Nie uważam, aby użycie "wolnego" CMS było błędem. W Niemczech wiele stron na nich śmiga. Jeśli są gotowe, sprawdzające się narzędzia nie trzeba nadkładać roboty, która kosztuje. Nie każdy ma czas lub umiejętności aby stworzyć CMS, a początkujący (również ja) może zrobić dużo błędów, co rzutowałoby na bezpieczeństwo.
Prawdąk jest jedna, że wolne oprogramowanie dla sklepu ani nie wygląda profesjonalnie, ani nie jest bezpieczne.
Jeśli chodzi o moje osobiste odczucia, to ten biały tekst na pomarańczowym tle jest nieczytelny. Mędzy wzrok i zniechęca do czytania.
Koszyk, ładnie położony, od razu informuje, że jestem na stronie sklepu.
W menu zastosowałbym większy kontrast dla obecnej i podświetlonej pozycji, a mniejszy dla nieaktywnej.
Skoro pozostałe elementy nagłówka mają zaokrąglone rogi, zachowałbym konsekwencję w tle logo. Samo logo proponuję powiększyć, napisy pod nim (przynajmniej "publikacje elektroniczne") można pomniejszyć i zmienić czcionkę na bardziej czytelną.
W kategoriach nadałbym liście produktów dwa kolory tła na przemian, kolejnym pozycjom z wylistowania. Jak pamiętam w Joomli wystarczy dodać odpowiednią pozycję w CSS. Uniknąłbyś zlewania się dwóch ofert.
Zwiększyłbym marginesy od krawędzi bloku dla tekstu, aby nikt nie czół się przytłoczony, za to czół się pewniej.
Zasługuję na linka w stopce?!?