Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: IPB vs. phpBB
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
primo
Próbuję przekonać kolegę do rezygnacji ze skryptu phpBB na rzecz IPB. Podajcie mi argumenty, że warto zainwestować 150$ i cieszyć się z IPB. Ja wiem, że korzystanie z IPB jest znacznie wygodniejsze i bezpieczniejsze, ale potrzebuję jakiegoś bardziej przekonującego argumentu.

Dlatego proszę o pomoc.

pozdrawiam
nitro18
za IPB trzeba zapłacić, PHPBB jest bezpłatne, najlepiej wybrać wersję przema
sztosz
No ale ciężko znaleźć jakieś argumenty inne niż bezpieczeństwo i wygoda :/ Dla mnie ogromnym plusem są proste ułatwienia takie jak CTRL+B automatycznie pogrubia -> [ b ] [ /b ] (chociaż w IPB nie ma tego w quick reply na tym forum, ale jest w standardzie vBulletin czarodziej.gif )

To są takie rzeczy których nie zauważasz od razu, nie zawsze się przydają winksmiley.jpg Ale ja po godzinie spędzonej na vBulletin mam czasem problemy z napisaniem czegoś na phpBB (mówię o długich sformatowanych postach), czasem nawet na IPB (nieszczęsne ctrl+b w quick reply winksmiley.jpg )

Nie pamiętam jak to wygląda w IPB, ale np Administracja vBulletin w porównaniu do phpBB to bajka, a takie rzeczy jak tłumaczenie, czy zmiana standardowych tekstów typu "Nie masz nowych wiadomości" to kwestia kilku kliknięć, a w phpBB nie wiem czy to się da zrobić z poziomu panelu administratora (nie pamiętam, bo od ~2 lat nie miałem do czynienia ze stroną administracyjną phpBB)
primo
Cytat(sztosz @ 3.12.2007, 13:00:34 ) *
No ale ciężko znaleźć jakieś argumenty inne niż bezpieczeństwo i wygoda :/ Dla mnie ogromnym plusem są proste ułatwienia takie jak CTRL+B automatycznie pogrubia -> [ b ] [ /b ] (chociaż w IPB nie ma tego w quick reply na tym forum, ale jest w standardzie vBulletin czarodziej.gif )

To są takie rzeczy których nie zauważasz od razu, nie zawsze się przydają winksmiley.jpg Ale ja po godzinie spędzonej na vBulletin mam czasem problemy z napisaniem czegoś na phpBB (mówię o długich sformatowanych postach), czasem nawet na IPB (nieszczęsne ctrl+b w quick reply winksmiley.jpg )

Nie pamiętam jak to wygląda w IPB, ale np Administracja vBulletin w porównaniu do phpBB to bajka, a takie rzeczy jak tłumaczenie, czy zmiana standardowych tekstów typu "Nie masz nowych wiadomości" to kwestia kilku kliknięć, a w phpBB nie wiem czy to się da zrobić z poziomu panelu administratora (nie pamiętam, bo od ~2 lat nie miałem do czynienia ze stroną administracyjną phpBB)

A to całe vBulletin jest płatne questionmark.gif
nitro18
jak masz dużo kasy to kupuj... mi szkoda by było
primo
Cytat(nitro18 @ 3.12.2007, 14:33:40 ) *
jak masz dużo kasy to kupuj... mi szkoda by było

Zaraz mi powiesz, że korzystanie z pirata to to samo.
sztosz
Tak jest płatne €139.00 za licencję na własność z 1 rocznym supportem przez e-mail i stronę (ale taki prawdziwy support, a nie coś w stylu "po tygodniu odpiszemy żeby pan sformatował dysk"). €74.00 licencja jednoroczna wraz z supportem. Po roku musisz przedłużyć licencję albo usunąć stronę. Wiem że to dużo, ale też zależy dla kogo. Jeśli to ma być jakieś niewielkie albo i nawet duże forum ale z niewielkim ruchem to nie wiem czy się opłaca, niemniej jednak jeśli kogoś stać na to to €139 nie będą pieniędzmi wyrzuconymi w błoto. https://www.vbulletin.com/

Od razu uprzedzam że nie wiem jak to jest z polskim językiem, na stronie z mojego podpisu sami tłumaczyliśmy (większość jedna osoba) ale poszło to szybko i sprawnie. My uważaliśmy że warto.

