Cytat
Z drugiej strony gt628 ma chyba sporo lepszą kartę graficzną (nVIDIA Geforce GTS 160M, 1G DDR3 vs Ati Mobility Radeon HD 4670 512 gx623) i szybszy ram (ddr3 1066 MHZ vs ddr2 800Mhz). No i co tu począć ...
Przygotuj się na to, żeby wyposażyć w większą ilość RAM, bo np. w przypadku ATI HyperMemory nie da się wyłączyć, a działa on dość agresywnie. Dość często wykorzystuję RAM na poziomie 85-90%, to na drugim wyświetlaczu przez to badziewie zmniejszyło mi rozdzielczość do 640x480.

Aha, GPU ma własną, dedykowaną pamięć; nie wiem, co to za bałwan pisał HM.
W przypadku nVidii masz TurboCache, ale chodzą plotki, że podobno da się to wyłączyć.
Cytat
chcę też żeby nadawał się do grania na ile to możliwe
Do gier jest albo blaszak, albo konsola. Opyli Ci się kupić jakąś konsolę przenośną niż marnować kasę na coś, co Ci przysporzy tylko problemów (vide: chłodzenie, prądożerność, etc, etc).
Cytat
No i jako, że gry z tego co czytałem nie korzystają raczej z 4 rdzeni to obawiam się, że wydajność Quada będzie na poziomie Core 2 Duo 2,0 Ghz.
Nie tylko do gier. Do pracy/kodzenia/tworzenia grafiki (pomijam tu rendering

) spokojnie wystarczą Ci dwa rdzenie.
Grzeję w tej chwili na Turionie RM-74 i bardzo rzadko obciążenie sięga zenitu (pomimo faktu, że nieraz dosłownie katuję system, czym się da

), nawet w przypadku pracujących zwirtualizowanych systemów.
No chyba że masz zamiar odpalać naraz więcej niż dwa OS-y, to wtedy 4 rdzenie się przydadzą jak najbardziej.