Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pamięć w dwóch kościach nie chodzi na 400 MHz
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Darti
Witam

Niedawno zakupiłem dwie kości pamięci DDR Kingstona (KVR400X64C3A/512) do płyty K8N-E Deluxe i nie wiem dlaczego tak się dzieje, że każda z kostek pamięci chodzi na 400 MHz jak jest sama, ale jak włożę dwie na raz to taktowanie spada do 333 MHz.
Próbowałem ustawić taktowanie w biosie na sztywno ale ta głupia płyta i tak ustawia po swojemu.

Jak zmusić te kości do pracy w 400 MHz ?

p.s. Kingston na swoich stronach pisze, że ta płyta główna współpracuje dobrze z ww pamiątkami.
sztosz
Czasami tak się z RAM'em dzieje, oddaj do sklepu, powiedz jak wygląda sprawa i wymień kości.

Czemu tak się dzieje, to nikt chyba naprawdę nie wie. Czasem dwie konkretne kości nie chcą współgrać ze sobą praktycznie bez powodu, czasami na innej płycie działają bez zarzutu. W przypadku identycznych kości (producent, model seria, taktowani, timingi) nie powinno się to nigdy zdarzyć. Ale jeśli się dzieje... to przeważnie płyta główna coś kaszani :|

Z resztą... google nie boli winksmiley.jpg z ciekawości wpisałem: "K8N-E Deluxe", jeden z pierwszych wyników: http://www.frazpc.pl/b/129117
Darti
Dzięki sztosz, faktycznie nie wygooglowałem sobie tego, BTW chce ktoś kupić K8N-E Deluxe ? winksmiley.jpg
Cysiaczek
Mam podobnie.
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=74279&hl=

Wszystko zależy od ilości kostek i tego, czy mają 2 kanały, czy jeden. Generalanie, moduły obłożone z jednej strony kostkami pamięci lepiej współpracują w parach. Konfigruracje, w których wystepują 2 moduły dwustronne lub mieszane (1 jednostronny i jeden dwustronny) spisują się gorzej. Winny jest kontroler pamięci na płycie lub w procesorze, Nowsze układy (powyżej s754) posiadają 2 kontrolery, dzięki czemu obsługują więcej banków pamięci i jest im obojetne, jakie sa to moduły. W starszych wszystko zalezy od szczęścia. ;p

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.