Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: brak polskich znakow w php
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
cyber_viper
Mam taki problem zainstalowałem sobie:
Apache 2.2.9
PHP 5.2.6

a edytuję w Notepad++
ma taką stronke :
index.php - dołączanie innych poniższych pików (include) i wykonywanie funkcji w nich zawartych (tam ma być takie coś jak menu)...
forms.php - tu są same formularze,
function.php - tu sa wszystkie funkcje, np. realizowanie połączenia ftp....

i teraz

wywołuję w index.php funkcję z forms.php tworzącą formularz do logowania i odpala się z polskimi znakami, ale po kliknięciu zaloguj i przeładowaniu index.php wywołuję funkcje logowania do ftp z pliku functions.php i tu ku mojemu zaskoczeniu gdy wyświetlam jakikolwiek komunikat nie mam polskich znaków, wszędzie używałem echo ' '; do wyświetlania zarówno formularza jak i komunikatów o połączeniu, co więcej nawet się łączy i loguje do tego ftp.

Co więcej gdy zmieniam kodowanie (testowałem ISO, Windows, utf-8) to naprzemian mam raz polskie znaki w tych komunikatach ale wówczas tracę je z reszty strony i formulaży, albo odwrotnie tak jak opisałem powyżej.

Nie wiem czy dobrze myślę ale tak jak by parser php był przestawiony na inne kodowanie, ale pewny nie jestem bo przecież formularze które wyświetlają się z polskimi znakami też idą przez parser ....

Albo gdzieś mam skopaną konfigurację httpd.conf apacha, lub trzeba coś w php.ini pozmieniać...

Proszę pomóżcie bo już mi siły brakuje, google wertuję już drugi dzień i nie mogę znaleźć rozwiązania....
patryczakowy
Wedle tego co piszesz to ja bym stawiał że pliki masz zapisane w innym kodowaniu niż używasz na stronie
sowiq
Cytat(cyber_viper @ 13.11.2008, 11:46:17 ) *
Nie wiem czy dobrze myślę ale tak jak by parser php był przestawiony na inne kodowanie, ale pewny nie jestem bo przecież formularze które wyświetlają się z polskimi znakami też idą przez parser ....

Albo gdzieś mam skopaną konfigurację httpd.conf apacha, lub trzeba coś w php.ini pozmieniać...
Apache i PHP nie mają nic wspólnego z wyświetlaniem polskich znaków w przeglądarce.
Jak napisał kolega wyżej - zmieniasz nagłówek, ale pliki zapisujesz cały czas w tym samym kodowaniu. Co więcej (z tego co piszesz) - każdy plik zapisujesz w innym kodowaniu.

Poszukaj gdzieś w opcjach edytora: Encoding -> utf-8 i tak zapisz wszystkie pliki. Ustaw nagłówek na utf-8. Musi być dobrze.

A tak BTW, to było o tym ze 100 razy na forum...
cyber_viper
Wiem że to było kupę razy wałkowane ale nic u mnie nie działa,
w notepad++ zmieniłem już kodowanie i zapisywałem od nowa w nowych katalogach i dalej jest to samo,
ale po paru kombinacjach znalazłem (chyba poprawne rozwiązanie), pomogło ustawienie w apache httpd.conf defaultCharset na utf-8 smile.gif, tylko dlaczego jak ustawiam ten sam parametr na iso lub windows to nie działa i problem powraca, wcześniej próbowałem właśnie z tymi dwoma ale teraz na utf-8 mnie naszlo i odziwo zadziałało smile.gif

Hmm swoja drogą ciekawe dlaczego nie chce przyjmować ani iso ani windows, byc może jakiś problem z firefoxem ale już jest ok problem można powiedzieć że rozwiązano...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.