Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Serwer DNS
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
webdice
Witam,

od jakiegoś czasu przymierzam się do zainstalowania serwera DNS. Z instalacją i konfiguracja problemów prawdopodobnie mieć nie będę, ale nachodzi mnie jedna myśl, mamy przykładowo domenę example.com i teraz jak skonfigurować taki serwer aby mieć dns'y dns1.example.com oraz dns2.example.com?

Wydaje mi się że u rejestratora domeny, musi być wpis A z adresem mojego serwera, ale co u mnie?

Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
tiraeth
Polecam lekturę: http://www.aboutdebian.com/dns.htm oraz http://www.howtoforge.com/debian_dns

Na przykładzie Debiana.
webdice
Witam ponownie,

wczoraj zacząłem konfigurować serwer ale oczywiście coś poszło nie tak. Przykładowo posiadam dwie domeny: pierwsza.pl oraz druga.pl. Chciałem aby domena pierwsza.pl wskazywała na mój serwer i była od razu adresem dns'ów dla innych domen.

Mój plik named.conf wygląda mniej więcej tak:

Kod
zone "pierwsza.pl" IN {
  type master;
  allow-transfer { any; };
  file "pierwsza.pl";
}

zone "druga.pl" IN {
  type master;
  allow-transfer { any; };
  file "druga.pl";
}

zaś plik strefy pierwsza.pl oraz druga.pl mniej więcej tak:

Kod
$TTL 86400
$ORIGIN pierwsza.pl.

@       IN      SOA  ns1.pierwsza.pl. root.pierwsza.pl. (
        2005070901
        10800
        3600
        2419200
        10800 )

IN  NS  ns1.pierwsza.pl.
       IN  NS  ns2.pierwsza.pl.

ns1  IN  A  xxx.xxx.xxx.xxx
ns2  IN  A  xxx.xxx.xxx.xxx

Przy takiej konfiguracji wyskakuje mi błąd w panelu domeny o prawdopodobnie złej konfiguracji serwera.

Chciałbym tak skonfigurować wszystko aby na mój serwer wskazywały dns'y ns1.pierwsza.pl oraz ns2.pierwsza.pl (wiem że powinny być na innych serwerach, ale to szczegół). Czyli w panelach domen podawać w/w dns'y.

Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.