Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: laptop 2 rdzeniowy vs cztero
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
zwierzołak
Witam,

Zastanawiam się od jakiegoś czasu intensywnie nad wyborem laptopa. Będę na nim pracował poza domem (w domu potężny blaszak) i chcę też żeby nadawał się do grania na ile to możliwe. Aktualnie nie mogę się zdecydować pomiędzy dwoma modelami MSI gx623 i gt628. gx623 ma procek Core 2 Duo P8600 2,40 GHz a gt628 śmiga na Core 2 Quad 9000 (2,0GHz). No i jako, że gry z tego co czytałem nie korzystają raczej z 4 rdzeni to obawiam się, że wydajność Quada będzie na poziomie Core 2 Duo 2,0 Ghz.

Z drugiej strony gt628 ma chyba sporo lepszą kartę graficzną (nVIDIA Geforce GTS 160M, 1G DDR3 vs Ati Mobility Radeon HD 4670 512 gx623) i szybszy ram (ddr3 1066 MHZ vs ddr2 800Mhz). No i co tu począć ...
l0ud
Procesor nie odgrywa aż tak dużej roli przy kartach graficznych tej klasy. Wniosek: bierz tego, który ma lepszą kartę graficzną winksmiley.jpg
Pamiętaj, że pod względem cena/wydajność w grach nie ma porównania laptopów i PC - więc i tak szaleć nie będziesz.

Zwróć uwagę na matrycę przy obu tych laptopach. Czy to przypadkiem nie jest glossy? (przeszkadzające refleksy podczas pracy na zewnątrz) Poza tym przy tej wielkości i rozdzielczości wszystko będzie wręcz nieprzyzwoicie małe winksmiley.jpg
Babcia@Stefa
Może nie na temat, ale chciałem powiedzieć od Siebię rozsądne zdanie;

Laptopy nie są do gier, jest to drogi sprzęt który cholernie się grzeje - nie dość że robi się szybko gorący to jeszcze nie dorównuje wydajnością 2 razy tańszemu dekstopowi.

A teraz na temat.

Do gier potrzeba średniego Core 2 DUO, akurat największą rolę odgrywa karta graficzna.

-- WebNuLL
thek
Zgodzę się z przedmówcami. Posiadam laptopa, który kupiłem także pod kątem gier, bo będąc wtedy za granica i nie znając terminu powrotu nie zdecydowałem się na desktopa. Kupiłem Core2Duo T5500 z GF8400M GS, który w tamtym czasie był jednym z sensowniejszych rozwiązań (trochę mniej niż 2 lata temu) i dziad się szybko grzeje, przez co zdarza nieraz mi się podczas działania automatyczne wyłączenie. Upierdliwe szczególnie latem i nawet podstawka chłodząca niewiele pomaga. Rację ma też pisanie o matrycy. Błyszcząca to może i szpan, ale w działaniu niepraktyczna. Nawet więc jeśli sobie potwora sprawisz to rozglądaj od razu za podstawką chłodzącą bo będzie kiepsko jeśli nie będzie chłodno. A laptop na kolanach tak Ci sparzy nogi, że sam będziesz chciał mieć coś od spodu. Zimą może Ci podobnie jak PC robić za podgrzewacz rąk jeśli je przystawisz do wylotu ciepłego powietrza z obudowy biggrin.gif
erix
Cytat
Z drugiej strony gt628 ma chyba sporo lepszą kartę graficzną (nVIDIA Geforce GTS 160M, 1G DDR3 vs Ati Mobility Radeon HD 4670 512 gx623) i szybszy ram (ddr3 1066 MHZ vs ddr2 800Mhz). No i co tu począć ...

Przygotuj się na to, żeby wyposażyć w większą ilość RAM, bo np. w przypadku ATI HyperMemory nie da się wyłączyć, a działa on dość agresywnie. Dość często wykorzystuję RAM na poziomie 85-90%, to na drugim wyświetlaczu przez to badziewie zmniejszyło mi rozdzielczość do 640x480. winksmiley.jpg Aha, GPU ma własną, dedykowaną pamięć; nie wiem, co to za bałwan pisał HM.

W przypadku nVidii masz TurboCache, ale chodzą plotki, że podobno da się to wyłączyć.

Cytat
chcę też żeby nadawał się do grania na ile to możliwe

Do gier jest albo blaszak, albo konsola. Opyli Ci się kupić jakąś konsolę przenośną niż marnować kasę na coś, co Ci przysporzy tylko problemów (vide: chłodzenie, prądożerność, etc, etc).

Cytat
No i jako, że gry z tego co czytałem nie korzystają raczej z 4 rdzeni to obawiam się, że wydajność Quada będzie na poziomie Core 2 Duo 2,0 Ghz.

Nie tylko do gier. Do pracy/kodzenia/tworzenia grafiki (pomijam tu rendering winksmiley.jpg) spokojnie wystarczą Ci dwa rdzenie.

Grzeję w tej chwili na Turionie RM-74 i bardzo rzadko obciążenie sięga zenitu (pomimo faktu, że nieraz dosłownie katuję system, czym się da tongue.gif), nawet w przypadku pracujących zwirtualizowanych systemów.

