksmiley.jpg

Ja go jakos tam nie widze tongue.gif A moze jest ukrte, aby nie pisac tematow bezposrednio do smietnika, i zeby moderatorzy mieli co robic laugh.gif
Seth
Cytat
A moze jest ukrte, aby nie pisac tematow bezposrednio do smietnika, i zeby moderatorzy mieli co robic  :lol:

Jak bys zgadl smile.gif
Bakus
Cytat
Cytat
A moze jest ukrte, aby nie pisac tematow bezposrednio do smietnika, i zeby moderatorzy mieli co robic laugh.gif

Jak bys zgadl smile.gif

Czy to nie słodkie...

Apropos zmian na forum:
Może w końcu dacie możliwość powiększenia okienka <textarea> w którym się posty wpisuje...
To malutkie okienko zaczyna być męczące...
scanner
Cytat
Może w końcu dacie możliwość powiększenia okienka <textarea> w którym się posty wpisuje...
To malutkie okienko zaczyna być męczące...
Zgodze się.. Wczoraj pisząć tutoriala dla DEV pisałem go w notatniku... W okienku ledwo co widziałem.
A przeciez powstają posty dłuższe niż mój. Choćby na DEV::Core
DeyV
Prpoponuję wykorzystać skrpyt znany z systemu ewiki (modertarzy powinni wiedzieć o tym coś więcej), czyli taki mały plusik koło textarea.
scanner
php.pl Forum Developers - do dzieła smile.gif

Ps: Razem z plusikiem można by dac też minusik smile.gif
DeyV
Mówisz i masz - dziś wieczorem będzie na stronie...
Ale za minusik panu podziękujemy winksmiley.jpg
spenalzo
Ja ym prosił, żeby to działało nie tylko z IE tongue.gif
Seth
Dziala takze z NS i Mozilla.
DeyV
No i jak Wam sie podoba plusik? Postnowiliśmy jednak nie czekać do wieczora...

ps. Opera też go obsługuje...

pps. Seth przekonałmnie jednak do dodania minusika, i wpulnymi siłami napisaliśmy te dodatkowe 5 lini kodu. Ale jesteśmy dzielni, prawda? laugh.gif
Bakus
No Panowie... trzeba przyznać... potraficie mile zaskoczyć...

Po kliknięciu "Podgląd" okienko się zmniejsza...

P.S. Dzięki
scanner
Cytat
No i jak Wam sie podoba plusik? Postnowiliśmy jednak nie czekać do wieczora...
jak dla mnie bomba smile.gif)))
Cytat
Seth przekonałmnie jednak do dodania minusika, i wpulnymi siłami napisaliśmy te dodatkowe 5 lini kodu. Ale jesteśmy dzielni, prawda?
Byłbym bardzo zawiedziony, gdyby kolejny mój genialny pomysł nie został zrealizowany
Cytat
Po kliknięciu "Podgląd" okienko się zmniejsza...
I tak być powinno, bo okienko ma startowe parametry, które przybiera po każdym pokazaniu strony. + i _ korzystajć z JavaScriptu modyfikuje (po stronie przeglądarki) to co wypluło php.
spenalzo
Cool =D> =D> i pod Operą też działą smile.gif
Bakus
Kod
<input type="hidden" name="wielkosc_okienka" value="<?php print $_POST["wielkosc_okienka"]; ?>">

+ takie samo coś w JS

Po stronie php:
[php:1:e2567f0304]if(!empty($_POST["wielkosc_okienka"]))
{
print '<SCRIPT TYPE="text/javascript" LANGUAGE="JavaScript">' . "n";
print ' <!--' . "n";
print ' zmien_wielkosc_okienka(' . $_POST["wielkosc_okienka"] . ');' . "n";
print ' //-->' . "n";
print '</SCRIPT>' . "n";
}[/php:1:e2567f0304]

Zakładając, że funkcja [JS] zmien_wielkosc_okienka(); jest odpowiedzialna za zmianę rozmiaru do konkretnego numerka wszystko powinno działać bez zarzutu... chyba...
Pisałem to na poczekaniu, więc kod ma tylko pokazać o co mi chodzi i może mieć błędy...
Junior
Full Wypas biggrin.gif
DeyV
rozwiązanie z przenoszeniem tego typu danych z js do php, choć jak najbardziej poprawne, nie podoba mi się.
Już prędzej widzłbym umieszczenie w profilu informacji o tym, czy chemy powiększony formularz, czy też wystarcza nam normalny.
Cudi
Coś mi ten minusik niezabardzo działa, powiększyłem na max i mi sie teraz zmniejszać nie chce sad.gif
Bakus
Nie marudź Cudi... Ja już od tego jestem...
czasami trzeba kliknąć "wyraźnie" winksmiley.jpg
Kliknij 2-3 razy w tedy zadziała... Mi się tak czasami dzieje w mozilli, ale za to w M$IE chodzi zawsze dobrze...
Cudi
Ja nie marudze, ja stwierdzam fakt winksmiley.jpg Moja mozilla wogóle z tym minusikiem współpracować nie chce, jednyne co sie dzieje po jego kliknięciu to przeniesienie na początek formularza.
DeyV
masz głupią moziile winksmiley.jpg Moja działa poprawnie - co prawda to firebird ale to raczej nie powino mieć wpływu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.