Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pamięć RAM
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
rybosom
wymieniam u siebie co się da winksmiley.jpg i mam jedno pytanie: co lepiej kupić, mianowicie jedną kość 2 GB czy dwie po 1 GB ?
(moja płyta główna maksymalnie przyjmie 2 GB)
largo3
Zależy co taniej Cię wyniesie? winksmiley.jpg
kwiateusz
jesli masz dual channel to 2x1 jak nie masz a plyta obsluzy to 1x2gb smile.gif
linx
raczej nie obsłuży.
Jeśli maksymalnie obsługuje 2G, a zapewnie banków są dwa.
To płyta na 99,9% nie ma duala i na 99,9% obsługuje po 1G na bank. (chyba że płyta ma 4 banki to wtedy 512M na bank).
Podana ilość obsługiwanej pamięci to suma ilości ze wszystkich banków.

Pozdrawiam
jarek_bolo
Obsługiwana będzie, ale nie pełnym taktowaniem 400MHz.

A jak korzystając z tematu zapytam się o pamięci do notebooków.
2.5 roku temu kupiłem sobie laptopa (Asus), ma on 512MB RAMu, troche mało, się robi.
Szukając po necie pamięci zauważyłem, że nowsze DDR2 są tańsze od starszych DDR :/
Co jest grane? Dlaczego tak jest?
bim2
Dołączam się do pytania... Mój komputer już troszkę ma, choć karta grafiki i 2 procesory mają się dobrze. Brakuje mi tylko ramu. Zamówiłem DDR2 i okazało się, że nie pasuje. Myślałem, że "DDR" to cos nowego, ala DDR0 haha.gif Chciałem wymienić w sklepie pamięć, ale okazało się, że są droższe. Co jest? ;/
Cezar708
na wysokość ceny składa się kilka aspektów, między innymi:

1. technologia produkcji
2. dostępność na rynku
jarek_bolo
Podobnie sobie to tłumaczyłem, jeszcze dodał bym do Twojej listy popyt.
Na tą chwilę kto może mieć potrzebę dokupienia pamięci? Tylko właściciele notebooków kilku letnich, a kilku letnie notebooki mają właśnie DDRy. Może za 2-3 lata pamięci DDR2 dla notebooków będą droższe od swoich następców.

Tylko mnie to troche dziwi, bo zazwyczaj w branży komputerowej wszystko co nowsze było droższe i bardziej zaawansowane technologicznie co przeważnie oznacza droższą produkcję, a tutaj mamy jakiś ewenement smile.gif
jarek_bolo
Ee, żeby zaraz nie akceptowała :/
Ekspert nie jestem, ale nie wydaje mi się.

Poza tym po co w ogóle chcesz ryzykować? Kup taką jaka powinna być.
No i z tego co patrzyłem w Twoim przypadku również taka sytuacja jak z notebookami. DDRy droższe od DDR2, więc czeka Cię wydatek około 200zł (przy 2x1GB).
Sabistik
Cytat
Poza tym po co w ogóle chcesz ryzykować? Kup taką jaka powinna być.

Ta... Tylko gdzie niby kupisz 266 teraz tongue.gif A obsługiwana będzie, bo mam dokładnie tak samo w moim PC - z obniżonym taktowaniem.
jarek_bolo
[reklama_mode_on] morele.net [reklama_mode_off] smile.gif
W ogóle szczerze polecam sklepik, nie to że pracuje w nim czy coś.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.