qazy
13.04.2004, 19:45:25
Posiadam konto obslugujace MySql i php na serwerze interia.pl. Dopiero zaczynam sie tego wszystkiego uczyc. Korzystajac z panelu administracyjnego na interii stworzylem prosta baze danych. Nastepnie chcialem probowac proste zapytania do tabeli pod php pod apache`m. Niestety za kazdym razem gdy chce polaczyc sie z serwerem MySql pojawia sie komunikat:
" Warning: Unknown MySQL Server Host 'db.st.interia.pl' (0) in c:apachehtdocsa.php on line 3
Warning: MySQL Connection Failed: Unknown MySQL Server Host 'db.st.interia.pl' (0) in c:apachehtdocsa.php on line 3
Nie można się połączyć"
Nazwa hosta na pewno jest prawidlowa - taka podal mi administrator. Co jest zle?
Acha - fragment kodu php:
"$link = mysql_connect("db.st.interia.pl", "uzytkownik", "haslo")
or die ("Nie mozna sie polaczyc");
print ("Polaczenie nawiazane");"
Prosze o pomoc.
Majdan
13.04.2004, 20:15:38
Spróbuj tego:
[php:1:330f3e9af5]<?php
$link = mysql_connect("localhost", "uzytkownik", "haslo");
?>[/php:1:330f3e9af5]
qazy
13.04.2004, 21:22:59
na localhost to juz calkiem mi nie dziala - juz napisalem posta z tym zwiazanego,ale nikt poki co mi nie pomogl.
Mam zainstalowanego Apache`a i niby MySql`a ale gdy probuje sie polaczyc z MySql wlasnie pod Apache pojawia sie komunikat:
" MySQL Connection Failed: Can't connect to MySQL server on 'localhost' (10061)".
Chcialem zatem skorzystac z MySql`a na serwerze interii no ale gdy chce przetestowac jakis skrypt php pod Apache`m i polaczyc sie baza danych na interii to pojawia sie tekst:
"Warning: MySQL Connection Failed: Unknown MySQL Server Host 'db.st.interia.pl'
Moglbym oczywiscie te skrypty testowac na serwerze Interii i nie zawracac sobie glowy Apache`m tyle ze ten serwer na Interii jest tak dziwnie skonfigurowany,ze ja za kazdym razem po umieszczeniu na nim pliku php musze prosic admina o zmiane atrybutu tego pliku. Nie ma dostepnej komendy chmod. Zatem to odpada, bo za kazdym razem musialbym czekac na zmiane atrybutu pliku no a poza tym przy moich naukach admin by chyba zwariowal;)
Nie wiem co mam zrobic - uczyc sie czegos czysto teoretycznie nie ma zadnego sensu, no a poki co nie moge probowac nic z zapytaniami do bazy danych.
Czy ktos wie co mozna zrobic?
Majdan
13.04.2004, 22:37:45
Z tego co zrozumiałem, to jak się łączysz z bazą na swoim Apache to nazwa hosta ma być 'localhost' albo '127.0.0.1'. Skorzystaj z kodu w moim ostatnim poście.
qazy
13.04.2004, 23:15:00
Wlasnie o to chodzi,ze nie moge skorzystac z localhost`a, bo mi wywala tekst: " MySQL Connection Failed: Can't connect to MySQL server on 'localhost' (10061)".
Nie wiem dlaczego tak sie dzieje-nie moge w ogole polaczyc sie z serwerem MySql choc go zainstalowalem [phptriad 2.2.1].
Drugie pytanie: Czy z poziomu Apache`a nie mozna w plikach php tworzyc zapytan do bazy MySql umieszczonej gdzies na innym serwerze? [w moim przypadku interia.pl]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.