Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Windows to Linux
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
daniel1302
Witam, mam pytanie chcę zmienić sobie oprogramowanie na Linuxa ale czy będzie tam działać wszystko co na windowsie chodzi mi o gry (dla kuzyna). Programy sobie znajdę.
Ale czy sprawia to jakieś problemy z załączaniem? Wpisywanie hasła bo ja jestem przeważnie rano i wieczorem w domu a jak kuzyn pzychodzi to on umie tyle co moj tata czyli:
Włącz-> Kliknij aby wybrac usera -> Rozwiń ostatnio wchodzine w IE -> wybierz Allegro-> i motoryzacja

Jak przyjdzie coś wpisać to już gorzej, czy jest przeglądarka bez kart pod Linuxa ktora otwiera nowe okna.
Shili
Jeśli nie miałeś wcześniej styczności z linuxem najprawdopodobniej żadna gra Ci przez pierwsze kilka dni nie będzie działać tak, jak będziesz tego wymagał. Pod linuksa jest kilka programów, które Ci to umożliwią - dla przykładu Wine albo Cedega.

Nie znam przeglądarki nie obsługującej kart. Prawdopodobnie w konfiguracji można to spokojnie wyłączyć albo wymusić otwieranie w nowych oknach, zamiast w nowych kartach.

Ale szczerze radzę - jeśli zamierzasz komputer współdzielić z laikami, to zostaw sobie windowsa, spokojnie można dwa systemy postawić na tym samym dysku, gorzej jak masz tylko jedną partycję. Ale i wtedy najpierw potnij, potem postaw tam windowsa, a na samym końcu dopiero linuksa.
ucho
Gry pisane dla Windows pod Linuxem? Wine to n iestety zawsze będzie rozwiązanie typu może zadziała, może nie, więc pewnie to od razu zmianę systemu powstrzyma - chyba że to jakiś skończony zbiór gier i akurat wszystkie będą działać smile.gif
Z uruchamianiem nie powinno być problemów, zarówno w KDE jak i GNOME można wyklikać żeby po włączeniu jakiś użytkownik został automatycznie zalogowany bez hasła np po 5 sekundach
Nie wiem po co przeglądarka bez kart, jak ktoś ich nie lubi to po prostu nie używa, zresztą pewnie w takim Konquerorze można i karty wyłączyć.
Ale prościej chyba by było zacząć od wprowadzenia Firefoksa lub Opery, wtedy po zmianie systemu, z punktu widzenia użytkownika nic się nie zmieni smile.gif
kszychu
Cytat(ucho @ 24.06.2008, 12:05:13 ) *
Gry pisane dla Windows pod Linuxem?

Żaden problem. Od tego jest Cedega. Tyle, że nie jest darmowa.
largo3
Przegladarka bez kart? Links. tongue.gif A powaznie to tak jak pisal Shili mozna to skonfigurowac...

Ja tez proponuje dual boot na poczatek. Nie musisz reinstalowac Windowsa, nawet jesli masz tylko jedna partycje. Poczytaj o zmienianiu rozmiaru partycji windowsowych.

Co do Cedegi to chyba mozna za darmo pobrac zrodla do samodzielnej kompilacji, tylko ze wtedy nie dostajemy graficznej nakladki na program.

@daniel1302: Myslales juz nad tym jaka dystrybucje zainstalujesz? smile.gif

Pozdrawiam.

PS: Przepraszam za brak polskich literek - jakos nie moge sie zebrac i skonfigurowac tego w OpenSolarisie.
.radex
daniel1302 - jako dystrybucję proponuję dla Ciebie (jako dla początkującego) Ubuntu lub openSUSE (na GNOME).

Przeglądarka bez kart? najłatwiej Konqueror, najlepiej Opera biggrin.gif
Kildyt
Linuksa, nie Linuxa.

Dla początkujących polecam Ubuntu, albo fedorę (jeżeli masz dużo czasu i chęci).
Co do gier to niestety, ale większość chodzi kiepsko pod wine, bo i on potrzebuje pamięci do przetwarzania kodu, więc dla gry pozostaje około 80% (strzelam) osiągów komputera. Jest wiele gier pisanych pod linuksa, ale takich bardzo dobrych nie ma wiele. Linux jest moim zdaniem do pracy, a w gry można sobie na nim zagrać w celu zrelaksowania się po pracy.

