Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pliki w DB
Forum PHP.pl > Forum > PHP
losioman
Witam

Od jakiegoś czasu nurtuje mnie pytanie co jest efektywniejszym rozwiązaniem, przechowywanie plików w postaci binarnej w bazie danych i za każdym razem gdy jest potrzeba wyciąganie ich stamtąd czy też uploadowanie ich na serwer i tylko przechowywanie ścieżek. Wiadomo, że wygodniej w bazie mieć wszystko ale założmy, że serwis będzie często odwiedzany i każda piko sekunda się liczy :-)

Pozdr
nospor
w bazie sciezki, pliki na dysku.
losioman
Jest to jakoś udokumentowane? Mierzyłeś to jakoś, chciałbym jakieś argumenty. Będą mi potrzebne w rozmowie :-)
Kocurro
Wystarczy pomyśleć i znać zasady działania bazy danych.

Dobrze skonstruowana baza danych trzyma wszystkie dane w pamięci. Dorzucając pliki skutecznie powiększasz ilość danych, które musi przechowywać. Pomijam kwestię, że jest to bezsensowne działanie. Takie zwiększenie ilości danych do przechowywania skutecznie uniemożliwia prawidłowe działanie optymalizatorowi zapytań oraz systemowi cacheowania wyników, a co za tym idzie katujesz bazę tracąc dużą część jej funkcjonalności.

Wystarczy (tj. zrozumiałeś to co napisałem bo nie wiem czy dość wyraźnie to nakreśliłem) czy też muszę postarać się jakoś mądrzej to opisać smile.gif
losioman
Ok, o to mi chodziło. Dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.