Zobacz też jak to wygląda z IPB bo to też bardzo dobre forum w którym jest kilka rzeczy których vBulletin nie ma. Osobiści było mi by ciężko wybrać dziś pomiędzy IPB a vBulletin (co nie znaczy że np. forum dla kilku znajomych z WoW nie założył bym na darmowym skrypcie np. http://punbb.org/about.php , ale nigdy więcej na phpBB winksmiley.jpg )
seaquest
@nitro18: za dobre oprogramowanie się płaci...

phpBB: tylko jedno słowo - 7 RC, przy czym niektóre RC były wydawane jedno po drugim.
Jak się tak "łata" aplikację, to nigdy nie wychodzi z tego nic dobrego.
primo
Cytat(sztosz @ 3.12.2007, 16:19:07 ) *
Tak jest płatne €139.00 za licencję na własność z 1 rocznym supportem przez e-mail i stronę (ale taki prawdziwy support, a nie coś w stylu "po tygodniu odpiszemy żeby pan sformatował dysk"). €74.00 licencja jednoroczna wraz z supportem. Po roku musisz przedłużyć licencję albo usunąć stronę. Wiem że to dużo, ale też zależy dla kogo. Jeśli to ma być jakieś niewielkie albo i nawet duże forum ale z niewielkim ruchem to nie wiem czy się opłaca, niemniej jednak jeśli kogoś stać na to to €139 nie będą pieniędzmi wyrzuconymi w błoto. https://www.vbulletin.com/

Od razu uprzedzam że nie wiem jak to jest z polskim językiem, na stronie z mojego podpisu sami tłumaczyliśmy (większość jedna osoba) ale poszło to szybko i sprawnie. My uważaliśmy że warto.

Zobacz też jak to wygląda z IPB bo to też bardzo dobre forum w którym jest kilka rzeczy których vBulletin nie ma. Osobiści było mi by ciężko wybrać dziś pomiędzy IPB a vBulletin (co nie znaczy że np. forum dla kilku znajomych z WoW nie założył bym na darmowym skrypcie np. http://punbb.org/about.php , ale nigdy więcej na phpBB winksmiley.jpg )

Gdybym wcześniej usłyszam o vBulletin to z pewnością rozważyłbym tę opcję i opcję IPB. Zdecydowałem się jednak na IPB, wydałem 150$. Mam nadzieję, że nie będę żałować. Nie wiecie jak jest z tłumaczeniem panelu admina questionmark.gif Wiem, że forum ma pl wersję, ale z tego co się orientuję panel admina pl kosztuje 120 zł. Gdzieś robią to taniej questionmark.gif
kwiateusz
trzeba się uczyć języków :] w jakiejś wersji maja zrobić panel jezyka jak forum w plikach txt a nie hardcoded, tymczasem tylko zapaleńcy rządni kasy to tłumacza bo z każdym modem/updatem trzeba sobie dotłumaczac... więc pewnie taniej nie znajdziesz
Moli
Jak już ktoś wspomniał, jeśli to ma być mała strona, lepiej wybrac darmowy skrypt (chociaż od phpBB wolał bym punBB), jeśli administratora stać (z reklam, albo po prostu ma oszczędności) to niech wyda te 150$ rocznie, ale ma wtedy 100% pewność że wszystko będzie ładnie działać i w razie błędu, dostanie szybko odpowiedź od supportu.
Fishu
Ja bez zastanowienia polecam ci IPB ponieważ jest ciekawe, ma dużo opcji no i jest fajne, a w dodatku są podobno jakieś darmowe wersje.A spolszczenie se możesz ściągnąć smile.gif Polecam IPB !
primo
Cytat(Fishu @ 5.12.2007, 20:13:59 ) *
Ja bez zastanowienia polecam ci IPB ponieważ jest ciekawe, ma dużo opcji no i jest fajne, a w dodatku są podobno jakieś darmowe wersje.A spolszczenie se możesz ściągnąć smile.gif Polecam IPB !

No i kupiłem smile.gif

Przedmówca chyba czegoś nie doczytał, bo 150$ to jednorazowa opłata - nie coroczna. Później ewentualnie dopłaca sie 25$ co pół roku za ewentualny support i nowsze wersje forum.

Skórka php.pl - jest darmowa czy płatna questionmark.gif
kwiateusz
skórka jest własnej roboty i nie jest rozpowszechniana
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.