Witam serdecznie...
Na wstępie chciałbym powiedzieć, iż przejrzałem cały ten dział, jak również przeprowadziłem ogólne oględziny OpenSourceCMS.com, aczkolwiek nie sposób przetestować te wszystkie systemu. Już przedstawiam w czym tkwi problem. Otóż mam w planach pracę nad serwisem społecznościowych skupiającym się na niewielkiej (jak dotąd) polskiej grupie społecznej, jaką są fani a&m. Serwis ten ma z czasem rozszerzyć swoją działalność również o wersję rosyjsko oraz anglojęzyczną.
Natrafiłem na system o nazwie Dolphin, który po spełnieniu kilku warunków można użytkować za darmo. Niestety ku mojemu zdziwieniu okazał się on nieco trefny. Otóż niby posiada wszelkie funkcje które oczekuję od systemu, aczkolwiek brak mu jedne rzeczy... Nie jest elastyczny. Mógłbym zlecić komuś dostosowanie dizajnu, ale po pierwsze jest to dość kosztowne, a po drugie przy licencji free ingerowanie w niektóre elementy serwisu jest surowo zabronione.
Wróciłem do poszukiwań... Sporo osób polecało mi systemu typu Drupala, czy też Spree, aczkolwiek całkowicie nie pasują do zamierzonego celu. Otóż niezbędne są takie moduły jak:
-pisanie blogów
-najnowsi userzy itp.
-chat
-tworzenie grup
-forum
-video
-music
ogólnie to co posiada Dolphin i SocialEngine, aczkolwiek na nieco innej licencji. Tak jak już pisałem nie może być to system komercyjny, a przynajmniej nie taki który od początku oczekuje opłat, gdyż jak już mówiłem zaczniemy prace na polskiej scenie, aby wszystko dokładnie dopracować, a dopiero wówczas chcemy pokazać się w UK, USA i RU.
Myślę że już wiecie ogólnie o co chodzi. Serwis nie musi być bardzo elastyczny, o ile będziecie w stanie polecić mi jakiegoś sensownego oraz taniego fachowca, który (przygotowaną przeze mnie prostą) szatę graficzną da radę osadzić w danym systemie. Zdaję sobie sprawę, że bycie "tanim" nie idzie w parze z fachowością, acz liczę że jakoś jednak dacie radę. W ostateczności może będziecie mogli polecić mi kogoś kto dostosuje Delfinka do moich potrzeb.
Pozdrawiam