Linuksa, nie Linuxa.
Dla początkujących polecam Ubuntu, albo fedorę (jeżeli masz dużo czasu i chęci).
Co do gier to niestety, ale większość chodzi kiepsko pod wine, bo i on potrzebuje pamięci do przetwarzania kodu, więc dla gry pozostaje około 80% (strzelam) osiągów komputera. Jest wiele gier pisanych pod linuksa, ale takich bardzo dobrych nie ma wiele. Linux jest moim zdaniem do pracy, a w gry można sobie na nim zagrać w celu zrelaksowania się po pracy.
Odpowiedź: jeżeli system jedynie do przeglądania stron i pracy to linux, ponieważ:
1. bezpieczeństwo - zakładasz nowe konto i nie martwisz się o wirusy (zagrożenie jest, ale małe).
2. spokój - laik ma włączoną przeglądarkę, pokażesz mu jak ją włączyć, jak wyłączyć system, jak się zalogować i masz problem z głowy. Praktycznie żadnych komunikatów no i jak wcześniej - bezpieczeństwo, no i stabilność (m.in. niebieski ekran śmierci w windosyfie).
3. szybkość.
Mam nadzieję, że zdecydujesz się wybrać linuksa, a ewentualnie windowsa pozostawisz dla gier.
PS Jestem fanem linuksa, więc moją wypowiedź nie bierz całkiem serio, co nie zmienia fakty, że linux jest lepszy, no i otwarty!

Pozdrawiam!