Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dostęp do kabelkowego LANU przez wifi
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
_Cartman
Witam! Zakupilem sobie router D-LINK DI524 zeby miec bezprzewodowe podpiecie mojego laptopa z lokalnym lanem , w ktorym mam tez inny komputer. I problem pojawil sie w tym, ze po postawieniu serwera ftp na moim kompie stacjonarnym (podlaczonym bezposrednio do sieci) nie mam pojecia jak uzyskac do tego dostep z laptopa przez router. Czy ktos wie moze jak uzyskac takowy dostep?

Pozdrawiam.
l0ud
A czy ten router stanowi ten lokalny LAN, czy jest do niego tylko wpięty i stosowany jako 'bramka' pomiędzy lanem a laptopem?
_Cartman
jest tylko bramką pomiedzy lanem a laptopem
webdice
Po prostu w kliencie FTP podajesz dane do serwera, w tym przypadku jako host IP komputera stacjonarnego oraz oczywiście nazwę użytkownika i hasło.
l0ud
O ile na obu komputerach jest windows, włącz konsolę (start -> uruchom -> cmd) i wpisz ipconfig
Przepisz adres IP Twojego komputera z FTP i laptopa.
_Cartman
ale jak to przepisac? Webdice, niestety tak nie dziala, totez mam ten problem. w ogole nie widac komputerow spoza sieci bezprzewodowej (czyli teraz mam tylko mojego lapa). I teraz pytanie - jak je zobaczyc i podlaczyc sie do ktoregos?
webdice
Mniemam że oba komputery stoją na Windows XP, pierwsza rzecz która przychodzi mi do głowy to firewall. Proponuje wyłączyć na obu firewall'a (chwilowo), jeśli jest to windowsowy to start / uruchom / firewall.cpl i wyłącz, następnie sprawdź adresy IP (tak jak podał ~l0ud) i spróbuj spingować laptopa, a później komputer stacjonarny, oczywiście sprawdź również czy możesz połączyć się z serwerem FTP.
Jabol
Sprawdź czy router ma opcje izolacji komputerów. Jeżeli ma to wyłącz (mój np. ma taką opcje). Nie wiem jak to się dokładnie nazywa, ale pewnie wiesz o co chodzi. Poza tym sprawdź w dokumentacji czy komputery wpięte kablem też są częścią LAN'u.
sztosz
Maka podsieci i początek adresów 192.168.1.xxx ten sam mają wszystkie kompy? Przydzielasz IP przez DHCP czy ręcznie?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.