Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: optymalizacja CMS PHPNuke & łącznie serwerów
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy portalowe i CMS'y
bikemax
Witam
1.Zastanawiałem się nad Nukiem jako szkieletem dla mojego portalu. Ale żeby nadawał sie do takiego obciazenia musiałbym go maxymalnie zoptymalizować. Jak to zrobić? Wydaje mi się że takie zabiegi przyśpieszą działanie:
-usunięcie langów i definicji dla wpisania ich odrazu w ich miejsce.
-usunięcie zbędnego kodu i znaczników
-pisanie skrutowe zamiast kodu dla funkcji if dać np include do pliku z tym kodem... Nie wiem czy to coś da, ale przy tym bedą mniejsze pliki do odracania przeez serwer.

Co jeszcze można zrobić tak żeby nie robić tego portalu całkowicie od nowa winksmiley.jpg

2. O tym nigdy nie słyszałem ani nic nie wiem.... Jak połączyć kilka serwerów razem? Tak żeby działały ze soba... w założeniu mam że strone odwiedzać będą bardzo duże tłumy ok 5tys online i więcej. A więc jeden serw odpada.

Pozdr.
splatch
  1. TO NIE TO FORUM.
  2. Postaw to na light httpd
  3. Dorzuć content switch (balancer)
  4. Include jest w stosunku do warunku bardzo wolne
  5. Zmniejsz obciążenie bazy danych
  6. Zrezygnuj z PHP Nuke,
bikemax
Postaw to na light httpd
questionmark.gif tzn?

Dodam że stronami dopiero zaczynam sie interesować a więc dużo jeszcze nie wiem.

Dorzuć content switch (balancer)
questionmark.gif tzn?

Zrezygnuj z PHP Nuke,
questionmark.gif A jaki inny cms proponujesz? bo wydaje mi się że robienie od podstaw nowy cms to raczej nie dla mnie :/
splatch
Patrz punkt 1 mojej poprzedniej odpowiedzi:
TO NIE TO FORUM
Cysiaczek
Przenoszę na gotowe rozwiązania.
sf
@bikemax: bez urazy, ale zleć to jakiemuś programiście winksmiley.jpg bo jeśli wybierasz na portal phpnuke... i nie wiesz co to jest lighthttpd to wydaje mi się, że w ogóle nie siedzisz w temacie i próbujesz maluchem wystartować w f1 winksmiley.jpg
bikemax
No dobrze... A jest ktoś w stanie odpowiedzieć na moje pytania ? Bo chce się za to zabrać ale nie wiem od czego i jak... Jedną strone na nuku zrobiłem ale z założenia nie jest robiona na duże obciążenia, ta natomiast z tego co zakładam ma mieć ogromne obciążenie danych i userów online.

Zastanawiałem się nad przerobieniem nuka z uniwersalnego na konkretną strone. Co jeszcze jakoś bym umiał, ale zrobić coś całkowicie od nowa, to ani mi się nie uśmiecha ani nie jestem na tyle wtajemniczony w php i MYSQL.

DODANE:
Jak mam być szczery... 3 lata temu zainteresowałem się stronami tylko dlatego że jestem motocyklistą, i chciałem zrobić coś dla innych osób z mojej społeczności.
Ostatnio wpadłem na pewien pomysł, a dla nuka jest multum odpawiadających mi łatek i modułów... Tylko minusem jest jego praca...
Mam 17 lat więc nie spodziewajcie się programisty czy inwestora który może wywalić kilkanascie tysięcy na taką inwestycje winksmiley.jpg
Chciałem spróbować swoich sił i zrealizować swoje pomysły....

P.S.
Bez urazy, ale na forach dla programistów i elektryków panuje dziwna atmosfera... Nowi małowiedzący żadko dostają dobre odpowiedzi, traktowani są jak ludzie którzy są skazani na inną robote i jeżeli nie znają wszystkiego perfect to najlepiej żeby wogóle się nie bawili w to. Bardzo żadko jak bytam na forach dostaje niepełne odpowiedzi i pełne pogardy do osób mniej wiedzących. Mówcie konkretnie, co jak czego użyć... jak trzeba to chociarz wystarczy podać link do wytłumaczenia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.