Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaki linux dla notebooka ?
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
dzesi
Witam mam dość nietypowy problem tzn .Uzywam linuxa na codzień tak samo jak windowsa ale na desktopie od ponad 2 tygodni mam viste ultimate i laptopa z takimi parametram
  1. <?php
  2. producent Asus
  3. technologia mobilna Intel Centrino Duo
  4. procesor Intel Core Duo
  5. model procesora Core Duo T2350 (1.86 GHz, 2MB cache)
  6. przekątna ekranu LCD 17,1 cali
  7. nominalna rozdzielczość LCD 1440 x 900 pikseli
  8. typ ekranu błyszczący (glare)
  9. (Color Shine)
  10. wielkość pamięci RAM 1 024 MB
  11. typ zastosowanej pamięci RAM DDR2 (533 MHz)
  12. dysk twardy - pojemność 120 GB
  13. dysk twardy - rodzaj Serial ATA
  14. napęd optyczny DVD+/-RW DL
  15. zewn. układ graficzny nie
  16. karta graficzna Intel 945GM
  17. karta graficzna - złącza wyjście D-Sub
  18. wyjście video [tv-out]
  19. typ baterii litowo-jonowa
  20. karta dźwiękowa wejście mikrofonu
  21. wejście liniowe
  22. czytnik kart pamięci SD
  23. haha.gif
  24. MS-Pro
  25. MMC
  26. Memory Stick
  27. komunikacja WiFi IEEE 802.11a/b/g
  28. modem analogowy
  29. LAN 1 Gbps
  30. interfejsy 5x USB
  31. ExpressCard
  32. zainstalowany system operacyjny Microsoft Windows Vista Home Premium = dokupione ultimate
  33. ?>

I w temacie wyboru odpowiedniego distro na laptopa , nie zabardzo jestem rozeznany smile.gif , mam nadzieje ze uzykonicy ktory maja do czynienia z laptopami dłuzej niz ja . mam nadzieje ze polecicie dobre distro
Ja stawiam na fedore, deboana, ubuntu,suse,kate os (zastanawiam sie nad kateos lub ubuntu) , co wy na to ?
A i czy ktoś moze mi powiedziec jakie maja byc ustawinia gamy i jasnosci przy tej matrycy i grafice bo ciagle nie moge dopasować ich do mojego lapka z gory dziekuje za odpowiedz
phpion
Ja mam HP 510 z PM 2,23GHz, matryca 15,4 (1280x800), grafika Intel GMA 945. Postawiony na nim openSuse 10.2. Cała instalacja była banalnie prosta. Jedyne co należało ustawić ręcznie to rozdzielczość (czyli standardowy problem winksmiley.jpg ). Problem mam z touchpadem, który po prostu nie działa (kolejny standard w lapkach). Instalacja ksynaptics nie pomogła. Jeśli chodzi o softy związane z programowaniem: odpalone na nim mam PHP w wersji 5.2.4 (standardowo chyba 5.2.0) z wszystkimi dodatkami, MySQL (> 5), PostgreSQL (też jakiś świeży), Oracle (najnowszy), Eclipse PDT, DB Designer... Nie mam żadnych problemów! Ogólnie polecam ten system.
Ludvik
Ja polecam Gentoo, które używam na swoim laptopie (Toshiba Tecra A9). Trzeba się trochę napracować, żeby zainstalować, ale myślę, że warto. Problemów z działaniem sprzętu nie zauważyłem żadnych.
c3zi
Yep, Gentoo. Także polecam.

@phpion Nie mam żadnych problemów z touchpadem, w sumie nie znam osoby która takowy problem ma ;-)
phpion
Hehe, to już znasz tongue.gif a na serio to sporo osób ma problemy przy połączeniu linux+touchpad.

PS: Java NetBeans również śmiga smile.gif
Danone
Polecam szczerze ubuntu smile.gif najnowsza wersja to 7.10 Gutsy Gibbon... wykrywa wszystko również wifi i karte graficzna geforce. Mam laptopa hp pavilion dv6121eu. Nie ma żadnych problemów z działaniem systemu smile.gif Istalacja dodatkowych programów jest dziecinnie prosta:)
rolnix
Ubuntu na takiego, będzie śmigał bezproblemowo. No i będziesz miał porządny system smile.gif
MaKARON
Wszystko zalezy od twojego doswiadczenia i tego, ile masz wolnego czasu biggrin.gif

Na poprzednim laptopie mialem po kolei: mandrive, suse, gentoo. Ze wszystkich bylem zadowolony, mandriva i suse bardzo sie nie roznily (inne instalatory, konfiguratory itd itp - ale wszystko na podobnej "wyklikiwalnej" zasadzie). Bardzo dobrze radzily sobie zarowno ze sprzetem, jak i z moimi wymaganiami (wiekszosc rzeczy "z palca", niewiele rzecz instalowalem ze zrodel). Acha - komputer toshiba sa50-106.

Od 4 miesiecy mam paviliona 6540 - tutaj sprawa wygladal duzo inaczej... fedora (do ktorej sie przekonalem na serwerze i dla pewnosci ktora chcialem miec na lapie) wogole nie wykrywala dvd (instalator!) - szybko odpuscilem i probowalem gentoo... ktore znow mialo problemy z karta sieciowa, i mimo najszczerszych checi i prob kompilacji, kombinacji, nie udalo mi sie zainstalowac (nie jest gooru linuksowym, ale radze sobie w wiekszosci problemow). nastepny byl opensuse 10.2, ktory rowniez wymiekl przy sieciowce, poswiecilem cally dzien na szukanie, kompilowanie, instalowanie, testowanie.. i dalem sobie spokoj. Ostatnie w kolejce bylo ubuntu, ktorego uzywam do teraz - praktycznie z niczym nie ma problemu, co prawda "wymieklo" przy probie upgradu, ale bede sie jeszcze z tym meczyl (jak tylko bede mial troche wolnego czasu.. a na to sie nie zapowiada winksmiley.jpg )

Wiec jak mowie - jak nie masz doswiadczenia/czasu wybieraj najprostsze rozwiazania. Jesli lubisz grzebac w zrodlach, optymalizowac, kompilowac i tracic czas - proponuje gentoo. Acha - na poprzednim komputerze gentoo bylo widocznie szybsze od pozostalych dystrybucji (powod jest wiadomy)...

wybor zostawiam tobie :-)
Jabol
Polecam Ubuntu. Sam używam Gentoo, ale to nie jest distro dla wszystkich. Wg mnie są tylko dwie dystrybucje: Gentoo i Ubuntu.

Co do linuxa na laptopa to nie ma raczej różnicy, bo liczy się kernel.
Michu90
Również polecam Ubuntu smile.gif
verox
Dlaczego nikt nie wspomnial o Slackware, Debianie? To tez sa dystrybucje godne polecenia. Tak naprawde wszystko zalezy od twojego doswiadczenia z systemem. Polecam serwis jakilinux.org moze wybierzesz cos dla siebie.
Jarod
Polecam ArchLinux. Instalacja trwa 5-10minut. Sam base system. Później instalujesz tylko to co Ci potrzebne za pomocą pacmana (świetne narzędzie).
Więcej na http://wiki.arch-linux.pl/index.php/Strona_g%C5%82%C3%B3wna

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.