Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [WiFi] Problem z sieciąw kuchni
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
drzalek
Mam następujący problem.
Mam router Linksys i sieć bezprzewodową w domu. W całym domu odbieram sygnał i mogę korzystać z internetu. Wyjątkiem jest kuchnia - jak do niej wejdę, to sygnał całkowicie zanika i automatycznie nie mam internetu sad.gif
Sytuacja jest o tyle zabawna, że do tej pory miałem internet w kuchni i nie było żadnych problemów. Nie wiem co może być przyczyną tego zjawiska. Może ktoś z Was ma jakiś pomysł i wie jak rozwiązać problem.

Pozdrawiam smile.gif
scanner
Może Ci się antenka przekręciła?
Przynajmniej zapodałbyś jakiś rzut mieszkania, pozakazuje gdzie jaki element sieci się znajduje, czy co... śmiem twierdzić, ze nikt tu nie wie, jak wygląda chociażby rozkład ścian w Twoim mieszkaniu, że o lokalizacji samej kuchni nie wspomnę.
drzalek

Sprawa wygląda tak.
W punkcie czerwonym w pokoju nr 1 jest router, modem i PC.
Kolorem niebieskim jest zaznaczona trasa na której mam zasięg, natomiast od koloru czerwonego nie ma zasięgu. długość tej trasy to jakieś 14 metrów. Zaznaczam jeszcze raz, że zawsze miałem zasięg w kuchni, więc nie wydaje mi się, aby rozkład mieszkania miał znaczenie, jednak ponieważ się zupełnie na tym nie znam to zamieszczam mapkę smile.gif

Dzięki za zainteresowanie tematem. smile.gif
bim2
Dokładałeś jakiś nowy sprzęt do kuchni?

PS. W łazience Wi-Fi działa?
nevt
możliwe, że sąsiad za scianą kuchni (albo pod lub nad nią) odpalił sobie WiFi na tym samym kanale co twoja sieć . wchodzisz do kuchni i jego sygnał jest silniejszy niż twój = koniec połączenia. spróbuj zmienić kanał radiowy ...
drzalek
W łazience też nie ma zasięgu, natomiast w przedpokoju na wysokości wejścia do kuchni już jest. Nie mam nic nowego ani w kuchni ani w łazience... Nie wiem o co chodzi :|

Nie mam żadnego sąsiada w okolicach kuchni, który móglby zakłócić sygnał. Pode mną są tylko do 17 godziny, nade mną babcia, która nie wie co to komputer, koło mnie klatka schodowa i dalej dziadek też bez kompa smile.gif

Problem leży po stronie kompa, bo sprawdziłem inny laptop i jest oki smile.gif nie zmienia to faktu, że dalej nie wiem o co chodzi sad.gif
l0ud
Po prostu nie sięga, bo sygnał jest zbyt słaby. Kup lepszą kartę do komputera - zewnętrzną, z możliwością podłączenia anteny, albo wyprowadź jakiś pigtail z obecnej aby dało się dołączyć tą antenę.

Albo wymień antenki w routerze na mocniejsze smile.gif
pyro
Cytat(nevt @ 11.06.2008, 22:58:09 ) *
możliwe, że sąsiad za scianą kuchni (albo pod lub nad nią) odpalił sobie WiFi na tym samym kanale co twoja sieć . wchodzisz do kuchni i jego sygnał jest silniejszy niż twój = koniec połączenia. spróbuj zmienić kanał radiowy ...

nevt, myślę, że to nie ma znaczenia, bo mieszkam w takim miejscu, gdzie (jeśli to by był fakt) pewnie nigdy bym nie złapał połączenia tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.