Chciałabym opisać wam mój problem, ale najpierw zacznę od sprzętu

System:
Xp Professional
wersja 2002
Dodatek Service Pack 3
Komputer :
AMD Athlon 64 X2 Dual
Core Processor 4200+
2.21 GHz, 1,93 GB RAM
Mój problem polega na tym, że kiedy gram, lub po prostu jestem na internecie sam się wyłącza, lub restartuje. Kiedy pokazuje się po samym włączeniu kompa ten bios (czy coś takiego, wybaczcie mi jestem cienka w tych sprawach) to na dole pisze : System is now Safe Mode czy coś podobnego. Wtedy muszę walnąć mu reseta i po paru minutach dopiero się uruchamia. Zaraz potem wyskakuje okienko : System odzyskał sprawność po poważnym błędzie i nie zdąża sie jeszcze dobrze włączyć GG, kiedy znowu się ponownie uruchamia, ale już bez problemu. Potem chodzi już niby "normalnie" i wszystko gra, ale kiedy próbuję odpalić Simsy3 to nie zdążą się naładować (a przedtem chodziły bez problemu),a komputer znowu swoje, a i dzisiaj jeszcze po samoczynnym ponownym uruchomieniu się pokazało się coś tam czy chcę włączyć system na awaryjnym czy normalnie no to ja dałam, że normalnie i jak narazie chodzi, ale nie włączałam już żadnych gier ani nic takiego żeby znowu nie było.
Chciałabym się dowiedzieć, czy jest to wina sprzętu (słyszałam, że od przegrzania albo nadmiernej ilości kurzu też tak jest) czy po prostu dostał się do mnie jakiś bardzo złośliwy wirus, czy to całkiem coś innego i co mam zrobić w tym wypadku.
Z góry dziękuję.