Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wyszukanie danych z różnych tabel z podobnymi polami
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
siemieng
witam,

mam problem z wyszukaniem danych z rożnych tabel jednocześnie, a dokładniej:

Dla przykładu mamy tabele z artykułami, gdzie jest pole "opis", mamy tabele z danymi dotyczącymi filmików flash, gdzie też jest pole "opis" oraz np tabele z danymi plików do pobrania, gdzie też jest pole "opis". Jak zrobić wyszukiwanie danych z tych tabele w oparciu o pole "opis" tak, żeby wynik był wynikiem zbiorczym z tych trzech tabel, do tej pory w takich sytuacjach robiłem podział wyniku na konkretne działy, teraz potrzebuję wynik łączny.

Próbuję to zrobić na prościutkiej bazie:

tab1:

tab2:

Jak w tym przykładzie wyszukując danych w tab1 i tab2, wyświetlić jednocześnie (razem) jakoś posortowane wiersze zawierające 'try' w polu 'cont'?questionmark.gif?
Speedy
Na mój gust, to chyba będzie coś w stylu:

1. SELECT (tab1.id, tab1.tit, tab1.cont, tab1.sect, tab2.id, tab2.tit, tab2.cont, tab2.sect) FROM tab1, tab2 WHERE(tab1.cont LIKE '%try%' OR tab2.cont LIKE '%try%');

Posortować sobie możesz wg dowolnej kolumny z dowolnej tabeli. Możesz też zainteresować się widokami, ale są one dostępne tylko od którejśtam odsłony wersji mysql 5. Mógłbyś wtedy zrobić sobie widok i ukrócić te zapytanie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.