Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [myslq][php5]Prolbem z mysqli ?
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
slewin
Witam , w koncu zalozylem sobie konto bo jako gosc czesto nikt mi nie odpisywal .

A wiec mam problem tylu : Fatal error: Class 'mysqli' not found in

1. <?php
  2.  
  3. function lacz_bd()
  4. {
  5.   $wynik = new mysqli('localhost', 'user', 'haslo', 'baza');
  6.   if (!$wynik)
  7.      return false;
  8.  
  9.   return $wynik;
  10. }
  11.  
  12. ?>
W mam serwer krasnala w nim php5.0.4 , w pliku php.ini dodałem ścieżke extension=php_mysqli.dll
Kod

;Windows Extensions
;Note that MySQL and ODBC support is now built in, so no dll is needed for it;
.
.
.
extension=php_mysql.dll
extension=php_mysqli.dll

reset zrobiłem i nie działa . Ktoś wie jak sobie z tym poradzić ?
nospor
problem bardzo czesto poruszany. uzyj wyszukiwarki forum google
slewin
ejjj ,nie pisał bym gdybym nie szukał . Problem w tym że w sieci są odpowiedzi typu - zmień serwer ... ... bla bla
na stronie forum krasnala bylo aby wpisać extension=php_mysqli.dll na innych stronach również tylko to znalazłem !
Może nie potrafię szukać questionmark.gif Jak tak to sorry .
Liczyłem na pomoc z waszej strony smile.gif ,bo wiem że tu uzyskam najlepszą odpowiedź lub też podpowiedź .
dadexix
@nospor, mogłes podpowiedzieć jak szukać

#temat, zdaje mi się że musisz po kopiować biblioteki w odpowiednie miejsca/katalogi systemowe/... ale pewny nie jestem bo z reguły linux u mnie

A co do zmiany servera, to samo polecam 5.0.4 - starszego nie było? weź xampp jest nie samowicie proste;)
nospor
Cytat
@nospor, mogłes podpowiedzieć jak szukać
blinksmiley.gif
Ale co tu podpowiadac? Wpisuje swoją fraze:
Fatal error: Class 'mysqli' not found
w szukajke forum czy tez w szukajke forum google i ma....
slewin
z tematu wyszukiwania http://www.google.pl/search?hl=pl&q=Fa...+Google&lr=

Cytat
1. skopiuj libmySQL.dll z folderu gdzie masz mysql mysql/bin
do c:/windows

Skopiowałem ,chodz nie wiem po co skoro on tam już był , dalej mysqli nie działa
Cytat
2. skopiuj php.ini do c:/windows

Skopiowałem ,chodz nie wiem po co skoro on tam już był , dalej mysqli nie działa
Cytat
3. Zobacz czy mysqli jest wlaczone gdy wywołasz phpinfo()

Wywołuje phpinfo i nie ma nić o mysqli jest tylko info o mysql , wyrażenia "mysqli" nie ma nigdzie

w temacie nr 1 z wyników wyszukiwania dowiedziałem sie aby stosować mysql_connect , ale ja nie chce ,ja chce new mysqli .

Denerwuje mi to już , przejżałem te tematy z 5 razy aż do strony 20 z wyników z google i nie znalazłem odpowiedzi .

Coś nie działa i nawet nie wiem co .
dadexix
sprawdz czy php_mysqli.dll jest tam gdzie trzeba i w ogóle to w logach powinno być czemu nie działa
slewin
Rozwiązałem problem :
brakowało jednak tej zasranej scieżki w php.ini .

Problem w tym że jak otwierałem php.ini przez panel krasnala (to w pasku szybkiego obok zegara) i edytowałem(zapisz zmiany ) przez ten uEdytor to chyba się to informacja nie zapisywała ,lub też zapisywała się w jakimś innym pliku , cholera wie .
Sprawdziłem wszystkie php.ini na dysku wszędzie ręcznie wpisałem extension=php_mysqli.dll
i zabanglało .

Problem nie był taki prosty , chodź metody były podane w sieci nie zawsze wiadomo co user namieszał na swoim kompie tongue.gif

Dzieki za posty .
PS. jak edytować to ręcznie biggrin.gif pozdro
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.