Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] [JavaScript] Automatyczne przypomnienia e-mail
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kkuubbaa88
witam

wiecie moze w jaki sposob mozna zrobic automatyczne przypomnienia ? chodzi mi np o cos takiego, ze ktos na stronie daje sobie ogloszenie, ktore trwa np. 14 dni. na 2 dni przed uplywem tego terminu automatycznie przychodzilby e-mail z informacja, ze ogloszenie wygasnie za 2 dni... jak cos takiego zrobic ? w jakim jezyku programowania mozna w ogole cos takiego zrobic ? jak takie cos moze wygladac ?
nospor
cron + skrypt php, ktory sprawdza ogloszenia ktorych waznosc konczy sie za dwa dni i wysyla maila
kkuubbaa88
a sa gdzies jakies przyklady jak takie rzeczy sie robi ? tutoriale ? zrodla ? pomoce ?
nospor
jak robi sie co?
cron? - google
skrypt co pobiera rekordy z bazy? zwykly select. Napisz konkretnie z czym masz problem a najlepiej pokaz juz kawalek kodu, ktory mam nadzieje napisales smile.gif
kkuubbaa88
mam zamiar wlasnie cos takiego napisac... czyli potrzebuje skryptu ktory bedzie pobieral jakies tam rekordy a cron ma cos z tym robic ? troche malo wiem o tym... moge poprosic o jakies bardziej szczegolowe informacje jak powinno to wygladac i co powinno sie robic, aby dzialaly te automatyczne przypomnienia ?
Cezar708
1. piszesz skrypt PHP który wykonuje pobieranie z bazy danych wiadomości, i wysyła maila

2. ustawiasz tak crona, aby ten skrypt został odpalany co jakiś określony przez Ciebie czas.

a skrypt odpalasz z linii poleceń, poleceniem:

Kod
$ php twojSkrypt.php

Pozdrawiam

PS: Jakby Ci nie działało uruchamianie skryptów z linii poleceń to poczytaj sobie to: Using PHP from the command line
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.