Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nie działa wczytywanie skryptu
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
general
Zainstalowałem na komp. Apache i php, aby testować skrypty przed wysłaniem na serwer. Działa wszystko. Tylko, że jak kliknę np. taki link: "skrypt.php?id=198". Na serwerze ładuje bez problemu. Przypuszczam, że coś w ustawieniach Apache lub php mam nie tak, ale nie wiem co. Już prawie tydzień szukam rozwiązania i nic...
Będę wdzięczny za pomoc. smile.gif
Wankster
Zobacz w katalogu windowsa plik php.ini i tam znajdź dyrektywe register_globals. Jak jest ustawiona na Off to zmień na On (-;
general
Cytat
Zobacz w katalogu windowsa plik php.ini i tam znajdź dyrektywe register_globals. Jak jest ustawiona na Off to zmień na On (-;

Wielkie dzięki :!: tongue.gif Teraz działa bez zarzutu - elegancko. biggrin.gif . Tak przypuszczałem, że to kwestia jakiejś dyrektywy... jeszcze raz dziękuję.
arogancik
tylko jest jedna drobna sprawa. bezpieczniej jest odwoływac się przez tablice
$_GET['zmienna'] - zmienna z adresu
$_POST['zmienna'] - zmienna z formularza wysłana metodą POST
$_COOCKIES['zmienna'] - wartosci przechowywane w cistaeczkach
$_SESSION['zmienna'] - zmienne sesyjne (warto sietego nauczyć

Drugi powód dla któego warto korzystać z tych tablic, a nie zmieniniać regosterglobals na "ON" to kwestia ustaweń na serwerach internetowych. większość ma wylączone registerglobals i bedziesz musiał przerabiać wszystkie skrypty. proponuje ci zaintersować się funkcją extract, bo tez jest pomocna smile.gif
general
Dzięki za poradę, ale to już dla mnie - na razie - wyższa szkoła jazdy. Dla mnie to w ogóle wielki sukces, że utworzyłem jakieś tam strony w .php i uruchomiłem Apache'a na swoim komp. Myślę, że reszta przyjdzie z czasem... Pozdr. smile.gif
arogancik
ale to jest bardzo proste zamiast $id piszesz $_GET['id']
i to cała róznica. a get jest bo bierzesz zmienną z adresu url smile.gif
general
O! Dzięki, czegoś nowego się nauczyłem, super :!:
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.