Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: nie mam pojecia jak to dziala :P
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
jagi
czesc, przedewszystkim chcialem powiedziec ze nie mam wogole zielonego pojecia jak ponizszy kod dziala i wogole czym on jest :].

Kod
RewriteEngine on

RewriteCond %{HTTP_REFERER} ^.+$

RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://(.*)mojadomena.com/katalog/.*$ [NC]

RewriteRule .([Jj][Pp][Gg])|([Gg][Ii][Ff])|([Pp][Nn][Gg])|([Pp][Ss][Dd])$ http://mojastrona.com/nie_wklejaj.html

Podobno kod ten uniemozliwia podczepianie linkow do mojego serwisu na innych stronkach. Tyle ze zadna z tych linijek nic mi nie mowi, no moze oprocz HTTP_REFERER tongue.gif. Tak wogole to co to jest za kod jaki php ? tongue.gif bo to dla mnie kosmos. Moglby mi ktos wytlumaczyc po koleji do czego sluzy kazda linijka i gdzie ten kod mam wklejic i co to za rodzaj "skryptu". Z gory dzieki...
jagi
a nie masz czegos po polsku ? bo u mnie kiepsko z angielskim tongue.gif. Z tego co tu widze to jakis mod do apache'a tongue.gif zreszta jesli chodzi o dostep do apache to go nie posiadam, czy jest on potrzebny zeby uzyc tego "czegos" ?
FiDO
Tak.
jagi
aha, no to chyba nici z tego. Mam wiec w takim razie kolejne pytanie, czy nie da sie napisac jakiegos skryptu w php ktory zapobieglby podczepianiu linkow ?
FiDO
Kompletnie bez ingerencji w ustawienia Apache'a (chocby zeby dzialaly .htaccess i mozna bylo zmieniac conieco na poziomie katalogow) praktycznie sie nie da. Teoretycznie moglbys szyfrowac pliki graficzne (te ktore chcesz zablokowac z zewnatrz) i pokazywanie ich odbywalo by sie przez skrypt, ktory sprawdzalby referer'a, odszyfrowywalby plik i wysylal do przegladarki, ale byloby to bardzo niewygodne.
jagi
podobno ze da sie to jakos zrobic z wykorzystaniem naglowkow w php (header) sprawa miala sie rozszezenia plikow czy cos. Moze wiecie jak wykozystac naglowki zeby utrudni dostanie sie komus do adresu url pliku ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.