Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rozciąganie DIV rodzica
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
lectric
Hej

Mam taki kod:

1. <div id='strona'>
  2. <div id='tresc'>przyklad</div>
  3. </div>

Chce aby wraz z rozciaganiem sie w wysokosci div tresc również rozciągał się rodzic div strona.

Próbowałem ustawić dla obu div'ow:
height: auto;

Lecz to nic nie pomogło.
nevt
a pokaż style przypisane do tych div'ów. coś w nich namieszałeś, bo bez żadnych styli te div'y powinny zachowywać się dokładnie tak jak chcesz - tzn. wysokość strony powinna zalezeć od rozmiarów tresci...
lectric
  1. <div style="border:#000000 dotted; position:relative;" id='strona'>
  2. <div style="background:#CCCCCC; position:absolute;" id='tresc'>przyklad</div>
  3. </div>

Jeśli napisze kod bez określania pozycji jest ok ale mi potrzebna jest własnie ta możliwość.
nevt
niestety nie da się tak zrobić, jak próbujesz - elementy pozycjonowane absolutnie nie wpływają na obliczanie rozmiarów rodzica - chyba logicze - inaczej nigdy nie mógłbyś przesunąć tego elementu poza ramy rodzica - bo ten zawsze odpowiednio by się "rozciągnął"...

opisz lepiej dokładnie jaki efekt w tym pozycjonowaniu chcesz uzyskać, a może uda się znaleźć jakieś inne rozwiązanie...
lectric
Ok, zrezygnowałem całkowicie z używania "position", które potrzebne było mi do użycia "display: inline" - co zamienilem na float.
GreeN_DG
Ja mam ten sam problem a muszę mieć position - relative,absolute bo chce, aby w pewnych przypadkach treść chowała się nieco za kontener, ale zarazem rozciągała go na wysokość... Obszedł ktoś ten problem?
Vercio
Cytat(GreeN_DG @ 16.07.2010, 16:20:59 ) *
Ja mam ten sam problem a muszę mieć position - relative,absolute bo chce, aby w pewnych przypadkach treść chowała się nieco za kontener, ale zarazem rozciągała go na wysokość... Obszedł ktoś ten problem?

Tak jak już wspominał nevt pozycja absolutna nie ma wpływu obliczanie rozmiarów rodzica i tego naprawdę nie da się obejść jedynie co możesz zastosować to float.

P.S: Nie możesz nadać DIVowi rodzicowi overflow: hidden a dziecku nadać np.: margin-top: -10px; ? Oczywiście w pewnych przypadkach winksmiley.jpg
Bazan
Można też zrobić tak:
  1. <div id='strona'>
  2. <div id='tresc'>przyklad</div>
  3. <div class="clear"></div>
  4. </div>

1. .clear {
  2. height:0;
  3. clear:both;
  4. }
zegarek84
ale relative z dodatkowymi parametrami to też przesunięcie o.0 - źle tutaj zadajecie pytanie i nie dajecie stron live z dokładnym opisem gdzie co i jak - akurat przy pozycjonowaniu jedno zależy od drugiego - inna sprawa, że najczęściej relative daje się bez innych argumentów dla uzyskania innego efektu jako kontener pośredni...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.