Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dysk jest niedostępny - przenośny dysk 500gb fujitsu
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
kagome_171
mam problem z moim przenośnym dyskiem (500gb toshiba)
brat kopiował z niego pliki i cos zrobil (chyba potknal sie na wtyczce usb w trakcie kopiowania i ja odlaczyl) i teraz nie chce mi sie on włączyć!

teraz jak podlaczam to nie wyswietla sie w "moim komputerze"(probowalam na innych kompach) mam viste i wogole nie slysze tego dzwieku jak podlacza sie przenosny aparat... probowalam do niego wejsc przez uruchom ale wyswietla sie ze nie mozna wejsc na k: bo jest niedostepny albo sa dane skasowane... i do tego dziwnie glosno chodzi i czasami slysze jakby gral w ping-ponga (?) i od godziny jak go wlaczam (bo chcialam go przeskanowac paroma programami do odzyskiwania plikow - lecz te programy wogole go nie widza!) sam sie wylacza (nie wciskam off)

BLAGAM O POMOC!!! NA TYM DYSKU MAM WSZYSTKO CO DLA MNIE WAZNE!!! zdjecia, video, prace w wordzie itp. itd.
nie wiem co zrobic blagam pomocy!!!

z biosem chyba nie ma problemu...
l0ud
Niestety, ale częstym efektem odłączenia przenośnego dysku tego typu jest jego [nieodwracalne?] uszkodzenie.

Podaj konkretnie jaki to jest model.
kagome_171
ten :http://www.adso.com.pl/dysk-twardy-toshiba-500gb-px1394e-3g50/

teraz jak go wlaczam to nie slysze ping-ponga ale pracuje przez jakols minute a pozniej sie sam wylacza (przestaje pracowac, robi sie zimny)
nie wlaczam go czesto - tylko jak cos znajduje na internecie co mogloby pomoc - do tej pory (a robie to od wczoraj wieczorem) nie znalazlam zadnego programu co go by tylko "widzial"... mialam na niego chyba jeszcze gwarancje - ale moja kochana mama ja "chyba" wywalila.... czytalam gdzies ze jesli jest problem z elektronika i ja wymienisz to dane powinny byc odzyskane (w wiekszosci)

btw dzieki za odpowiedz, pisalam na 5 innych forah ale nikt mi nic nie odpisal...
vokiel
Zobacz może programem do dzielenia dysku. Np PartitionMagic Power Quest'a.
kagome_171
juz nim probowalam (od wczoraj uzylam jakies ~20-30 programow) uzywalam roznych: od dzielenia, wyszukiwania, przywracania...
dzwonilam do dynabytu (sklep w ktorym kupilam) ale okazalo sie ze nie kupilam na adres (a zwykle to robie) wiec nie moze mi przeslac kopii faktury. gosc powiedzial jednak ze jakbym znala dokladna date zakupu to cos by poradzili... (pamietam ze kupilam gdzies pod koniec wakacji - chyba w ostatni czy przed ostatni dzien obnizki na ten dysk... wiecej dowiem sie wieczorem)
na innym forum napisalam i dostalam odpowiedz:

Cytat
A nie jest on przypadkiem od tego potknięcia fizycznie uszkodzony? Nie
spadł, albo nie walnął w coś? Może od szarpnięcia się gniazdo USB w nim
uszkodziło?

No bo żaden program nie będzie go widział, jeśli on w ogóle z powodu
jakiegoś uszkodzenia nie jest poprawnie podłączony do komputera, i od
tego trzeba zacząć.

Spróbuj "dokładnie" go podłączyć, zobacz czy nie robi czegoś w sytylu
włączenie-wyłączenie-włączenie-wyłączenie..... jak go podłączasz.
Napisz co się dokładnie co się z nim dzieje, jak go podłączasz.

aby ktos nie zadawal na to pytania - odpowiedz:
jak go podlaczam do komputera to nic sie nie dzieje (nie slysze nawet takiego pykniecia visty jak sie nowy sprzet podlacza) a jak go wogole wlaczam (on/off) to zaczyna szumiec (normalnie chodzil bardzo cicho) przez pare sekund gra w ping-ponga i sam jakos sie wylacza (robi sie zimny i cichy) - nie wciskam na off

juz prawie watpie aby mu cos pomoglo... poczekam na date faktury... modle sie tylko zeby to byla elektronika bo gdzies czytalam ze jesli jest zepsuta i sie ja wymieni to dane sie da odzyskac :/

1. jakie sa szanse ze to elektronika?
2. jakie sa koszty wymiany na gwarancji i bez?
3. ile moze kosztowac odzyskiwanie danych?
4. ile moze mnie to kosztowac? (chce moje dane spowrotem!!!)
5. jakies inne pomysly?
trucksweb
dry.gif tak to juz jest z usb, nie masz co szukac wiecej, na 100% masz uszkodzone styki USB w dysku, jesli masz inne wejscie np. RJ45 to podlacz i sciagnij dane siecia, jesli takiego wesjcia nie masz, to musisz przygotowac sie na dosc duzy wydatek.

1)na gwarancji- nie obejmuje tego gwarancja- uszkodzenie mechaniczne- koszt naprawy w serwisie to do 400zl- przylutowanie nowego zlacza usb- jesli zostala uszkodzona plyta to koszt automatycznie powiekszy sie do 600zl.
Czas roboty to ok. 2-4dni, jesli w serwisie beda mieli odpowiednie maszyny, jesli nie licz jeszcze 2dni na dostawe do serwisu serwisu tongue.gif tak to mozna nazwac.
2)dane sa do odzysku, nic nie utracisz bo fizycznie talerze dysku sa ok.
3)odzyskanie danych w serwisie do przy 500gb ok. 900-1000zl lub wiecej
4)pomyslow innych brak bo, z tego co opisales to na 100% ta przycyzna.

//edit
podane ceny dotycza warszawy i dobry serwisow. Moze znajdziesz tansze ale pewnie nie dostaniesz gwarancji, ze naprawia
jakbys byl z warszawy to pisz na pw, podam adres.

//edit

ps.dlatego jestem przeciwnikiem duzych dyskow wewnetrznych i zewnetrznych tongue.gif jak ktos ma do dyspozycji 120gb to juz zapomina robic regularne backupy danych na plyty- bo mimo wszystko to najbezpieczniejszy sposob przechowywania danych tongue.gif
sztosz
PRIMO: Zewnętrzne dyski na USB = Zwyczajny twardy dysk taki jak każdy inny + Obudowa.

Jeśli dysk nie jest na gwarancji, nie chcą uznać naprawy gwarancyjnej, dane są ważniejsze od możliwości utraty gwarancji to delikatnie rozkręć obudowę, być może trzeba będzie ją nieodwracalnie uszkodzić, pamiętaj żeby to robić bardzo ostrożnie (bez brata w pobliżu winksmiley.jpg ). Potem tak samo delikatnie odepnij wszelkie wtyczki od Dysku, a następnie już goły dysk bez obudowy włóż do komputera i go podepnij odpowiednie kable. Jak system operacyjny, albo chociaż BIOS go nie zobaczą to jest trafiony na AMEN sad.gif

PS. Wymiana elektroniki w dysku to koszt większy niż sam dysk, bo to jest tak jak z długopisami gdzie wkłady są droższe od całych długopisów :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.