Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework] Problem z ładowaniem klas
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
dzesi
Witam mam problem z Zf właśnie poznaje go i tworze w nim aplikacje , ale mam pewien problem otóż czytam książkę zf in action i może dla tego może być bład bo ona była pisana do starszych wersji zf a ja używam 1.7 .Probe z kontrolera do widoku przekazać zmienna ale wywala mi błąd mam nadzieje ze ktoś mi pomoże i powie co jest źle

1. <?php
  2. Zend_Loader::loadClass('Zend_View');
  3. class RejController extends Zend_Controller_Action
  4. {
  5.  
  6. public function getForm()
  7. {
  8.     return $form;
  9. }
  10.  
  11. public function indexAction()
  12. {
  13.    
  14.    
  15.  
  16.     require_once APPLICATION_PATH . '/forms/Rej.php';
  17.     $this->view->assing('title','Rejestracja');
  18.     $this->view->form = $form ;
  19.    
  20. }
  21.  
  22. }
  23. ?>

a widok

1. <title> <? echo $this->escape($this->title); ?></title>
  2. <h1 align="center">
  3.    
  4.    <?= $this->form  ?>
  5. </h1>

a błąd to Fatal error: Uncaught exception 'Zend_Controller_Dispatcher_Exception' with message 'Invalid controller specified (error)' in C:\Program Files\Apache Software Foundation\Apache2.2\htdocs\zend\library\Zend\Controller\Dispatcher\Standard.php:241 Stack trace: #0 C:\Program Files\Apache Software Foundation\Apache2.2\htdocs\zend\library\Zend\Controller\Front.php(934): Zend_Controller_Dispatcher_Standard->dispatch(Object(Zend_Controller_Request_Http), Object(Zend_Controller_Response_Http)) #1 C:\Program Files\Apache Software Foundation\Apache2.2\htdocs\zend\public\index.php(41): Zend_Controller_Front->dispatch() #2 {main} thrown in C:\Program Files\Apache Software Foundation\Apache2.2\htdocs\zend\library\Zend\Controller\Dispatcher\Standard.php on line 241
nithajasz
Przecież masz jasno napisane co jest źle smile.gif

Zapewne brakuje Ci kontrolera do obsługi błędów ErrorController, to po pierwsze, po drugie jakiś dziwny masz ten kontroler. Co to jest $form ? Bo z Twojego kontrolera wychodzi na to, że to pusta zmienna.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.