Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Serwery internetowe
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Mefiuu
Witam. Mam pytanie. Zaciekawiło mnie to, jak firmy udostępniają klientom miejsce na swoich serwerach. Jest to zwykły komputer PC ze specjalnym oprogramowaniem czy jakoś inaczej?
mydoom.h
Cytat
zwykły komputer PC

Może być, ale musi mieć dobry kontroler dysków, dobry HDD, przynajmniej 2 rdzeniowy procesor, 4GB ram.
Do dzielenia kont wykorzystuje się np. cPanel.

To tak na szybko.
Crozin
Nie wiem skąd mydoom.h wziął te wymagania, bo dobry serwer może być na proc. 333 MHz z kilkudziesięcioma mb pamięci. Wszystko zależy od tego jakie wymagania stawia się względem serwera.

Zwykły PC może z powodzeniem pełnić rolę serwera, ale firmy oferujące sprzedaż hostingów czy serwerów dedykowanych trzymają takowe w specjalnych serwerowniach, gdzie maszyny mają zapewnione odpowiednie warunki do pracy i całodobowy nadzór.

I tak, komputer musi mieć zainstalowane odpowiednie oprogramowanie umożliwiające świadczenie mu pewnych usług. Jeżeli ma być to serwer hostujący strony internetowe to musi być na nim zainstalowany jakiś serwer HTTP np. Apache. Musi on udostępniać możliwość połączenia przez FTP i całą masę innych rzeczy. Ale jak już wspomniałem - to zależy od tego co ów serwer ma robić.
erix
No i co po piecu, jak z łączem w PL kiepsko?

Na kolokację nadają się tylko kompy w obudowach typu rack; nie wyobrażam sobie stawiania serwera na jakimś łączu "detalicznym", asymetrycznym. tongue.gif
mydoom.h
Cytat
Nie wiem skąd mydoom.h wziął te wymagania

bo pytanie w temacie jest jasne, ze chodzi o shared hosting, a nie o
hostowanie pojedynczej strony.

Cytat
No i co po piecu, jak z łączem w PL kiepsko?

a dlaczego tak uwazasz?
erix
A masz symetryczne 100mbps? tongue.gif
omeck
Cytat(erix @ 10.07.2009, 00:12:34 ) *
A masz symetryczne 100mbps? tongue.gif

Jedna z krakowskich firm na "C", ma dokładnie taką ofertę dla firm tongue.gif
kwiateusz
Cytat
nie wyobrażam sobie stawiania serwera na jakimś łączu "detalicznym"

sam zauważyłeś dla firm, to nie jest detal że każdy może je dostać, no i zapewne wiąże się z dedykowanym kładzeniem kabli itp wiec nie to co erix miał na myśli

np ja do mieszkania w bloku nie mogłbym pociągnąc takiego cuda tongue.gif
mydoom.h
Aczkolwiek, w każdym DC w polsce kupisz 100mbps FD.
Ale trzeba za to zapłacić winksmiley.jpg
kajzur
I drogo takie łacze?
erix
Cytat
Aczkolwiek, w każdym DC w polsce kupisz 100mbps FD.

DataCenter = rack, więc kaszlak odpada. tongue.gif
kwiateusz
przy dobrych układach w DC wstawisz normalnego PC, ale to po bardzo dobrej znajomości tongue.gif
viking
Taa. Choćby taki livenet na zwykłych blaszakach jedzie. ncgroup.
mydoom.h
Cytat
I drogo takie łacze?

Jeśli kupujesz 100mbps to ceny mogą być na poziomie 40-60zł za 1mbps.
To przy transferze nielimitowanym. Jeśli mówimy tu o np. 5TB transferu ceny są niższe.
Zależy od DC.

Cytat
przy dobrych układach w DC wstawisz normalnego PC, ale to po bardzo dobrej znajomości tongue.gif

Nie wydaje mi się. Wystarczy zapytać, czy można. Pozatym, rack nie jest taki drogi.

Cytat
ncgroup

Co masz na myśli?
viking
Cytat(mydoom.h @ 10.07.2009, 12:20:35 ) *
Co masz na myśli?

Co co mam na myśli? W ncgroup masz kolokację zwykłych pc. W zasadzie w każdym budżetowym DC w Polsce nie ma z tym problemu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.