Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: połączenie forum ze stroną
Forum PHP.pl > Forum > PHP
KCG
Przeglądam pliki forum phpBB3 i jakoś nie mogę wpaść na pomysł, jak połączyć forum ze stroną. Chcę, aby forum było w ramach strony, tzn. jak mam stronę: http://pytak.no-ip.org/~trudny/motocykl/ to chciałbym, aby forum wyświetlało się jak każda podstrona (nagłówek, stopka, po bokach wszystko zostaje). Nawet nie bardzo wiem, jak się za to zabrać, więc proszę o jakieś podpowiedzi.
Myślałem nad stworzeniem po prostu stylu do tego i próbowałem dołączyć plik nagłówka, jednak to nie wyszło, bo naglowek.php jest w głownym katalagu, a style /forum/styles/[styl]/template.
Macie jakieś pomysły?

pzdr

p.s. ew. jakieś inne skrypty forum wchodzą w grę, jednak strona już jest zintegrowana z tym forum, więc wolałbym to.
sniezny_wilk
Nie wiem czy przedstawione przez Ciebie rozwiązanie jest dobre, mnie osobiści zawsze denerwowały fora, które są wplecione a w stronę. W pliku index forum, musisz jakoś sprytnie poicludować wszystkie potrzebne elementy, lub/i usunąć te domyśle, które dodaje phpBB.
KCG
Podzielam Twoje zdanie, jednak w tym przypadku nie ja to ustalam smile.gif
Tylko właśnie jak to sprytnie poincludować? Bo jeśli uda się w stylu dodać w nagłówek i stopkę (pliki), to w sumie nie będzie problemu, poza tym, że cały styl praktycznie od nowa :]
sniezny_wilk
Nigdy czegoś takiego nie robiłem, ale wydaje mi się, że da się to zrobić bez problemu właśnie przy edycji stylów. Musisz przeanalizować plik index.php i zobaczyć co tam się dzieje, na pewno jest dobrze okomentowany, albo poszperać coś na forum jakiegoś wsparcia, lub ogólnie na necie jak i co możesz zmienić.
bim2
Ja bym to zrobił tak, że te bloki jakie pobierasz wrzucasz np do blok_menu.php, w templatce dajesz wyglad strony głównej i tam gdzie bloki dajesz <!--BLOKS--> i teraz musisz w skrypcie grzebać co zmienić itd. biggrin.gif żeby przekazać to do templatki. Popytaj na forum o phpBB smile.gif
KCG
Tylko to wszystko sprowadza się do includowania plików z kilku katalogów wyżej smile.gif A tego raczej nie zrobię, bo właśnie nie potrafię.
Na www.phpBB3.pl nie było w ogóle odpowiedzi, dlatego teraz tu pytam smile.gif

w każdym razie dzięki za zainteresowanie i wiem, że właściwie nie wiem, czego oczekuję, ale może jednak ktoś coś konkretniej pomoże winksmiley.jpg
bim2
katalog wyżej to ../ czyli mamy
Strona/www/menu.php
i
Strona/www/forum/index.php
w /www/forum/index.php
wpisujemy include('../menu.php');
i działa biggrin.gif
KCG
Patrz, że jakoś ubzdurałem sobie, że to przy 4 katalogach w górę nie będzie działać. A później zacząłem z './' kombinować.
Dzięki, będę kombinował ze stylem, bo to i tak chyba najłatwiejsze wyjście z tej sytuacji.

Pozdrawiam i jeszcze raz wszystkim dziękuję winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.