Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: netbeans na ubuntu
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
SN@JPER^
Witam,

mam problem z zainstalowaniem netbeans na Ubuntu. Problem poniżej:

Linuxem bawie się dopiero drugi dzień, wiec proszę o wyrozumiałość.
l0ud
A nie próbowałeś po prostu otworzyć menagera pakietów (gdzieś w menu jest - być może pod nazwą instalowania programów) i tam zaznaczyć "netbeans"?

A tym sposobem co robisz, we właściwościach nadać plikowi prawa do wykonywania i uruchomić w konsoli/powłoce.
marcinpruciak
Nie zapomnij też o sudo
czyli
sudo sh sciezka do pliku.sh
Trawka
Wystarczy w terminalu sudo apt-get install netbeans
SN@JPER^
Dzięki Wielkie!
marcinpruciak
Cytat(Trawka @ 21.11.2009, 17:28:19 ) *
Wystarczy w terminalu sudo apt-get install netbeans

Ale wtedy nie ma chyba możliwości wybrania, jeśli chce się zainstalować tylko dla PHP. Trzeba ściągać całe 600mb.

Jabol
Osobiście polecam zdecydowanie instalować NetBeans przez plik .sh a nie przez .deb. Problem leży w tym, że próbujesz ten plik wyświetlić a musisz go wystartować (jak widzisz pojawia się gedit). Najlepiej zrobić to z konsoli z folderu w którym zawarty jest ten plik:
Kod
chmod +x netbeans*.sh
sudo ./netbeans*.sh
Trawka
Cytat(marcinpruciak @ 21.11.2009, 19:49:19 ) *
Ale wtedy nie ma chyba możliwości wybrania, jeśli chce się zainstalować tylko dla PHP. Trzeba ściągać całe 600mb.

Pobierana jest podstawowa paczka, a moduł PHP można bez problemu ściągnąć już w samym netbeansie.
blooregard
Cytat
Pobierana jest podstawowa paczka, a moduł PHP można bez problemu ściągnąć już w samym netbeansie.

Bzdura. Ściągasz od razu paczkę oznaczoną kropką w kolumnie "PHP" (43 MB dla wersji 6.7.1 PL pod Linuxa) z tej strony:
http://netbeans.org/downloads/index.html

Zmieniasz uprawnienia ściągniętego pliku na wykonywalny i uruchamiasz.
Spawnm
@blooregard -> przez apt-get instaluje się bez php winksmiley.jpg
SN@JPER^
Ściągnąłem z menadżera oprogramowania. Ściągneło chyba wersje pod Jave... Wlazłem w pluginy i ściągnąłem do PHP i po problemie.
blooregard
Cytat
@blooregard -> przez apt-get instaluje się bez php

Nie widzę sensu instalacji oprogramowania z repo Ubuntu, gdy jest dostępna wersja instalacyjna (.sh bądź .bin), nawet w przypadku początkującego usera.
Tym bardziej, że w przypadku NetBeans nowe wersjie ukazują się dość często (aktualna jest 6.8 Beta) i w przypadku PHP zmiany w poszczególnych wydaniach NB są znaczące (np, w 6.8 Beta w stosunku do 6.7.1 pojawiło się pełne wsparcie dla Symfony), a paczki w repo nie są aż tak szybko aktualizowane.
Neider
Mam problem z Nebeans wersją 6.8 beta więc wpisze tutaj zamiast tworzyc nowy temat.

Przesiadłem się na netbeans wcześniej używając Eclipse. Brakuje mi w Netbeans automatycznego podpowiadania argumentów funkcji. Niby mogę kliknąć ctrl+p i pokazuje argumenty jednak wolę żeby było tak jak w Eclipse że automatycznie wyświetlają mi się argumenty funckji po kolei bez wciskania czegokolwiek. Szukałem na google czegoś o tym ale wszędzie jest tylko info że ctrl+p pokazuje w tooltipie argumenty a żadnych informacji gdzie ustawić żeby automatycznie to robiło.

Wie ktoś może gdzie znajdę tą opcję?? 

Babcia@Stefa
Cytat(Neider @ 7.12.2009, 11:47:44 ) *
Mam problem z Nebeans wersją 6.8 beta więc wpisze tutaj zamiast tworzyc nowy temat.

Przesiadłem się na netbeans wcześniej używając Eclipse. Brakuje mi w Netbeans automatycznego podpowiadania argumentów funkcji. Niby mogę kliknąć ctrl+p i pokazuje argumenty jednak wolę żeby było tak jak w Eclipse że automatycznie wyświetlają mi się argumenty funckji po kolei bez wciskania czegokolwiek. Szukałem na google czegoś o tym ale wszędzie jest tylko info że ctrl+p pokazuje w tooltipie argumenty a żadnych informacji gdzie ustawić żeby automatycznie to robiło.

Wie ktoś może gdzie znajdę tą opcjęquestionmark.gif 

Pewnie w plikach konfiguracyjnych, zgaduję, że w ~/.netbeans , wskazówka to pewnie "tip albo "tooltip" po angielsku ( mogę się mylić, poprawiać ).

-- WebNuLL
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.