kajzur
15.07.2009, 18:50:24
Cześć

Co sądzicie o tym nowym pomyśle Google?

Jeśli ktoś nadal nie wie o czy mówię, zapraszam do lektury
http://www.idg.pl/news/347499/Google.Chrom...al.Windows.html
erix
15.07.2009, 19:10:55
Nie sądzę, aby to prędko nastąpiło... Poza tym, DirectX/OpenGL, tyle mechanizmów, OS napisać wcale nie jest tak hop-siup.
Może ciekawiej być tylko dlatego, że na ARM coś klepią.
sztosz
15.07.2009, 20:06:56
Mając taki kapitał jak Google można w miarę szybko napisać OS. Inna sprawa że Google Chrome OS nie pisze od dzisiaj, tylko ok dłuższego czasu. A jeszcze inna sprawa, że ten OS jest nie po to żeby na nim grać, tylko po to by w domu wygodnie na nim "popracować".
erix
15.07.2009, 20:09:49
DirectX/OpenGL jest dla Ciebie tylko do gier...?!
kajzur
15.07.2009, 20:38:02
Hop-Siup to to nie jest racja, ale popatrz na możliwości Google'a

Stawiają to na jądrze Linuxa, czyli część roboty mają za sobą.. A skoro Open Source to i darmowe

Jednym słowem czekam co z tego będzie ;p I z chęcią potestuje
MateuszS
15.07.2009, 21:37:41
ja tam czekam na komputery kwantowe,
sztosz
15.07.2009, 22:39:38
Jakby nie patrzeć DirectX i OpenGL jest wykorzystywany w 95% w grach. Gdyby pominąć gry, to moglibyśmy w ogóle nie korzystać z DirectX'a. Można zbudować w pełni sprawny OS z kolorowym GUI bez DirectX'a taki jak np. Windows 95*. Obsługa multimediów też może się odbywać bez obsługi DirectX'a. Natomiast zaimplentowanie OpenGL z racji obszernej dokumentacji, otwartych źródeł etc. nie jest chyba takie trudne zwłaszcza że bazują na Kernelu Linuxa. W ogóle nazywanie Nowego dziecka Google Systemem Operacyjnym to lekkie przegięcie, pisząc wcześniej nie do końca zdawałem sobie sprawę jak niewłaściwie używam tego "OS", bo czy KDE albo Gnome'a nazwiemy OS'em?
------------
*I tak nagle mi wpadło do głowy pytanie: Ile dystrybucji Linuxa obsługuję DirectX?
erix
15.07.2009, 22:51:17
Cytat
Gdyby pominąć gry, to moglibyśmy w ogóle nie korzystać z DirectX'a.
Zdziwiłbyś się, jak wiele aplikacji korzysta z API DirectX...
sztosz
15.07.2009, 23:58:20
Ale co ma piernik do wiatraka? Czy ja gdziekolwiek napisałem że wiele aplikacji nie korzysta z DirectX'a? Ja tylko napisałem że DirectX nie jest czymś koniecznym. I wbrew temu co sądzisz napisanie systemu operacyjnego nie jest czymś tak trudnym jak Ci się wydaje, wszystko zależy od tego do czego ten system ma służyć.
Wykrywacz
16.07.2009, 11:32:29
A ja się zastanawiam kiedy ktoś w końcu zrobi dedykowany system operacyjny pod gry. Tak aby system tylko i wyłącznie stworzony był po to aby zoptymalizować ich działanie. <- Może gadam banialuki, ale uważam że przyszłość OS tkwi w wyspecjalizowanych produktach do konkretnych potrzeb.
Niech nawet na 1 kompie będą 3 os. Jeden to Gier, drugi do AD, trzeci do pierdół jak programowanie,pocztowanie,blogowanie i inne duperele. A czwarty jeszcze do obróbki grafikowania ;P
erix
16.07.2009, 11:38:46
Cytat
A ja się zastanawiam kiedy ktoś w końcu zrobi dedykowany system operacyjny pod gry. Tak aby system tylko i wyłącznie stworzony był po to aby zoptymalizować ich działanie. <- Może gadam banialuki, ale uważam że przyszłość OS tkwi w wyspecjalizowanych produktach do konkretnych potrzeb.
Ale po co taki OS, skoro są konsole...? O.o
Pr0100
16.07.2009, 14:36:06
Cytat
zobacz linuxa, pomimo elastyczności systemu dystrybucje nie są wyspecjalizowane w ten sposób (oczywiście mówię tylko o popularnych gatunkach pingwina)
Crozin
16.07.2009, 14:41:14
@Wykrywacz: poza tym, że do grania to są konsole, albo boisko to zastanów się jakim cudem wtedy chciałbyś robić trzy rzeczy "jednocześnie" - słuchanie muzyki, programowanie, a co godzinę sobie przez 10 min w coś pograć. Restartować wszystko?
Chyba powinno się dążyć właśnie w zupełnie innym kierunku... by z systemem operacyjnym nie wiązały się żądne ograniczenia - jak np. dostępność i szybkość działania aplikacji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.