Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: laptop - bios gubi info o dysku twardym
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
pavell
witam!
mam taki klopot - znajoma posiada laptopa nieznanej mi marki (jakis niefirmowy) juz od okolo 2 lat. do tej pory wsio bylo ok. a teraz kiedy go uruchamia to dostaje komunikat o braku systemu opercyjnego czy boot sectora (juz nie pamietam).. doszedlem do przyczyny tego problemu a mianowicie bios gubi info o dysku i dlatego nie mozna uruchomic systemu. jesli sie ustawi autodetekcje to przez jakis czas jest ok a pozniej znow to samo. czy to moze byc wina baterii? a moze samego dysku? co mozna zrobic by usunac ten problem?
z gory dzieki za wszystkie rady.. smile.gif
NuLL
Kupiles go dwa lata temu jako nowy czy go tyle uzytkujesz - jesli jest starszy to mozliwe ze to wina baterii biosu smile.gif
sztosz
A datę bios pokazuje wciąż aktualną? Jeżeli nie to ewidentna wina baterii o której mówi ~NuLL, jeśli data systemowa jest w porządku to nie mam pojęcia co to jest. Pozwolę sobie niejako zareklamować http://forum.laptopy.info.pl/index.php Forum dotyczące laptopów, tam są fachmani od przenośnych komputerów, być może tam szybciej ktoś pomoże.

_________
PS. Mam nadzieję że link do innego forum nie łamie regulaminu, nie chce mi się go po raz wtóry wertować.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.