Odpowiedź: jeżeli system jedynie do przeglądania stron i pracy to linux, ponieważ:
1. bezpieczeństwo - zakładasz nowe konto i nie martwisz się o wirusy (zagrożenie jest, ale małe).
2. spokój - laik ma włączoną przeglądarkę, pokażesz mu jak ją włączyć, jak wyłączyć system, jak się zalogować i masz problem z głowy. Praktycznie żadnych komunikatów no i jak wcześniej - bezpieczeństwo, no i stabilność (m.in. niebieski ekran śmierci w windosyfie).
3. szybkość.

Mam nadzieję, że zdecydujesz się wybrać linuksa, a ewentualnie windowsa pozostawisz dla gier.

PS Jestem fanem linuksa, więc moją wypowiedź nie bierz całkiem serio, co nie zmienia fakty, że linux jest lepszy, no i otwarty! smile.gif

Pozdrawiam!
.radex
Dla początkujących Fedora się średnio nadaje. Tym bardziej, jeśli zamierzasz np. coś drukować.

Cytat
linux jest lepszy, no i otwarty!

Z tym się zgadzam, ale niektórzy piszą "linux jest lepszy, BO otwarty". Z tym się nie zgodzę - Linux jest lepszy, i bardzo dobrze, że otwarty. Otwartość ma tutaj bardzo duże znaczenie, ale pośrednie. Linux jest lepszy bo jest bezpieczniejszy i szybszy. Czy to, że Opera jest zamknięta oznacza, że gorzej obsługuje standardy od np. Gecko? Nie, wręcz przeciwnie. Jest na szczęście bardzo dużo dobrego i otwartego softu, ale to nie oznacza, że wszystko co zamknięte jest złe.
Jabol
Cytat(largo3 @ 24.06.2008, 13:29:41 ) *
PS: Przepraszam za brak polskich literek - jakos nie moge sie zebrac i skonfigurowac tego w OpenSolarisie.
Ha, widzę, że ludzie użytkownicy Gentoo nie bez powodu używają Gentoo. To przez pewien pociąg do eksperymentów tongue.gif. A co do klawiatury nie musisz się trudzić. OpenSolaris jak narazie wspiera tylko polską maszynotypistki. Także nic nie wskurasz. Pozdro

A co do tematu. Wiem, że Linux przechodzi świetnie testy laików. Jako system do odpalania szachów czy też np. przeglądarki interentowej. Miałem to sprawdzone, takżę z tym problemu nie będzie.

Starsze gry (CS 1.6 przecież ma jakieś 8 lat) pójdą bez problemu. Oczywiście NFS najnowsze czy Crysis będą sprawiać problemu (nie wiem, czy w ogóle pójdą), ale wiele programów pójdzie bez problemu.

A co do dystrybucji to + dla opcji Ubuntu lub openSUSE. W Polsce mało sie o tym drugi słyszy, bo Ubuntu jest dużo bardziej popularne, ale tak naprawdę openSUSE idize krok w krok. W Niemczech jest bardziej popularny niż Ubuntu i naprawdę nadaje się na przesiadkę.
.radex
Cytat(Jabol @ 24.06.2008, 22:51:39 ) *
Także nic nie wskurasz. Pozdro

Hehe, no jak to? O co chodzi w open-source? Do it yourself tongue.gif

EDIT:

Cytat
A co do tematu. Wiem, że Linux przechodzi świetnie testy laików. Jako system do odpalania szachów czy też np. przeglądarki interentowej. Miałem to sprawdzone, takżę z tym problemu nie będzie.

Mój starszy korzysta tylko z przeglądarki i amaroka. Po krótkim "szkoleniu" nie ma żadnych problemów.
largo3
Cytat(Jabol @ 24.06.2008, 22:51:39 ) *
Ha, widzę, że ludzie użytkownicy Gentoo nie bez powodu używają Gentoo. To przez pewien pociąg do eksperymentów tongue.gif . A co do klawiatury nie musisz się trudzić. OpenSolaris jak narazie wspiera tylko polską maszynotypistki. Także nic nie wskurasz. Pozdro

Aż mi głupio, bo mam normalny układ klawiatury (programisty). tongue.gif Link
Co do pociągu do eksperymentów to zgadzam się... z Windowsa ciągnęło mnie na Linuksa - Slackware. Ze Slacka na Gentoo, a teraz OpenSolaris. Jak tak dalej pójdzie to za 10 lat napiszę własny OS. W PHP. biggrin.gif
BTW: Naprawdę fajny system z solka.
cojack
Nazwa tematu jest genialna... jak ją przeczytałem to sobie pomyślałem co gościu ćpa...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.