Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Padding w mozilli - który przeszkadza.
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
Poker
Witam serdecznie.

Wziąłem się ostro do pracy i tnę sobie cały portal, jednak jak zwykle muszę mieć z czymś problemy.
Najgorsze jest to iż wiem gdzie leży problem lecz nie potrafię go naprawić i tutaj zaczynają się ogromne schody
bo próbowałem już wszystkich swoich możliwości.

Otóż link do strony : http://www.eStar.pl

Problemy polegają na Paddingach w Menu głównym czyli (start, profil, zdjęcia itp) Chce obniżyć(wyśrodkować w pionie) tekst i daję odpowiednie atrybuty :
  1. #menu ul li {float: left; padding-top:8px;}

I tutaj jest problem bo IE interpretuje całość poprawnie, a w mozilli robi się 8 pixelowa luka między menu a submenu.

Otóż wiem że problem jest w tym że podane są dokładne wymiary każdego z elementów LI i dlatego się robi luka.
Niestety nie wiem jak to obniżyć, linki wyświetlane są atrybutem <a href .
Lecz nie działa ani margin ani padding, mam jakiś zanik możliwości i nie potrafię sobię poradzić.

Jeżeli jest ktoś miły i chciałby zerknąć na stronę(szablon) i pomóc mi bardzo byłbym wdzięczny.

Proszę na razie nie patrzeć na css umieszczony w kodzie. Zawsze tak robię przy cięciu, bo ułatwia mi to pracę.
seth-kk
uzyj line-height zeby wysrodkowac napisy w menu
jesli dobrze rozumiem 2gi problem to margin: 0; wydaje sie byc rozwiazaniem choc bazuje glownie na reakcjach w FF
btw co robi <br> w xhtmlu?
Poker
Szczerze przyznam że nie wiem jak i gdzie zastosować line-height.

Czytam sobie tutaj o nim i nie wiem też w jakim celu akurat miałbym go używać.

Co do tych <br> mój błąd znalazły się małe perełki w dymkach, ale już poprawione.
athei
Dla #menu li a ustaw line-height: 2.6;
W jakim celu dla a ustawiasz wysokość, skoro nie są to elementy blokowe?
Poker
nie mam zielonego pojęcia skąd wziął mi się tam height.

Co do tego line-height pomogło i bardzo dziękuję.

Jednak po tym co wyczytałem czyli :
Cytat
Styl definiuje odstęp pomiędzy liniami. Stosowany może być nie tylko do tekstu, ale w odniesieniu do dowolnego elementu, np. grafik.

Nie bardzo rozumiem czemu akurat takie rozwiązanie tutaj, i czemu jak wysokość podaję w pixelach to niestety nie działa.

Dziękuje za pomoc + pomógł.
seth-kk
line-height definiuje wysokosc lini tekstu a nie odstep miedzy liniami a przy okazji zostawia zawartosc na srodku
2.6em a nie 2.6px - choc w tym przypadku 31px moze byc lepsza opcja (poniewaz li tez ma wysokosc w pikselach)
Poker
To czy używanie line-height jest lepsze od margin ?
Ja zawsze stosuję margin, padding. A nigdy z tego line-height nie korzystałem.

Z góry przepraszam że pytam o błahostki ale dla mnie jest to nowość.
athei
Czcionka w 'li a' ma 13px, 2.6*13px = 33.8px. Wysokość li to 38px, czyli możesz ustawić line-height: 38px (tekst będzie idealnie na środku. Standardowa wysokość linii, line-height: 1, jest taka jak wielkość czcionki.
Co do em i px, to standardowo 1em = 16px.
Poczytaj o line-height http://kurs.browsehappy.pl/CSS/StyleTekstu
seth-kk
tak - do srodkowania pojedynczych linii tekstu
w pozostalych przypadkach niekoniecznie

//update
athei ma racje z wysokoscia linii w px - nie chcialo mi sie zajzec poraz drugi na estar.pl i przekrecilem - powinno byc 38px a nie 31px
Poker
Jeszcze raz dziękuje. Dzięki temu forum można się ciekawych rzeczy dowiedzieć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.