Foxx
19.01.2010, 11:41:55
Witam, mam internet (neostrada) rozdzielany bezprzewodowo przez router. Czy istnieje możliwość przeprowadzania analiz transferu w takiej sieci zakładając, że router jest skromny i nie ma takich opcji? Chodzi mi o dane na temat tego, który komputer ile danych w jakim czasie pobrał/wysłał oraz jaki procent pasma jest zajmowany przez poszczególne maszyny w sieci w czasie rzeczywistym. Po pierwsze nie wiem czy to jest w ogóle możliwe za pomocą np. laptopa z wifi. Po drugie, czy istnieje jakiś program, który potrafiłby takie dane przedstawić (najlepiej w formie wykresów

?
Na logikę wydaje mi się, że powinno to być możliwe skoro mogę wyłapać wszystkie pakiety w mojej sieci - reszta to chyba tylko sprawa obróbki danych? No ale nie mogę znaleźć żadnego oprogramowania, które by to robiło. Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.
webdice
19.01.2010, 12:07:16
Jak chcesz analizować ruch w sieci bez oprogramowania na serwerze/routerze skoro pakiety nie adresowane do komputera A nie dojdą do komputera B*. Nie wspominam już o WiFi.
* Komputer na którym zainstalowane jest oprogramowanie analizujące ruch.
Pozostaje Ci:
1. Postawienie serwera z odpowiednim oprogramowaniem,
2. Instalacja na każdym komputerze odpowiedniego oprogramowania (co nie jest zbyt wygodne),
3. DD-WRT, ale nie posiada jednak wielu interesujących Cie informacji.
Foxx
20.01.2010, 11:33:58
Hm, a jeżeli użyję np. Wiresharka ("Wireshark używa biblioteki pcap służącej do przechwytywania pakietów.") - jest wiele takie programów, czy nie widzę dzięki nim całego ruchu w sieci (wszystkich pakietów)? Jeżeli tak, to czy nie można na podstawie tych danych przeprowadzić analiz?
webdice
20.01.2010, 12:18:20
Sieć masz na routerze, a router działa jak switch (nie jak hub), pakiety są adresowane dla konkretnego komputera. Więc jeśli pakiet nie jest przeznaczony dla komputera na którym masz zainstalowane oprogramowanie analizujące to go nie zobaczy.
Foxx
20.01.2010, 13:01:58
Ale w Wiresharku widzę pakiety pochodzące od wszystkich komputerów w mojej sieci adresowane do routera oraz takie pochodzące z routera i przeznaczone do różnych komputerów. Gdy przeprowadzam jakąś operację związaną z internetem na którymkolwiek z komputerów, to natychmiast widzę wymianę pakietów "na dany temat". Nie jestem ekspertem, po prostu odpalam WS, wybieram wifi w moim laptopie i widzę te dane. Może to nie są pakiety?
webdice
20.01.2010, 17:49:33
Tylko przy WiFi, przy kablu zapewne już nie. Dodatkowo nie masz szyfrowania w sieci bezprzewodowej.
Foxx
20.01.2010, 17:55:04
No tak, mam na myśli tylko wifi i sieć nie ma żadnego szyfrowania.
Czy jest możliwe w takiej styuacji przeprowadzenie takich analiz ilościowych?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.