Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: phpdev 4.2.3
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
silvan
Jestem lamer jeśli chodzi o php i w ogóle o serwery www. Zainstalowałem u siebie na WinXP phpdev 4.2.3 i mam problem z obsługą php. Po wpisaniu:
<HTML><HEAD>
<TITLE>TEST php</TITLE>
</HEAD>
<BODY>
<? phpinfo(); ?>
</BODY>
</HTML>

wyświetlają mi się różne tam informacje o php co świadczy o obecności php. Zresztą takie kombajny jak phpdev są skierowne do takich laików jak ja i po instalacji takiego oprogramowania powinno działać wszystko bez żadnych problemów. Jednak mam problem ze skryptami, gdyż nie działają mi. Np. skrypt do obsługi newsów TVnews 2.4.1 po wrzuceniu na płatny server www obsługujący php wszystko działa bez zarzutu, a u mnie na serverze nie działa. Nie wyskakują przy tym żadne błędy. Strona index.php się wyświetli, ale nic poza tym. Klikanie na jakiekolwiek linki kierujące do skryptów php nie działają tzn. po kliknięciu nic się nie dzieje, a powinno np. wyświetlić wszystkie newsy albo w admin.php po wpisaniu hasła powinien pokazać się panel administracyjny, a tu nic przez cały czas okienko do wpisywania hasła. Nie wiem o co chodzi. Proszę o pomoc. Może to ma jakiś związek z atrybutami plików?
silvan
Brak żadnej odpowiedzi sad.gif Ale to nic posiedzialem, poklikałem, przewertowałem znaczną część tego forum i w końcu godzina 2:20 i wszystko działa smile.gif
problem tkwił w php.ini
register_globals=off

zmieniłem na:

register_globals=on

Mam pytanko czy w związku z tą zmianą mogę mieć jakieś problmy?
Do czego właściwie służy ta opcja?
arogancik
w nowszysch wersjach php zmienne z formluarzy, adresu url oraz coockies i sesji sa przechowywane w tablicach $_POST $_GET $_COOCKIES $_SESSION
i odwołujesz sie do niech w następujący sposób $_POST['nazwa_zmiennej']
prawda ze proste??
po co to zrobili? zeby nie martwić sie np ze w skrypcie mamy jakaś zmienną która nazywa sie tak samo jak zienna przesłana z formularza. mzna równiez prosto sprawdzić jakie zmiene zostały przesłane do skryptu.

co do zmiany registerglobals na "on" to ja raczej preferuje na początku pliku wstawiac [php:1:c298389a3c]<?php
extract($_POST);
?>[/php:1:c298389a3c]
w ten sposób wszystkie zmienne bedziesz miał dostepne bezośrednio pod ich nazwami a nie w tablicy smile.gif zamiast post moze byc dowolna inna tablica.
a nikt ci ne odpiał bo o register globals psano juz za dużo na tym forum. był nawet taki okres ze pojawiało sie to srednio co 2 dni jak nie czesciej.

Cytat
Brak żadnej odpowiedzi Ale to nic posiedzialem, poklikałem, przewertowałem znaczną część tego forum i w końcu godzina 2:20 i wszystko działa

nie weim czemu tak narzekasz. ja jestem od rana na nogach. miałem egzamin z matmy no i mimo wszystko spędziłem na forum sporo czasu bo kilka godzin, a przed chwila sończyłęm pisac skrypcik do jednego z tematów smile.gif
silvan
Problem tkwił w tym, że nie miałem pojecia, że właśnie chodzi o register globals. Dopiero stawiam pierwsze kroki, a raczej raczkuje. Dzięki za wyjaśnienia. Dziś pewnie znowu trochę spędzę czasu na tym forum, bo mam następne pytania, ale zanim je zadam poszperam w postach.
arogancik
jak chcesz to mozesz zapytac się kogoś na privie ewentualnie czego szykać smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.