Jerzy
4.06.2008, 18:02:41
Witam, otóż posiadam Windows XP Professional, dysk podzielony mam na 3 partycje (C: System ; D: user1 ; F: user2). Posiadam dwa konta (Administrator i zwykły użytkownik), teraz chciałbym aby użytkownik miał dostęp wyłącznie do dysku F, tylko w nim mógłby trzymać swoje dane, dokumenty itd. nie mógłby jednak nic instalować jedynie po podaniu hasła. Czy da się to wykonać?
ps. Niewiedziałem jak nazwać temat, jeśli jest za mało precyzyjny, proszę napisać.
tiraeth
4.06.2008, 18:17:09
Wyłącz proste udostępnianie plików i poustawiaj flagi dostępu do dysków. Pamiętaj, że musisz mieć partycji NTFS. Wtedy zablokujesz dostęp do innych dysków.
Odnośnie instalowania, to jeśli użytkownik będzie miał konto "Użytkownik", to raczej instalować nic nie może - ewentualnie, gdyby tak nie było, pobaw się ustawieniami w "Narzędzia administracyjne" w Panelu sterowania.
Jerzy
4.06.2008, 18:34:14
(C: System [FAT32] ; D: user1 [NTFS] ; F: user2 [FAT32]) tak jest obecnie, coś tam szperałem w Narzędziach administracyjnych jednak nic z tego nie wychodzi, możesz mi jaśniej to jakoś rozpisać?
kwiateusz
4.06.2008, 18:38:08
z takimi partycjami nic nie zrobisz bo fat nie obsluguje praw do odczytu zapisu itp musiałbys przekonwertowac fata do ntfs
Jerzy
4.06.2008, 18:44:46
Z tym nie ma problemu, mogę to przekonwertować, ważne by ktoś mi powiedział jak mogę zrobić by użytkownik miał jakby własny odzielny i ograniczony system, miałby dostęp wyłącznie do jednego dysku, nie mógłby otwierać żadnych prgramów z innych dysków itd. poprostu maksymalne ograniczenie dla tego użytkownika, mógłby tylko zmieniać tapetę, przeglądać strony internetowe i tyle.
alkatraz
16.06.2008, 15:21:08
W panelu sterowania jest coś jak narzędzia administracyjnej, tam ustawienia zabezpieczeń lokalnych, może znajdziesz tam takie rzeczy (wiem, że w Windows 2003 była np. blokada zmiany tapety itd.)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.