Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [css] odpowiednik atrybutu cellspacing
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
lolek09
Witam,

I może od razu do rzeczy. Jaki jest w css2 odpowiednik cellpadding z HTML? Szukałem na w3.org, ale znalazłem tylko padding.

Z góry dzięki
czachor
no i chyba dobrze znalazłeś...
jak by nie patrzeć, robi to samo, co cellpadding
http://www.signs.pl/html/s/padding.php
lolek09
Chyba nie do końca.
Padding pozwala ustawić odległośc pomiędzy brzegiem komórki a jej zawartością, a cellspacing pozwala ustawić odległość pomiędzy komórkami.
Teodor
Witam
Cytat
Witam,

I może od razu do rzeczy. Jaki jest w css2 odpowiednik cellpadding z HTML? Szukałem na w3.org, ale znalazłem tylko padding.

Z góry dzięki

w tamecie pytasz o cellspacing a w poscie o cellpading (czachor tu juz odopwiedzial)...
cellpadding - CSS - padding
cellspacing - CSS - border-spacing

Ogolnie polecam : http://www.w3.org/TR/CSS2/tables.html
lolek09
Dzięki.

A z tym cellpadding - mój błąd.
seaquest
mam problem, a jak został zastąpiony parametr align w tabeli

bo chce, zeby tabela byla na srodku, a text-align: center w body nie srodkuje tabeli, jak to zrobic
czachor
też miałem ten problem... otocz tabelę div'ami:
Kod
<div style="text-align: center"><table></table></div>
seaquest
wiem o tym, przeczytalem na w3.org, w IE dziala, ale w operze nie :!: i o to mi chodzi, zeby w operze dzialalo
Dominik
1. Bylo o tym juz setki razy, chyba dojdzie to tego ze w co drugim poscie ktos o to zapyta smile.gif
2. Nie przczytales na w3.org to tam pisze ze odpowiednikiem align w tabelach jest margin:auto (czy dokladniej margin-left:auto;margin-right:auto).
seaquest
no faktycznie :oops:
nie znalazlem tego na forum mimo ze szukalem :oops:

Wielkie thx za pomoc ;-)
Ozzy
jesteście pewni, że <table style="padding: 0px"> to to samo co <table cellpadding="0"> ? Nie mówie o tym co piszą, tylko czy to działa.
Chyba, że tylko u mnie nie działa:)
Dominik
Cytat
jesteście pewni, że <table style="padding: 0px"> to to samo co <table cellpadding="0"> ?

A kto tak powiedzial 8O ?
<td style="padding: 0px">

Cytat
Nie mówie o tym co piszą, tylko czy to działa.

Chyba pytania nie zrozumiales. Pytanie brzmi jaki jest odpowiednik? A odp padding. 8O

Cytat
Chyba, że tylko u mnie nie działa:)

Nie wiem czy dziala u Ciebie, bo nie bylem u Ciebie i nie sprawdzalem smile.gif ale zapewniam ze na nowych przegladarkach to dziala wszystkich.
Ozzy
ok, mój błąd:)

ale korzystając z okazji mam jeszcze 2 pytanka:

1. Czy <table style="border-spacing: 0px; nie działa pod IE? Pod moz działa bez problemów.

2. Jak zrobić, żeby w tabelce z 2 komórkami:
<td style="width: 100px;
i <td style="width: 100%;
ta pierwsza nie zmniejszała szerokości tylko do tego co się w niej znajduje?
Jak wpisze px na sztywno jest ok, ale nie rozumiem dlaczego 100% to nie jest np 300px z 400px (które zostało) tylko np 370

"Chyba, że tylko u mnie nie działa" smile.gif
marian8
border-spacing nie dziala pod IE!!!
Jest jakis sposob na ustawienie tego starego cellspacing (nie padding) w CSS??
Dominik
Mam wrazenie, ze na sile chcecie zrobic afere smile.gif poniewaz cellspacing jest w specyfikacji XHTML-a, nie jest nawet w statusie deprecated, wiec spokojnie mozna go uzywac. A to ze IE nie widzi wielu stylow, no trudno ale tego sie nie przeskoczy, no chyba ze ktos podesle mi jego kod biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.