Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Instalacja nowego systemu - stary laptop!
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
DreqX

Siema!
Odnalazłem swój stary laptop i chciałbym go zabrać na wyjazd, który jest w piątek - więc to PILNE! Chodzi o to, że system windows 98 się nie uruchamia jest błąd:

Mam jeszcze tam linuxa, ale on w ogole nigdy nie dzialal. Więc znalazłem płytkę z windowsem 98 i chciałem go zainstalować, jednak w tym biosie co tam jest nie moge nigdzie znaleźć czegoś takiego jak uruchamianie z płyty systemu. Screeny biosa:

Druga strona:

Znalazłem coś tam w tym biosie i ustawiłem i przy uruchomieniu coś tam pisze po angielsku zeby wlozyc plytke z systemem i nacisnac dowolny klawisz. Wiec zlozylem i naciskam np. enter i znowu pokazduje sie zeby wlozyc plytke i nacisnac dowolny klawisz. Naciskam i tak w kolko...

Prosze o pomoc, to bardzo ważne ponieważ na piątek musze to mieć.
jargotka
a jak masz ustawiony rozruch systemu z jakiego dysku?
a cd-room sprawny?
a nie masz jakiegos bootowalnego narzedzia do usunięcia linuxa z dysku?
DreqX
Cytat(jargotka @ 12.05.2010, 22:11:19 ) *
a jak masz ustawiony rozruch systemu z jakiego dysku?
a cd-room sprawny?
a nie masz jakiegos bootowalnego narzedzia do usunięcia linuxa z dysku?

Mam tylko jeden dysk na ktorym mam zainstalowanego windowsa i linuxa.
CD-Room sprawny na 100%.
Niestety nie ;/
magnus
Masz opcję "Boot Priority" na pierwszym ekranie Biosa (prawa kolumna, trzecie od dołu). Zobacz jakie są tam opcje, żeby był najpierw CD-ROM.
Niektóre laptopy mają też na ekranie startowym opcję wyboru urządzenia (bez wchodzenia do biosu). U mnie jest to coś w stylu: "F10 select boot device".
DreqX
Tylko właśnie tam nie ma do wybrania CD lub coś podobnego, jest tylko FDD->HDD lub HDD->FDD. Jak zmieniłem na to 2 to i tak nic nie wyskakuje.
jargotka
a może masz w biosie cd-room wyłączony, a jest stacja dyskietek? a może płytka z systemem uszkodzona...
a czy to laptop toshiba?
to jak masz możliwość to wyjmij dysk podłącz do stacjonarki przejściówką i zrób nowy system na stacjonarce:)
magnus
Więc jeśli jest dyskietka, to pozostaje start systemu z dyskietki. Obrazy dysków startowych do w98 można w sieci znaleźć... gorzej może być ze znalezieniem kompa ze stacją dyskietek winksmiley.jpg
Wrzucenie systemu na dysk w innym kompie też jest opcją i tutaj pewnie prędzej się znajdzie przejściówkę lub kieszeń na dyski 2,5 cala.

Ale weź jeszcze popatrz uważnie czy nie ma wyboru urządzenia przy starcie.
Spróbuj poszukać jakiegoś info o tym modelu w necie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.