Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Forum drzewko
Forum PHP.pl > Forum > PHP
grattz
Chce takie forum:

Temat główny
1)odpowiedz
----1a) odpowiedz do odpowiedzi 1
-------1aa) odpowiedz do 1a
-------1ab) odpowiedz do 1a
-----------1aba) odpowiedz do 1ab
-----------1abb) odpowiedz do 1ab
---------------1abba) odpowiedz do 1abb
-------1ac) odpowiedz do 1a
2)odpowiedz
-----2a) odpowiedz do odpowiedzi 2
3)odpowiedz

Może mnie ktoś nakierować jak ułożyć to w bazie ? Wiem ze długa droga do tego ale od czegoś muszę zacząć. Musze mieć jakąś koncepcję.
Virti
jedyne co mi przychodzi na myśl to w odpowiedzi zapisywać id posta, na który została ona udzielona. Potem przy wyświetlaniu pobierasz wszystkie odpowiedzi przypisane do danego ID
grattz
To na pewno ale jak poradzić sobie z wyświetlaniem tych postów. W moim przypadku to nie jest "jeden pod drugim".
Ostatni wpisujący sie do tematu, który wpisze sie pod 1szą odpowiedzią może być na samej górze strony.(jako 2ga odpowiedz patrząc od góry)

Cytat
1)odpowiedz
----1a) odpowiedz do odpowiedzi 1
2)odpowiedz
-----2a) odpowiedz do odpowiedzi 2
3)odpowiedz
Virti
przy wyświetlaniu każdego posta po kolei sprawdzasz czy udzielono na niego odpowiedź, jeżeli tak, robisz wcięcie i wyświetlasz odpowiedzi, poten następny post i znowu

Kod
odpowiedź
[sprawdzasz, czy są odpowiedzi... nie, to dalej]
odpowiedź 2
[sprawdzasz czy są odpowiedzi... tak, ok, wcięcie i pobierasz posty z id odpowiedzi 2.]

itd.

Edit:
Pewnie istnieją bardziej wydajne sposoby, ale na razie ten tylko mi przyszedł do głowy.

Pozdrawiam
ayeo
To zwykłe drzewko jest. Zapisuj poprostu id rodzica:
1. pierwszy post
1.1 odpowiedz
1.1.1 odpowiedz do odpowiedzi
1.2 druga odpowiedz

2. drugi post

chcesz pobrac tylko post 1 to bieszesz wszytko co w parent_id zawiera 1. (bez kropki na początku!)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.