Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php+txt] Dodawanie i usuwanie pozycji.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
rom4n
Witam wszystkich. Piszę serwis dla firmy rodzinnej. Jestem na etapie pisania małego "sklepiku informacyjnego":) Serwer na którym strona będzie nie posiada bazy danych i wszystko opieram na plikach. Problem mój polega na stworzeniu skryptu, który umożliwi w panelu administracji dodanie krótkiego opisu i zdjęcia produktu, który później na podstronie zostanie wyświetlony na zasadzie zdjęcie opis. Chodzi o możliwość dodawania nowych produktów i możliwość ich usuwania, natomiast na stronie wyświetlać się mają wszystkie dodane produkty. Męczę się nad algorytmem takiego działania. Czy ktoś z forumowiczów jest w stanie mi pomuc?
Pozdrawiam,
Jarek
pyro
1. Najlepszym rozwiązanie -> skorzystaj ze ZDALNEJ bazy danych.

2. Jeśli to już konieczne to stwórz oddzielny folder w katalogu, i dla każdego produktu będzie tworzony oddzielny plik, nazwa pliku będzie generowana np. na podstawie nazwy produktu, a w pliku będą informacje na jego temat, w razie potrzeby usunięcia poprostu usunąć plik.
phpion
Chyba najprościej by było tak:
Kod
Kapcie
Bambosze
Laćki

W pliku przechowujesz opisu produktów - każdy opis w nowej linii. Zdjęcia to po prostu pliki o nazwie N.jpg, gdzie N to numer odpowiedniej linii z pliku. Przykładowo: fotka dla laćków to 3.jpg.
Gdybyś chciał dodać więcej parametrów oprócz opisu to użyj jakiegoś separatora (np. |):
Kod
Kapcie|Super czaderskie kapciochy!|25.49

Dokładnie na tym drugim rozwiązaniu opiera się jedna z moich pierwszych produkcji PHP (sprzed ponad 5 lat, a do tej pory działa bez zarzutu!):
http://www.beczkapolska.pl
Pozdrawiam,
pion
rzymek01
Możesz zrobić imitację bazy danych na plikach, mianowicie:

1. stwórz sobie normalną bazę danych np. w phpmyadminie, ustal relacje
2. wyeksportuj sobie tę bazę do pliku CSV
3. stwórz obsługę lub skorzystaj z gotowych rozwiązań dla plików CSV
4. operuj jak na zwykłej bazie danych

lub bardziej cywilizowane rozwiązanie: skorzystaj z SQLite smile.gif [edit: jesli masz taką możliwość]

edit://
powracając do plików CSV,
stwórz sobie jednak plik XML, którego wczytasz i przerobisz za pomocą funkcji w PHP np. w tablicę
i znowu za pomocą funkcji wbudowanych operuj na tablicach z danymi (możliwości i funkcji pracy z tablicami jest wiele)

nic innego nie przychodzi mi narazie do głowy :]
Pilsener
Pół biedy, jeśli w pliku zapisujemy konfigurację lub dane tymczasowe, jednak bazy danych na plikach sprawiają szereg problemów. Polecam mój tutorial o tekstowych bazach danych:
forumweb.pl/viewtopic.php?t=39103 - a co do algorytmu to już sam musisz rozrysować na papierze, jak to ma funkcjonować. Najlepiej zrobić plik z produktami:

ID||Nazwa||Opis||Cena||Inne
---||-------||-----||------||----

Zdjęcia trzymać w oddzielnym folderze, w nazwie zawrzeć ID produktu. Jak nie wiesz jak zapisywac, edytować i odczytywać dane z plików to masz to w tutorialu. Co do uploadu zdjęć - skryptów uploadu, FAQ i porad w sieci bez liku, wystarczy poszukać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.