Dźwięk
Sound Blaster X-Fi mX Xtreme Gamer - czemu taki wybór? X-Fi, takiej jakości dźwięku nigdzie nie uraczysz (filmy,gry). Jeżeli autentycznie dużo grasz i zależy Ci na wszystkich bajerach EAX 5.0 (
czytaj więcej) (jeżeli nie chcesz genialnie klimatycznych bajerów do gier EAX 5.0 to możesz spokojnie kupić wersje Audio - ciut okrojona wersja ale i tak niszczy konkurencje:) ). Koniecznie dobre słuchawki/głośniki.
Co do karty grafiki to zależy co od niej oczekujesz, wg mnie inwestowanie teraz tylko dla DirectX10 to pomyłka, gdyż nie są na tyle mocne by zapewnić płynna/przyjemną grę.
2gb ram'u na dualu, koniecznie bierz 800mhz, będziesz chciał podkręcić procek to jest to niezbędne - a ten wydatek naprawdę się opłaca.
Co do procesora to cóż... wybór należy do Ciebie. Jak ja bym kupował dziś to zdecydowanie zainwestował bym w procesor 4ro rdzeniowy Intel'a. Jeżeli 2 rdzeniowy to z rodziny 6xxx posiadają wirtualizacje i inne bajerki (jak odpalasz 2 systemy na raz bardzo przydatne) jeżeli nie to polecał bym procesor Intel Core 2 Duo E4400 (gdyż wydajnością nie odstępuję od pozostałych, kręci się do @3,2ghz a "brak" mu wirtualizacji, z czego mało kto korzysta).
Na razie to tyle ode mnie.
Ps.
Cytat
dzięki za podpowiedź właśnie sie zastanawiam nad GF 8800GT miałem zamiar cieszyć sie z kompa jeszcze przed nowym rokiem ale chyba sie wstrzymać do ferii
Przed świętami nie warto kupować, dobrze jest poczekać na inwentaryzacje trafiają sie naprawdę dobre okazje (duużo taniej).
Cytat
procesor core 2 duo e6750 -570zł
pamięc 2x2gb Kingston ddr2 667MHz-240 zł
Ja mam e6420, polowałem na niego długo, a to z tej przyczyny że ma tą rozszerzona pamięć cache L2. Architektonicznie
nie różni się niczym od e6750, także nie wiem czy warto wydawać pieniądze - bez problemu osiągam nawet lepsze rezultaty od e6750 przy podkręcaniu na standardowym chłodzeniu, a procek się nie grzeje bardziej niż fabryczny e6750. Ram kupuj koniecznie 800mhz na dualu 2 kości, tylko nie wiem czy aż 4gb Ci trzeba, ja mam 2gb odpalam photoshopa, firefox'a, winampa, konnekta, jakąś grę w tle i całą masę innych rzeczy i nigdy mi jeszcze ramu nie brakło (rzadko przekraczam 1gb ramu zużywanego - windows xp)