Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Procesory Wielordzeniowe.
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
qba10
Mam takie głupiutkie pytanie, ale bardzo mnie interesujace z ciekawości. Czy majać procesor Core 2 Duo 2x 2.0ghz to mam 4.0ghz czy te dwa rdzenie pracują na tą prędkość 2.0 ghz haha.gif ?
Trobin
Z tego co wiem to prędkości procesorów dwurdzeniowych się nie sumuje. Suma jest sporym uproszczeniem jeżeli chodzi o prędkośc faktyczną. Generalnie panuje zasada, że każdy procesor dwurdzeniowy jest szybszy od jednordzeniowego.
sztosz
To wszytko zależy. Jeżeli masz aplikację która wykorzysta tylko jeden rdzeń i potrzebuje mieć ogromną moc to 1 rdzeń x 4Ghz jest lepszym rozwiązaniem niż 2 rdzenie x 3Ghz. Ale jak to jest zwykła praca to lepsze są dwa rdzenie ze względu na to że dzisiejsze systemy operacyjne potrafią już aktywnie nimi zarządzać. Inna sprawa że taki np. Pentium 4 a Pentium Core (np. Dual Core), czy Core2 (Core2Duo) to inne technologie. Jeden rdzeń Core pracujący trochę wolniej niż jeden rdzeń Pentium 4 to i tak większa wydajność, o Core2Duo już nie wspominając. Pentium 4 4.0 Ghz a Core2Duo 2.0 Ghz to niebo a ziemia ( winksmiley.jpg ), nie mówiąc już o różnicach w samych rdzeniach czy seriach np. C2D Exxx a C2D Qxxx. Dodaj do tego całą gamę procesorów AMD i zwykły człowiek jest już zupełnie głupi winksmiley.jpg

Napisz co chcesz wiedzieć chociaż trochę precyzując pytanie smile.gif
Cysiaczek
Pytanie te zada autor w nowym dziale - przenoszę
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.