Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [wolontariat][JavaScript][CSS][HTML]Przewijanie na sam dol strony
Forum PHP.pl > Inne > Giełda ofert > Poszukuję
dadexix
Witam, mam pewne pytanie, w jaki sposob sprawic by strona non-stop przewijala sie w dol?

Mianowicie, moj skrypt ma sie wykonywac, i wyniki co jakis czas przesylac[co kilka sec]

skrypt wyglada w stylu
[PHP] pobierz, plaintext
  1. while(1){
  2. echo(dane); ob_flush(); sleep(czas);
  3. }
[PHP] pobierz, plaintext
co zrobic by automatycznie przewijal sie na dol[tzn gdy wszystko co wysle nie bd sie miescic na ekranie - by automatycznie szlo w dol]

Z gory dzieki;)
Fifi209
Chyba javascriptem. W ogóle co Ty chcesz zrobić... ?
dadexix
W skocie? wyswietlacz do napisow filmow flash... jako ze z moim JS jest krucho[a tym bym to mogl fajnie zrobic] trzeba sobie radzic inaczej... i tak wpadlem na to, by php wysylalo mi napis, czekalo X czasu, dawalo nastepny;) pytanie tylko co zrobic bym nie musial przewijac, tym bardziej ze zakladam ze dam sobie na napisy nie za duze okienko[100-200px?]
Fifi209
Pomyśl o wydajności, skoro skrypt pracuje cały czas...to zjesz dużo proca i pamięci.

Filmiki z napisami tak... ?
To nie lepiej ajax'em pobierać do div'a co określony czas? (a czas zmienny w zależności od długości zwróconych danych) [ja bym to tak zrobił]
dadexix
Ale TY kminisz ajaxa, i Ty nie myslisz juz druga godzine nad tym jak sobie ogladac nadal swoj ulubony serial[pod windowsem uzywalem PlaySubtitles, tutaj jest problem:D]

A procek, pamiec... jak bym chcial to robic na serwerze czy cos, to rozumiem, ale chce na localu, przy wlaczonym filmie i kadu wiec nie musze oszczedzac:D
Fifi209
Powiedz lepiej czemu nie oglądasz w normalnym odtwarzaczu ? biggrin.gif Tylko z protokołem http mieszasz ?
dadexix
Lacze 520Kbit, nie sciagne w tyle czasu co ogladam, lecz musial bym czekac az nastepne mi sie sciagnie[np. ogladam odcinek, to on sie skonczy i czekam az mi sie nastepny nie sciagnie]

Moglbym np. mplayerem ogladac flv prosto z serwera, ale i tutaj problem, nie moge przewijac w tym wypadku, a jest to dla mnie baaardzo wazne;)
Fifi209
W javascript masz scroll tyle mogę chyba pomóc...
Kildyt
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. var element = document.getElementById('jakis-div');
  2. element.scrollTop = element.scrollHeight;
Tutaj masz kod dla przewijania div-a. Dla body na pewno sobie poradzisz. winksmiley.jpg
dadexix
hmm... nie lepsze by bylo:
https://developer.mozilla.org/en/Window.scrollByLines

i pytanie odrazu, co zrobic by to dzialalo non-stop? tzn co pojawienie sie new lini, szlo w dol?

while(1){ ... }
nie dziala, no chyba ze cos innego zle robie
window.scrollbyline(1)[..]?

bo jak pamietam z moich... stycznosci z js, window to cala zawartosc okna...
Kildyt
Jeżeli dynamicznie pobierasz jakieś dane to przecież wiesz kiedy się jakieś nowe pojawiły.
dadexix
nie jesli uzywam php i
sleep(czas);
flush();

hmm nikt nie byl by tak mily by pomoc to poskladac?
Spawnm
Takie rzeczy to na giełdę ofert.
Przenoszę.
Mandala23
Cytat(Kildyt @ 14.08.2009, 21:17:46 ) *
  1. var element = document.getElementById('jakis-div');
  2. element.scrollTop = element.scrollHeight;
Tutaj masz kod dla przewijania div-a. Dla body na pewno sobie poradzisz. wink.gif

Witam i dziękuję smile.gif

Ten mały skrypcik uratował mi życie.

Jeszcze raz ddziękuję.
Mandala
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.