Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Strona na serwerze domowym
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
DreqX
Witam,
tak sobie myślałem o czym by założyć stronę i wpadłem na stworzenie uploadu. Jednak chcę aby on stał u mnie w domu z 2 powodów: na jakiś serwerach wirtualnych itp. za dużo mnie to wyniesie, a po 2 w domu mam dyski o łącznej wielkości 3TB, a i tak ich nie wykorzystuję.

Poszukałem trochę o tym jak założyć stronę no serwerze domowym, ale nie wszystko wiem...
1. Co będzie lepsze Windows czy Linux? Mam Windowsa 7 i to by mi bardziej odpowiadało, lecz pewnie mniejsze wykorzystanie procesora będzie przez Linux itp.
2. Co będzie mi potrzebne do uruchomienia?
3. Czytałem, że potrzeba zew. IP, a ja mam wew. IP co trzeba zrobić?
4. Jeżeli już wszystko będzie działać to adresem do strony pewnie będzie mój adres IP, a jeżeli wykupię domenę .pl to jak ją odpowiednio podpiąć?

To chyba na razie tyle tongue.gif
ShadowD
1. Linux
2. Apache, Php, myslq (w zasadzie są w instalacji linuxa)
3. Tak, możesz wykupić u swojego dostawcy internetu bądź poprosić jeśli jest to sieć osiedlowa o przekierowanie portów.
4. System musi obsługiwać DNS, wtedy konfigurujesz sobie i u dostawcy domeny podajesz dns. Do dnsów chyba potrzebujesz swojego ip.
DreqX
Cytat(ShadowD @ 25.12.2009, 21:22:28 ) *
3. Tak, możesz wykupić u swojego dostawcy internetu bądź poprosić jeśli jest to sieć osiedlowa o przekierowanie portów.
4. System musi obsługiwać DNS, wtedy konfigurujesz sobie i u dostawcy domeny podajesz dns. Do dnsów chyba potrzebujesz swojego ip.

Co do 3 to raczej nie będzie problemu bo mam sieć osiedlową. A co do 4 to który system obsługuje DNS? A że potrzebuje swojego IP tzn, że muszę mieć tylko swoje i żadnego innego czy jak? Bo moje IP to jest 87.***.***.241, a jak wpisze w cmd "ipconfig" to tam jest Adres IPv4: 10.0.0.85 (każdy komputer w osiedlówce ma to samo 87.***.***.241, ale inne 10.0.0.*) To tutaj mam dobrze z tym?
cim
Witam,

jeżeli masz adres 10.0.0.85 to jest adres z puli prywatnej i na nim serwera internetowego nie postawisz - albo przekierowanie portów z publicznego adresu (np. ten 87.***.***.241) albo swój publiczny adres (dowiedz się o to u admina czy w ogóle jest taka możliwość). Ogółem poczytaj o adresach IP - publicznych i prywatnych - wtedy zrozumiesz ten ważny niuans (w oparciu o 'publiczne' IP możesz postawić serwer internetowy, w oparicu o lokalne IP tylko dla LAN).

Jak już będzie można podłączyć się do Twojego serwera z internetu (przekierowane porty lub publiczne IP) to dobrze mieć domenę. Wykupujesz ją i konfigurujesz - albo w panelu u rejestratora domeny, albo na jakimś serwerze DNS - np. freedns.sgh.waw.pl W Twoim wypadku wystarczą rekordy SOA (tworzony automatycznie chyba, że postawisz serwer DNS na swoim kompie i zapasowy gdzieś indziej), A i ew. CNAME do subdomen. Jak bedziesz chciał też odpalić maile to wtedy opcjonalnie MX, ale jeżeli ich nie będzie to DNS weźmie IP z rekordu A.

Pozdrawiam
ShadowD
Musisz mieć albo prywatny adres IP tz. publiczny co było by najlepszym dla Ciebie rozwiązaniem, lub przekierować jakiś port na Twój komputer.

Wybierz się do operatora i spytaj się co może Ci w takim przypadku zaproponować.

O ile owy Pan/i jest życzliwy, gdzy opiszesz mu swój pomysł pomoże wybrać dla Ciebie rozwiązanie... winksmiley.jpg
atsuki
mozesz wszystko stawiac i na windwosie.. to nie przeszkadza, problemy moze byc tylko taki, ze na linuksa w wiekszosci masz rzeczy za darmo, na windowsa... nie koniecznie.

co do takiej uslugi... to co będzie najważniejsze to twoje łącze, jakie masz?
erix
Zabiorę głos tylko w kwestii pierwszej: osobiście polecam FreeBSD. Dlaczego? IMHO mniej problematyczny i wykryto w nim mniej błędów aniżeli w Linuksie. Poza tym, największe portale stawiają serwery właśnie na szatanie. smile.gif AFAIK - home.pl, yahoo.com. Mam pod opieką jeden serwis właśnie pod FreeBSD i wszystko działa jak rakieta. winksmiley.jpg

Windows odradzam, z powodów raczej oczywistych, poza tym - Apache pod Windows działa jakby chciał, a nie mógł. Owszem, są inne demony, ale desktopowe edycje Windows nie są zoptymalizowane pod rozwiązania serwerowe.
jareeny
Cytat
Wybierz się do operatora i spytaj się co może Ci w takim przypadku zaproponować.

"wypchaj się, postawisz serwer, a może jeszcze przebijesz Rapida i mi łącza zapchasz!"
Polska.

Masz dyski o łącznej wielkości 3TB. A myślisz, że to będzie tak idealnie wszystko chodziło jak one nie są ze sobą RAIDem połączone? Po pierwsze to Ci będzie potrzebne dobre rozwiązanie techniczne, a nie "Mam 3TB w 10 dyskach, podłącze i zrobię upload". Jeżeli masz takie podejście to radzę sobie odpuścić.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.