Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Suwaczek, aktualizacja grafiki
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Eqalizer
Witam,
ostatnio próbuję wykonać stronę z suwaczkami podobną do tej: suwaczek.pl. Interesuje mnie aktualizacja "suwaczków". Wyobrażam sobie to w ten sposób, że wstawiony link dotyczy pliku php który na podstawie argumentu pobiera dane z bazy danych (wpisanych podczas tworzenia suwaczka) i na tej podstawie generuje "suwaczek". Ale czy to rozwiązanie jest dobre? Może w jakiś sposób raz dziennie wszystkie grafiki powinny być aktualizowane a link powinien odnosić się do aktualizowanych plików .png?

Dziękuję za pomoc,
Eq.
MWL
możesz to zrobić za pomoca generowania grafiki PNG, są do tego odpowiednie biblioteki
Eqalizer
Samo generowanie grafiki nie jest problemem, chodzi o to czy suwaczek znajdujący się na stronie X ma się odwołać do pliku php na moim serwerze, który wygeneruje z locie plik .png czy raczej ma się odwoływać do konkretnego pliku .png na moim serwerze, który raz dziennie będzie aktualizowany (nie wiem jak to wykonać).
franki01
Cytat(Eqalizer @ 3.05.2008, 12:32:15 ) *
Samo generowanie grafiki nie jest problemem, chodzi o to czy suwaczek znajdujący się na stronie X ma się odwołać do pliku php na moim serwerze, który wygeneruje z locie plik .png czy raczej ma się odwoływać do konkretnego pliku .png na moim serwerze, który raz dziennie będzie aktualizowany (nie wiem jak to wykonać).

Generowanie plikow graficznych dosc obciaza procesor serwera, wiec jesli serwis bedzie mial mnostwo odwolan, to wydaje mi sie, ze lepiej zrobic generowanie pliku .png co 24h.. Jezeli odwolan bedzie malo, to mozna robic dynamiczne generowanie. Do cyklicznego wywolania skryptow najlepiej wykorzystywac Cron'a (tylko na systemach unixowych).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.