No chyba że masz zamiar odpalać naraz więcej niż dwa OS-y, to wtedy 4 rdzenie się przydadzą jak najbardziej.
zwierzołak
Kurcze pióro namieszaliście mi w głowie, już byłem zdecydowany na tego potwora smile.gif (http://www.notebookcheck.net/Review-MSI-GT628-Gaming-Notebook.20357.0.html) ale jak ma mi się wyłączać w lecie to dziękuję. No i niestety ma błyszczącą matrycę - nie wiem po cholerę taka jest w 90proc notebooków, skoro wszyscy zgodnie twierdzą, że to jest niepraktyczne. Te gaming notebooki powinny mieć wszystkie możliwość przełączenia na słabsza kartę zintegrowaną i obniżenie taktowania procesora do normalnej pracy (z tą kartą niektóre mają, ale wydłuża to ich czas pracy na baterii jakoś nieznacznie nie wiem czemu np z 1h do 1h 30min).

Cały czas też chodzi mi po głowie druga opcja - mocnego laptopika 14 cali (coś jak ten: http://www.allegro.pl/item865515903_ibm_th...0_nm38hpb.html) który nie nadawał by się już do gier ale byłby mocny, mały, matowy, lekki i długo śmigający na baterii smile.gif I chyba zaczynam się skłaniać bardziej ku temu..
sztosz
Cytat(erix @ 6.01.2010, 22:07:44 ) *
Do gier jest albo blaszak, albo konsola. [...]niż marnować kasę na coś, co Ci przysporzy tylko problemów (vide: chłodzenie, prądożerność, etc, etc).

A jakieś dowody na poparcie z gruntu fałszywej tezy? Nie wiem jak można wygodnie grać mając laptopa na kolanach, no ale są różne zboczenia. Jeżeli porządny laptop się kupi i trzyma na biurku to może i grzeje, ale co z tego, skoro działa sprawnie? Prądożerność? Chcesz mi powiedzieć że laptop z przykładowo C2D 2.4 Ghz i GF8600GT będzie zżerał więcej prądu od takiego samego desktopa? No bez jaj... Ja zmarnowałem półtora roku temu 3.5 tyś złotych na laptopa i mam problem bo w tej chwili gram sobie spokojnie w każdą grę która wychodzi (MW2, DIRT2, Borderlands czy Dragon Age) i mam problem bo nie wiem czy za rok też sobie spokojnie będę grał, czy dokupię nową kartę na slocie MXM-II.

@zwierzołak: Sam mam laptopa do grania, dwóch moich kumpli też. Żadnemu się nie wyłącza w lecie, nie wierz w jakieś brednie nie poparte doświadczeniem. Karta w moim laptopie jak każda karta graficzna jeśli nie działa w trybie 3D to ma obniżone taktowanie. Na baterii grając wytrzymuje mi niecałą godzinkę, jeśli nie gram a na przykład przeglądam net, czy oglądam film to i nawet do 3 godzin mi trzyma laptop.

Na laptopie może nie pograsz w każdą grę w wysokiej rozdziałce i full detalach, ale ja od listopada w Modern Warfare 2, wbijam heady aż miło i ani mi się laptop nie wyłącza, ani nie grzeje, ani prądu nie żre jakoś dużo, na błyszczącej matrycy jadąc samochodem spokojnie filmy w środku słonecznego dnia oglądam i jedyne co mnie wkurza to banda oszołomów która opisuje jak to laptopy nie nadają się do grania...
zwierzołak
To powiedz co to za piekielna maszyna sztosz ?

Z tą prądożernością to chyba chodzi o to, że działa 1,5h na baterii, no bo bez przesady żeby się przejmować ile prądu notebook z gniazdka ciągnie.
kosmos
Po jakimś czasie lapek zawsze będzie się grzał .... wina może tkwić w wentylacji.
Ja posiadam asusa z rockiem C2D 2.0 oraz kartą GF8600GS i mam go już od 2,5 roku.
Jakieś 1,5 roku temu grzał mi się strasznie po raz pierwszy i dałem go na gwarancję. W opisie naprawy napisali: Konserwacja układu chłodzenia - zbaraniałem smile.gif.
Ale faktycznie mieli rację bo po 6 miesiącach od naprawy problem się powtórzył. Lapem nagrzewał się do 85 stopni ( procek i grafika ) Od tego wszystkiego grzały się inne podzespoły, dysk nawet do 7- stopni. Miałem po prostu piekielny grzejnik.
Wtedy rozkręciłem lapka sam i rzeczywiście "żeberka" były zawalone kurzem!. Po przeczyszczeniu - mruczy aż miło.
Jeśli lap Wam się grzeje, sprawdźcie drożność chłodzenia.
A co do tematu:
Czy jest sens kupować Quada w lapku questionmark.gif co tym zyskasz questionmark.gif Wydaje mi się że nic, prócz większego poboru prądu a tym samym krócej działającej baterii.
Lap do grania questionmark.gif -> Grafika smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.