Mam taki problem zainstalowałem sobie:
Apache 2.2.9
PHP 5.2.6
a edytuję w Notepad++
ma taką stronke :
index.php - dołączanie innych poniższych pików (include) i wykonywanie funkcji w nich zawartych (tam ma być takie coś jak menu)...
forms.php - tu są same formularze,
function.php - tu sa wszystkie funkcje, np. realizowanie połączenia ftp....
i teraz
wywołuję w index.php funkcję z forms.php tworzącą formularz do logowania i odpala się z polskimi znakami, ale po kliknięciu zaloguj i przeładowaniu index.php wywołuję funkcje logowania do ftp z pliku functions.php i tu ku mojemu zaskoczeniu gdy wyświetlam jakikolwiek komunikat nie mam polskich znaków, wszędzie używałem echo ' '; do wyświetlania zarówno formularza jak i komunikatów o połączeniu, co więcej nawet się łączy i loguje do tego ftp.
Co więcej gdy zmieniam kodowanie (testowałem ISO, Windows, utf-8) to naprzemian mam raz polskie znaki w tych komunikatach ale wówczas tracę je z reszty strony i formulaży, albo odwrotnie tak jak opisałem powyżej.
Nie wiem czy dobrze myślę ale tak jak by parser php był przestawiony na inne kodowanie, ale pewny nie jestem bo przecież formularze które wyświetlają się z polskimi znakami też idą przez parser ....
Albo gdzieś mam skopaną konfigurację httpd.conf apacha, lub trzeba coś w php.ini pozmieniać...
Proszę pomóżcie bo już mi siły brakuje, google wertuję już drugi dzień i nie mogę znaleźć rozwiązania....